Svet

Bela kuća: Bajden i Si će se sastati na marginama samita G20

Prvi sastanak dvojice lidera nakon niza telefonskih razgovora
Bela kuća: Bajden i Si će se sastati na marginama samita G20© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, Eraldo Peres, File

Američki predsednik Džozef Bajden i predsednik Kine Si Đinping sastaće se na marginama samita G20 koji je zakazan za 14. novembar u Indoneziji, saopštila je Bela kuća.

”Lideri će razgovarati o naporima da se održe i prodube linije komunikacije između SAD i Kine, odgovornoj konkurenciji i zajedničkom radu u oblastima u kojima se naši interesi preklapaju, posebno u kontekstu transnacionalnih izazova koji utiču na međunarodnu zajednicu”, dodali su iz Vašingtona.

Reč je o prvom sastanku dvojice predsednika posle niza telefonskih razgovora, a očekuje se da će Bajden ukazati na američke ”crvene linije”, navodi ”Hil” i dodaje da do susreta dolazi ubrzo nakon što je Si Đinping osigurao i treći mandat na čelu Komunističke partije Kine.

Prethodni sastanak održan je u novembru prošle godine.

Predsednik SAD je ranije naveo da Vašington treba da brani Tajvan ukoliko dođe do napada Pekinga, te da će sa kineskim kolegom razgovarati i o tom pitanju.

Bela kuća je u oktobru objavila bezbednosnu strategiju u kojoj je Kina označena kao ”najozbiljniji geopolitički izazov”, a Vašington ima za cilj da se Pekingu suprotstavi u svemiru, sajber-prostoru i na moru.

"Kina je jedina zemlja koja ima nameru da preoblikuje međunarodni svetski poredak, a za ostvarenja tog cilja poseduje ekonomska, diplomatska, vojna i tehnološka sredstva", navodi se u tom dokumentu.

Međutim, zaključuje se da ipak postoji mogućnost ”mirne koegzistencije sa drugom ekonomijom sveta”.

image