Svet

Erdogan: Povlačenje ruskih snaga iz Hersona važna odluka Rusije

Nastavićemo da održavamo telefonsku diplomatiju s Rusijom i nadamo se da ćemo biti uspešni u posredovanju, rekao je predsednik Turske
Erdogan: Povlačenje ruskih snaga iz Hersona važna odluka Rusijewww.globallookpress.com © © Michael Klimentyev/Kremlin Pool

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas kao važnu odluku Rusije da povuče svoje snage iz južnog ukrajinskog regiona Herson.

"Odluka Rusije u vezi s Hersonom je pozitivna, važna", rekao je Erdogan novinarima u Ankari, prenela je Anadolija.

Erdoganove izjave usledile su nakon što je Moskva u sredu naredila svojim trupama da se povuku iz Hersona, na istočnu obalu reke Dnjepar.

Dodao je da će Turska s Rusijom nastaviti da održava telefonsku diplomatiju, ukoliko Vladimir Putin ne bude učestvovao na samitu G20 u Indoneziji.

"Nastavićemo da održavamo telefonsku diplomatiju s Rusijom i nadamo se da ćemo biti uspešni u posredovanju, da ćemo omogućiti tranziciju iz sveta u kojem dominira rat u svet u kojem dominira mir", rekao je Erdogan.

Erdogan: Švedska da spreči delovanje terorista

On je kazao i da Turska očekuje da Švedska, u skladu s potpisanim memorandumom, podrži otklanjanje sigurnosnih zabrinutosti Ankare u vezi sa terorizmom. Dodao je da je zadovoljan što je nova švedska vlada izrazila spremnost da se pridržava sporazuma potpisanog u Madridu između Turske, Švedske i Finske.

"Švedska želi članstvo u NATO radi svoje sigurnosti, a Turska želi da vidi da Švedska podržava otklanjanje sigurnosnih zabrinutosti Ankare", kazao je Erdogan.

Predsednik Turske je rekao kako "terorističke grupe", uključujući "Feto", moraju da budu sprečene u iskorišćavanju demokratskog okruženja Švedske", dodajući kako "teroristima "PKK"-a ne bi smelo da se dozvoli da protestuju sa ograncima organizacije u Švedskoj".

Erdogan je poručio da je važno da članovi "Feto", koju je Ankara označila glavnom odgovornom za pokušaj puča u Turskoj 2016. godine, budu izručeni iz Švedske.

Turska je uslovila ulazak Švedske i Finske u NATO ekstradicijom osoba koje Ankara smatra teroristima.

image