Svet

U Beograd sleteo još jedan avion iz Tel Aviva; Palestina: Izrael sravnio sa zemljom Gazu

Potvrđena smrt Srpskog državljanina, unuka Dušana Mihaleka. Već četiri dana traje sukob izraelske vojske i Hamasa. Broj žrtava sada je dostigao više od 2.000, a povređenih je više od 10.000
U Beograd sleteo još jedan avion iz Tel Aviva; Palestina: Izrael sravnio sa zemljom Gazu© РТ Балкан/Сања Илић

Izraelska vojska saopštila je da je pogodila ciljeve u pojasu Gaze sa mora i vazduha, uključujući skladište oružja za koje je rekla da pripada Islamskom džihadu i ciljevima Hamasa duž obalne linije Gaze.

U saopštenju se dodaje da je izraelska vojska otvorila artiljerijsku i minobacačku vatru kao odgovor na granatiranja iz Sirije, saopštila je pres služba Izraelskih odbrambenih snaga.

Mor Koen, unuk Dušana Mihaleka, dugogodišnjeg urednika muzičkog programa Radija Novi Sad, pronađen je mrtav. 

"Nema više našeg Mora (1999). Došli su iz armije i socijalne službe da nam kažu da je pronađeno njegovo telo. Nema više nade", napisao je Mihalek na svom Fejsbuk nalogu. 

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu obećao je osvetu, optužujući Hamas za pogubljenje vezane dece i druge zločine. "Ovaj podli neprijatelj je želeo rat i rat će dobiti", rekao je on.

Izrael prelazi na "potpunu ofanzivu" na Pojas Gaze, pošto sporadični sukobi sa palestinskom militantnom grupom Hamas na jugu Izraela traju već četvrti dan, poručio je danas izraelski ministar odbrane Joav Galan.

Na beogradski aerodrom sleteo je još jedan let "Er Srbije", kojim je evakuisano još stotinak srpskih državljana iz Izraela.

Predsednik SAD Džozef Bajden nazvao je napade Hamasa na Izrael "terorističkim činom", te je u tom kontekstu istakao da izraelska strana ima "puno pravo" da na te napade i odgovori.

Bajden je takođe istakao da će se SAD pobrinuti da Izrael ima dovoljno sredstava za odbranu od napada Hamasa.

Izraelske odbrambene snage (IDF) otvorile su jaku vatru na Liban, koristeći fosfornu municiju, nakon što su pripadnici militantne palestinske grupe Hezbolah napali izraelske položaje u okupiranom okrugu Kfarčuba.

Portparol Hamasa Abu Ubaida zapretio je da će ubijati izraelske zarobljenike za svako izraelsko bombardovanje civilne kuće bez upozorenja i prenositi pogubljenje.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na tu pretnju. Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen rekao je da je Hamas zarobio više od 100 ljudi.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da EU insistira na traženju mira i stabilnosti na Bliskom istoku po principu "dve države" i da će nastaviti da pruža finansijsku podršku Palestini.

  • 10. okt 2023 • 21:42

    21:42

    Još jedan avion "Er Srbije" iz Izraela sleteo u Srbiju

    Još jedan avion sa državljanima Srbije koji su boravili u Izraelu sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla" u Surčinu.

    Avion na letu JU 813 krenuo je oko 19 časova iz Tel Aviva.

    Ovo je četvrti avion koji je obavio let između Tel Aviva i Beograda otkako je palestinska militantna grupa Hamas započela napade na Izrael i nakon što je Hamas gađao međunarodni aerodrom "Ben Gurion" kod Tel Aviva.

  • 21:13

    IDF: Prioritet je eliminacija visokih zvaničnika Hamasa

    Glavni prioritet Izraelskih odmbrambenih snaga (IDF) je ubijanje rukovodećih pripadnika palestinske militantne grupe Hamas, izjavio je portparol IDF Danijel Hagari.

    "Nećemo se zaustaviti u nastojanju da se eliminišu visoki zvaničnici Hamasa, to nam je glavni prioritet", rekao je Hagari, nakon što su sinoć u izraelskim udarima ubijena dva visokorangirana pripadnika Hamasa, i dodao da izraelske trupe još traže teroriste u južnom Izraelu, prenosi "Tajms of Izrael".

    Hagari je istakao da je danas u tim potragama ubijeno devet terorista u raznim izraelskim gradovima na jugu zemlje.

    "Direktiva snagama je jasna - pronađite teroriste i uništite ih", rekao je on.

    Istakao je da su pored toga pronađena tela 103 terorista samo u kibucu Beri, nakon što su ubili više od 100 Izraelaca u tom kibucu.

  • 21:12

    Lavrov razgovarao sa iranskim kolegom o palestinsko-izraelskom sukobu

    Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je telefonom razgovarao sa ministrom inostranih poslova Irana Hoseinom Amirom Abdolahijanom o zaoštravanju palestinsko-izraelskog sukoba, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

    "Ministri spoljnih poslova razmenili su mišljenja o aktuelnoj bliskoistočnoj agendi sa akcentom na sledećem zaoštravanju palestinsko-izraelskog sukoba. Oni su ukazali na važnost hitnog okončanja oružane konfrontacije i rešavanja situacije na osnovu međunarodnog prava", navodi se u saopštenju na sajtu ruskog Ministarstva, prenose "RIA Novosti".

