"Politiko": Bajden ima kreativne ideje za nastavak naoružavanja Ukrajine

Jedno navodno rešenje podrazumeva slanje sistema "gvozdena kupola" Varšavi, koja bi zauzvrat poslala svoje "patriote" Kijevu, a drugo uključuje program Stejt departmenta

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena traži "kreativne" načine da obezbedi dalju vojnu pomoć Ukrajini usred sve većeg protivljenja u SAD, piše "Politiko".

Britanski "Telegraf" je takođe pisao da Bela kuća navodno razmatra mogućnost velikog paketa pomoći u vrednosti od 100 milijardi dolara.

"Postoji još jedan način na koji bismo mogli da pronađemo sredstva", rekao je Bajden, citira "Politiko".

Kako ovaj medij navodi, američko rukovodstvo razmatra da za dalju pomoć Kijevu iskoristi program za vojno finansiranje u inostranstvu Stejt departmenta, u okviru kojeg se dodeljuju zajmovi ili grantovi partnerskim zemljama za kupovinu oružja i odbrambene opreme.

Drugi mogući scenario izneo je demokratski senator Kristofer Van Holen. Šema predviđa trosmernu razmenu u kojoj bi Poljska dobila američko-izraelske protivvazdušne sisteme "gvozdena kupola", a zauzvrat poslala deo sopstvenih PVO sistema Ukrajini.

Kao suvlasnik prava na "gvozdenu kupolu", Izrael ima pravo veta na transfere ovih sistema, a ranije je odbio da ih direktno isporuči Ukrajini uprkos ponovljenim zahtevima Kijeva, podseća "Politiko". 

"Poljska bi mogla da razmesti svoje "patriot" sisteme u Ukrajini, gde smo ih već postavili", rekao je Van Holen, citira "Politiko".

Ovaj medij zaključuje da sama činjenica što je Bajdenova administracija očigledno prinuđena da razmatra nekonvencionalna rešenja ukazuje na to da podrška daljem naoružavanju Ukrajini jenjava među američkim zakonodavcima.

Poslanik u Predstavničkom domu Majkl Mekol rekao je novinarima da će "sada biti još teže sa odlaskom Kevina Makartija", dodajući da pristalicama pomoći Kijevu u američkom Kongresu "ponestaje vremena."

"Telegraf" je, pozivajući se na anonimne izvore, u međuvremenu izvestio da Bajdenova administracija razmatra jednokratan paket pomoći Ukrajini u iznosu od čak 100 milijardi dolara. Ovaj navodni plan verovatno je usmeren na izbegavanje višestrukih rundi odobravanja tranši pomoći za Ukrajinu u Kongresu do predsedničkih izbora 2024. godine.

Poslanici američkog Predstavničkog doma su prošle nedelje usvojili nacrt zakona o obustavi potrošnje kako bi sprečili zatvaranje vlade, pri čemu su nova izdvajanja za Ukrajinu upadljivo izostala.

Kongres je već odobrio četiri tranše finansija za Ukrajinu, u ukupnom iznosu od oko 113 milijardi dolara.