Svet

Ankara preuzima komandu Kfora: Srbin ne može da se raduje kad je Turčin ponovo na Kosovu

NATO misijom u narednih godinu dana komandovaće turski general-major Ozkan Ulutaš, pa se postavlja pitanje, čemu Srbi za to vreme mogu da se nadaju
Ankara preuzima komandu Kfora: Srbin ne može da se raduje kad je Turčin ponovo na Kosovu© M.M./ATAImages

Turska će za dva dana prvi put preuzeti  komandu na Kforom, pa će ovom NATO misijom ubuduće rukovoditi major Ozkan Ulutaš.

Ova država, međutim, tradicionalno podržava Prištinu, a nedavno je toj zemlji prodala šest svojih bespilotnih letelica "bajraktar, i prema rečima prištinskog ministra odbrane Ejupa Maćedoncija, nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u svim aspektima, uključujući obuku i obrazovanje, ali pre svega u pogledu snabdevanja sistemima naoružanja i opreme.

Isto tako, lider ove zemlje Redžep Tajip Erdogan u dobrim je odnosima sa srpskim liderom Aleksandrom Vučićem, što su sagovornici "Blumberga" nedavno ocenili kao ključno za sprečavanje eskalacije nasilja nakon dešavanja u Banjskoj.

Postavlja se ipak pitanje, kakvu će ulogu Turska čiji je kontigent drugi po brojnosti na Kosmetu, odigrati tokom godinu dana svog mandata?

Bivši ambasador SRJ u Turskoj i islamolog Darko Tanasković kaže za "Kosovo onlajn" da imajući u vidu da Turska snabdeva Kosovo naoružanjem i vojnom opremom i da obučava njihove oficire, Srbiji ne može naročito da odgovara to što će novi komandant Kfora biti iz Turske. U turskim novinama, kaže, naveliko su objavljivani naslovi da je 'turski vojnik ponovo na Kosovu', a "znamo istorijski šta to znači i kakve su konotacije".

"Ne očekujem da će to biti prevelika promena, ali naravno da Srbin ne može da se raduje kad je Turčin ponovo na Kosovu. Bili su u kasarni 'Sultana Murata' i čisto simbolički gledano ne možemo prevazići loša sećanja. Realno i politički gledano, mislim da neće biti prevelike razlike u odnosu na već i sadašnju političku pristrasnost Kfora", ukazuje Tanasković.

On, međutim, tvrdi i da komandant Kfora svakako ne dobija naloge iz Ankare, te da ih neće dobijati iz Ankare ni kada komandant ove NATO misije bude Turčin.

"Zna se odakle komandant Kfora dobija naloge, sigurno ne iz Saveta bezbednosti a još manje iz Turske", pa se s te tačke gledišta, ne mogu očekivati velike promene, kaže Tanasković koji ipak veruje da će Turci, kao vrlo disciplinovani oficiri nastojati da se ponašaju što objektivnije.

"Ukupno uzevši, a to smo videli u tragičnim događajima u Banjskoj, o nekakvoj objektivnosti Kfora se ne može govoriti ali može da se govori o tome da će oni donekle neke granice poštovati u svom angažovanju koje ipak neće otići preko onoga što bi bio potpuni krah njihove misije i na moralnom i na vojničkom planu", ističe Tanasković.

On dodaje i da je Turska veoma zainteresovana za problem Kosova i Metohije pošto je Balkan jedan od prioriteta njihove "neoosmanističke spoljnopolitičke, čak i šire nacionalne doktrine".

"Zainteresovana je za sve što se događa na Balkanu, pogotovo u vezi sa muslimanskim zajednicama, a znamo da su Albanci na Kosovu 90 odsto i više muslimani. Turska dosledno podržava Kosovo, iako, da tako kažem, sportski nastoji da paralelno održi dobre odnose sa Srbijom i da ih razvija jer shvata da bez Srbije čak i te neoosmanističke planove ne može da realizuje onako kao što bi realizovala u saradnji sa Srbijom", navodi Tanasković.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović, komentarišući za "Kosovo onlajn" dolazak general-majra Ozkana Ulutaša kaže da Srbija želi da veruje da je reč o profesionalcu koji će sa te pozicije sprovoditi ono što predstavlja osnovni mandat misije Kfor, a to je obezbeđivanje stabilnog i sigurnog okruženja za sve građane na KiM, pre svega za Srbe koji su trenutno najugroženiji.

Saradnja Vojske Srbije i Kfora, dodaje Starović, bila je dobra i sadržajna poslednje 24 godine.

"Želimo da verujemo da će se to nastaviti i u narednih godinu dana pod komandom generala Ulutaša", kaže Starović.

On ukazuje da u balkanskim okvirima, Turska nesumnjivo predstavlja veliku silu, odnosno, regionalnu velesilu.

"Mi smo toga svesni i Srbija sa Turskom neguje veoma dobre, sadržajne i konstruktivne odnose. To naravno ne znači da mi nismo podigli glas na sve ono sa čime se ne slažemo, a tiče se pre svega ubrzanog snabdevanja tzv. kosovskih snaga bezbednosti iz pravce Turske, što je, ne samo da je u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, već je i potez koji doprinosi militarizaciji problema, a verujemo da je to poslednje što nam je, kada govorimo o KiM, potrebno", kaže Starović dodajući da će to biti i tema razgovora tokom predstojeće posete turskog ministra odbrane Beogradu.

image