Izraelski poslanik: Upozoravali smo, sprovodili su etničko čišćenje Palestinaca

Poslanik Kneseta tvrdi da je izraelska vlada fašistička i da je sprovodila pogrome protiv Palestinaca

Izraelski poslanik Ofer Kasif, čija levičarska koalicija Hadaš u Knesetu ima četiri poslanika, tvrdi da je njegova partija upozorila vlasti da će se incidenti poput napada Hamasa dogoditi ukoliko Izrael nastavi sa "nelegalnom okupacijom palestinskih zemalja."

"Osuđujemo i protivimo se svakom napadu na nevine civile. Ali za razliku od izraelske vlade, to znači da se protivimo i bilo kakvom napadu na palestinske civile. Moramo analizirati te strašne incidente u pravom kontekstu – a to je okupacija koja je u toku", rekao je Kasif za "Al Džaziru".

Oni su, kaže, upozoravali, "iznova i iznova" da će "sve buknuti", a da će cenu platiti svi, i to uglavnom, nevini civili.

"Izraelska vlada, koja je fašistička, podržava, ohrabruje i vodi pogrome protiv Palestinaca. U toku je etničko čišćenje", dodao je Kasif.

Više od 20.000 Palestinaca, podseća "Al Džazira", napustilo je pogranični region Gaze i povuklo se u unutrašnjost te teritorije pod kontrolom Hamasa kako bi potražili utočište u školama UN-a, pokazuju podaci agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice.

Benjaminu Netanijahuu, tvrdi Kasif, nije stalo do dobrobiti Izraela, a "kamo li Palestinaca na okupiranim teritorijama".

"On samo želi da izbegne zatvor. To je jedina motivacija i podsticaj koji ga pokreće", tvrdi ovaj izraelski poslanik o premijeru Izraela koji se suočava sa optužbama za prevaru, povredu poverenja i korupciju.

Kasif strahuje i da će se Hezbolah i drugi "elementi" uključiti u rat.

"Nadam se da neće. Zaista, za dobro svih ljudi, svih civila, Palestinaca i Izraelaca, nadam se da će se ovo završiti što je pre moguće. Jedini način da se zaustavi krvoproliće oba naroda jeste da se okupacija okonča", zaključio je Kasif.