Svet

U zemljotresu u Avganistanu najmanje 2.400 poginulih (VIDEO)

Katastrofa je zadesila severozapadni grad Herat i okolinu, a žrtve se još broje

Spasioci pokušavaju da izvuku preživele i mrtve iz ruševina, dva dana nakon što su severozapadni grad Herat i okolinu pogodili najsmrtonosniji zemljotresi koji su potresli Avganistan poslednjih godina.

Talibanska administracija saopštila je da je najmanje 2.400 ljudi poginulo, a mnogo više povređeno u prirodnoj katastrofi koja je bila među najrazornijim na svetu, nakon što je u Turskoj i Siriji u zemljotresima poginulo 50.000 ljudi.

"Operacija još traje, još uvek izvlače ljude iz ruševina", rekao je za Rojters portparol guvernera Herata Nisar Ahmad Elijas, dodajući da je pogođeno i više desetina sela u okolini Herata.

Mnoge zgrade u gradu ostale su relativno netaknute, ali su srednjovekovni minareti njegovih čuvenih džamija pretrpeli određena oštećenja.

"Veliki broj članova naše porodice je stradao, uključujući jednog od mojih sinova, a moj drugi sin je takođe povređen", rekao je jedan od žitelja Mir Ahmed koga je Rojters zatekao u bolnici.

Okružen planinama, Avganistan ima istoriju jakih zemljotresa, od kojih su se mnogi dešavali u neravnom regionu Hindukuša koji se graniči sa Pakistanom.

Pakistanski tim za potragu i spasavanje u pripravnosti je da pomogne u oblasti pogođenoj katastrofom, a sprema se i da pošalje hranu, lekove, šatore i ćebad.

Iran, čija je granica manje od 90 kilometara od mesta najteže pogođene oblasti, takođe je obećao humanitarnu pomoć, saopštila je talibanska administracija. Kineski Crveni krst ponudio novčanu pomoć.

image