"Telegraf": Bajden planira da od Kongresa zatraži još 100 milijardi dolara za pomoć Ukrajini

Bajdenova administracija pokušava da pronađe način da nastavi da šalje novac i oružje u Kijev sve dok Kongres ne usvoji zakon o pomoći

Američki predsednik Džozef Bajden navodno planira da zatraži od Kongresa dovoljno veliki paket za pomoć Ukrajini kako ne bi morao da traži dodatna finansijska sredstva sve do izbora 2024. godine, prenosi britanski "Telegraf".

Novi zahtev za pomoć mogao bi da iznosi čak 100 milijardi dolara, što je dovoljno da se izbegnu kontinuirane zakonodavne kontroverze, koje će predstavljati problem za Bajdenovu kandidaturu na izborima sledeće godine, tvrdi britanski list, pozivajući se neimenovane izvore iz Bele kuće.

Takav predlog bi zaobišao zahtev za finansiranje od 24 milijarde dolara pomoći Ukrajini, koji su poslanici Predstavničkog doma izuzeli iz zakona o obustavi potrošnje, usvojen prošle nedelje.

"Ideju o velikom paketu pomoći čvrsto podržavaju mnogi iz administracije", saopštio je anonimni izvor. "Pristalice Ukrajine žele da Kongres usvoji takav zakon da ne bi morali da se bave ovih pitanjem sve do sledećih izbora."

Bajdenova administracija pokušava da pronađe način da nastavi da šalje novac i oružje u Kijev sve dok Kongres ne usvoji zakon o pomoći. Kako se navodi, do tada bi se za finansiranje Kijeva navodno mogao koristiti program grantova Stejt departmenta od oko 650 miliona dolara.

Takođe, mediji citiraju zvaničnike Bele kuće, prema kojima je ostalo samo nekoliko nedelja do prestanka finansiranja Kijeva, što bi imalo katastrofalne posledice za Ukrajinu.

Finansiranje Ukrajine više nema podršku većine u Kongresu

Republikanski poslanici postaju sve više kritični prema Bajdenovoj politici prema Ukrajini. Pojedini poslanici tvrde da masovna pomoć Kijevu samo produžava sukob u Ukrajini umesto da se Bela kuća bavi domaćim prioritetima.

Nakon što je smenjen predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti, što je prva takva smena u istoriji SAD, Bajdenova administracija će morati da sačeka izbor novog predsednika, što bi se moglo desiti verovatno sledeće nedelje.

Usvajanje zakona o pomoći Ukrajini od 100 milijardi dolara možda će zahtevati od predsednika da učini neke ustupke konzervativnim republikancima oko pitanja ilegalne imigracije.

Predstavnica Loren Bobert iz redova Republikanske stranke, koja je i ranije kritikovala Bajdenovu politiku prema Ukrajini, smatra da će novi predsednik Predstavničkog doma morati da obeća da će se protiviti većem finansiranju Kijeva. Ona ističe da je većina republikanaca u Predstavničkom domu, koji inače kontrolišu republikanci, prošle nedelje glasala protiv zakona o pomoći Ukrajini od 300 miliona dolara.

"Prvi put finansiranje Ukrajine nema podršku većine", rekla je Bobertova voditelju podkasta Stivu Benonu. "Svaki predstavnik to može da prepozna. Umorni smo od trošenja."

Kongres je već odobrio četiri runde finansiranja Ukrajine, u ukupnom iznosu od oko 113 milijardi dolara.

Pentagon je prošle nedelje upozorio da je iscrpeo "skoro sva raspoloživa sredstva za pomoć Ukrajini."