Svet

Si-En-En: Amerika se sprema da nazove smenu vlasti u Nigeru državnim udarom

Pravno gledano, zvanično nazvati događaje u Nigeru državnim udarom bi ograničilo vojnu saradnju Vašingtona i Nijameja
Si-En-En: Amerika se sprema da nazove smenu vlasti u Nigeru državnim udarom© Tanjug/Djibo Issifou/dpa

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena navodno se sprema da zvanično proglasi vojno preuzimanje vlade Nigera u julu državnim udarom.

Prethodno su komentatori smatrali da je Vašington odugovlačio sa ovim korakom zato što bi on ograničio vojnu saradnju SAD i Nigera pri antiterorističkim operacijama u regionu.

U skladu sa navodnom odlukom, Američki Stejt department će objaviti suspenziju određenih vidova pomoći Nigeru, izvestio je Si-En-En, pozivajući se na dva neidentifikovana izvora upoznata sa planovima administracije.

Predsednik Nigerije Mohamed Bazum smenjen je 26. jula, a nova vlada suspendovala je sporazume o vojnoj saradnji sa Francuskom zbog nezadovoljstva učinkom Zapada u suzbijanju terorista u regionu Sahela. Nove vlasti su takođe proterale francuskog ambasadora, a francuske trupe su ove nedelje počele da se povlače iz Nigera.

Američka ambasada u Nijameju nastaviće sa radom dok Pentagon procenjuje kako će oznaka događaja u Nigeru kao puča uticati na oko 1.000 vojnika stacioniranih u toj zemlji, navodi Si-En-En.

Malo je verovatno da će Vašington povući sve svoje snage iz zemlje, ali one koje ostanu radiće u ograničenijoj ulozi prikupljanja obaveštajnih podataka, navodi agencija.

Američka ekonomska i vojna pomoć Nigeru mogla bi biti zaustavljena. Slanje finansija za podršku vojsci Nigera moglo bi biti zabranjeno usred navodne odluke.

Vašington ima nekoliko vojnih baza u Nigeru, uključujući najmanje dve baze za bespilotne letelice. Američke trupe su blisko sarađivale sa francuskim snagama u regionu i njihova navodna uloga je pomaganje vojsci Nigera u borbi protiv terorizma i pri širenju njenih sposobnosti.

image