Svet

Holokaust izlazi iz podruma Vatikana: Počinje naučni skup o papi Piju Dvanaestom

Jedna od značajnih tema biće posvećena epizodama u kojima je Vatikan pomogao nacističkim ratnim zločincima koje su osudili međunarodni vojni sudovi, pišu beogradske "Večernje novosti"
Holokaust izlazi iz podruma Vatikana: Počinje naučni skup o papi Piju Dvanaestom© Tanjug/AP Photo/Andrew Medichini

Uloga pape Pija Dvanaestog sa novootkrivenim dokumentima iz njegovog pontifikata iz perioda Drugog svetskog rata i njihov značaj za jevrejsko-hrišćanske odnose biće centralna tema međunarodne konferencije na rimskom Univerzitetu Gregorijana, pišu "Večernje novosti".

Kako se navodi, naučni skup koji počinje danas i traje do 11. oktobra, biće najveći susret ikada organizovan po otvaranju vatikanskih arhiva iz vremena pontifikata Pija Dvanaestog, otvorenih na zahtev pape Franciska.

U sedam zasedanja u tri dana izaći će na svetlost dana i novi dokumenti o pontifikatu pape Pija Dvanaestog i njihov značaj za otkrivanje istine na temu "papa nije znao-papa je znao". Argumente će ponuditi akademici svetskog glasa, internacionalni istraživači u ovoj materiji. 

Na naučnom skupu u Rimu, sudeći prema najavama, ustaška država NDH i uloga kardinala Alojzija Stepinca neće biti tema, piše beogradski dnevni list.

Prva tema je "politika koju je usvojio Pije Dvanaesti u odnosu na fašizam, nacionalizam i komunizam", u drugoj se razmatra "generalna vizija vatikanskog sveta sa posebnim akcentom na Šoah". U narednoj sesiji tema je "teorija i stavljanje u praksu Zakona o rasi, najpre u Nemačkoj, a potom u drugim evropskim zemljama među kojima je i Italija".

Jedna tema posvećena je spasavanju Jevreja, potom sledi "ilustracija reakcije papskih krugova na horor Holokausta", a jedna od značajnih tema biće priča o "epizodama u kojima je Vatikan pomogao nacističkim ratnim zločincima koje su osudili međunarodni vojni sudovi".

I najzad, ponovni prelazak puta u postepenoj promeni unutar Rimokatoličke crkve koji je doveo do deklaracije "Nostra aetate" 1965. godine, kada je Drugi vatikanski koncil stavio tačku na antisemitizam koji je vekovima opterećivao odnose sa jevrejskim svetom. 

Konferencija će se baviti najsloženijim pitanjima koja će se po mnogo čemu odraziti i na buduće odnose katolika i Jevreja, ali i pravoslavaca.

Razmatraće se suočavanje pape Pija sa nacizmom i komunizmom, njegov odnos prema Holokaustu, rasnim zakonima i spasavanju Jevreja. Biće govora i o aktivnostima papinih diplomata širom sveta, pa i u odnosu na zemlje iz današnjeg regiona jugoistoka Evrope.

image