Svet

Novi akcioni plan EU: "Vojna mobilnost" po modelu Trojnog pakta

Po planu Evropske komisije, NATO trupe za transport u pravcu Rusije slobodno mogu da koriste saobraćajnu infrastrukturu Zapadnog Balkana
Novi akcioni plan EU: "Vojna mobilnost" po modelu Trojnog paktawww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Evropska komisija predstavila je Akcioni plan za vojnu mobilnost, koji između ostalog predviđa i da NATO slobodno može koristiti saobraćajnu infrastrukturu Zapadnog Balkana za transport vojnih trupa i opreme. 

Postojeći plan iz 2018.godine, kako je navedeno, unapređen je usled "krize" na spoljnim granicama EU izazvane ruskom vojnom operacijom u Ukrajini.

Taktika Unije za "unapređenje vojne mobilnosti" neprijatno podseća na Protokol o pristupanju nekadašnje Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu od 25. marta 1941. kojim je Hitlerova Nemačka želela da svojim trupama obezbedi neometan prolaz kroz Srbiju ka istoku.

I ovoga puta ideja je da jedna vojna alijansa sa Zapada slobodno koristi balkansku transportnu infrastrukturu.

A isti je i razlog zbog koga zapadne sile ubrzavaju svoju vojnu mašineriju, jedino što se taj razlog danas naziva Ruska Federacija a ne Sovjetski Savez.

Opravdanje za donošenje ovog plana jeste da će se evropskim oružanim snagama, u saradnji sa NATO, omogućiti da bolje i brže reaguju na "krize" na spoljnim granicama Unije i šire.

Plan se zato fokusira na poboljšanje transportne infrastrukture, digitalizaciju administrativnih procesa, zaštitu od sajber napada i drugih hibridnih pretnji, kao i rešavanje rizika povezanih sa direktnim stranim ulaganjima u kritičnu infrastrukturu.

A deo plana koji se odnosi na period do 2026.godine jeste i "jačanje saradnje sa NATO-om i ključnim strateškim partnerima, kao što su SAD, Kanada i Norveška, uz promovisanje povezanosti i dijaloga sa regionalnim partnerima i zemljama iz procesa proširenja kao što su Ukrajina, Moldavija i Zapadni Balkan."

Uz to, Evropska komisija jasno na sajtu kaže da ovim dokumentom ne uređuje samo vojno kretanje unutar Unije, već da cilja i na zemlje u svom okruženju.

Zapravo, nedvosmisleno je navedeno da se dokument donosi kako bi se "povećala vojna mobilnost oružanih snaga unutar i izvan Unije nakon vojne agresije Rusije na Ukrajinu". 

"Plan vojne mobilnosti je podrška državama članicama i partnerima kad je reč o transportu trupa i njihove opreme. Omogućava bolju povezanost i zaštitu infrastrukture, istovremeno pojednostavljujući regulatorna pitanja. Ojačaće saradnju sa NATO-om i promovisati povezanost i dijalog sa ključnim partnerima", navela je Evropska komisija.

I plan iz 2018.godine trebalo je da obezbedi brzo i neometano kretanje vojnog osoblja, materijala i sredstava i to - i u unutar i izvan EU, ali je donošenje nove verzije dokumenta, kako i sama EK kaže, "pogurano" baš specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini.

image