  • 21:09

    Bajden: Napad Hamasa "teroristički čin", Izrael će imati dovoljno sredstava za odbranu

    Predsednik SAD Džozef Bajden nazvao je napade Hamasa na Izrael "terorističkim činom", te je u tom kontekstu istakao da izraelska strana ima "puno pravo" da na te napade i odgovori.

    Bajden je takođe istakao da će se SAD pobrinuti da Izrael ima dovoljno sredstava za odbranu od napada Hamasa. On je naglasio da namerava hitno da sarađuje sa Kongresom kako bi sredstva bila izdvojena za pomoć Izraelu.

    Predsednik SAD je napomenuo i da su Sjedinjene Države spremne da na Bliski istok pošalju dodatne vojne snage, ako bude potrebe za tim.

  • 20:43

    Erdogan i Putin razgovarali o palestinsko-izraelskom sukobu

    Predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin razgovarali su telefonom o palestinsko-izraelskom sukobu. 

    Lideri dve zemlje su razgovarali o merama za sprečavanje porasta tenzija između Izraela i Palestine, saopšteno je iz kabineta turskog predsednika, prenosi Tass.

  • 20:35

    Pronađeno telo nestalog mladića iz Srbije u blizini Pojasa Gaze

    Mor Koen, unuk Dušana Mihaleka, dugogodišnjeg urednika muzičkog programa Radija Novi Sad, pronađen je mrtav.

    "Nema više našeg Mora (1999). Došli su iz armije i socijalne službe da nam kažu da je pronađeno njegovo telo. Nema više nade", napisao je Mihalek na svom Fejsbuk nalogu.

    Unuk dugogodišnjeg urednika muzičkog programa Radija Novi Sad, a danas srpskog turističkog vodiča po Svetoj zemlji, nestao je na muzičkom festivalu u blizini Pojasa Gaze.

  • 20:30

    Le Pen: Mora se dozvoliti Izraelu da iskoreni Hamas

    Šefica poslaničke grupe francuske desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen izjavila je  da se mora dozvoliti Izraelu da iskoreni Hamas i da se palestinskom stanovništvu dozvoli da se evakuiše iz Pojasa Gaze.

    "Izraelu mora biti dozvoljeno da iskoreni Hamas. Mislim da za ovo, možda, treba da osiguramo da deo palestinskog stanovništva bude zaštićen", prenosi BFM TV.
    Ona je navela da bi međunarodna zajednica trebalo da zatraži od Egipta da otvori azil, kako bi palestinsko stanovništvo bilo evakuisano iz Pojasa Gaze.

    "Deo palestinskog stanovništva verovatno podržava Hamas. Ali drugi deo su za njih taoci", navela je francuska političarka.

  • 20:16

    Izraelska vojska ispalila fosfornu municiju na Liban

    Izraelske odbrambene snage (IDF) otvorile su jaku vatru na Liban, koristeći fosfornu municiju, nakon što su pripadnici militantne palestinske grupe Hezbolah napali izraelske položaje u okupiranom okrugu Kfarčuba, javila je libanska televizija Al Džadid.

    To granatiranje izazvalo je požare u dvorištima lokalnog stanovništva i u borovim šumarcima na tom području, prenela je televizija.

    Borci Hezbolaha su ranije napali iz graničnog područja Libana i pogodili izraelski tenk Merkava protivtenkovskom vođenom raketom iz neposredne blizine.

    Liban je lansirao 15 raketa na područje severnog Izraela, ali nije bila pričinjena nikakva materijalna šteta, niti je bilo povređenih.

    IDF je saopštila da je četiri projektila presreo PVO sistem ''Gvozdena kupola'', dok su ostali pali na otvorenim površinama i nisu uzrokovali nikakvu štetu ili povredili bilo koga.

    Hezbolah, grupa koju podržava Iran, ranije je tvrdila da je ispalila desetine raketa i granata na tri izraelska položaja u spornom regionu Brdo Dov, u znak solidarnosti sa Hamasom.

    Libanska grupa je u saopštenju navela da je napad, uz upotrebu "velikog broja raketa i granata", bio izveden u znak solidarnosti sa "palestinskim otporom", i da su izraelski položaji direktno pogođeni.

  • 19:50

    Švedska i Danska privremeno zaustavile pomoć Palestini

    Švedska je privremeno zaustavila razvojnu pomoć Palestini nakon iznenadnog napada militanata Hamasa na Izrael tokom vikenda, rekao je danas švedski ministar razvoja Johan Forsel.

    Susedna Danska najavila je ranije danas da će napraviti pauzu kada je reč o slanju svoje pomoći Palestini, preneo je Rojters.

    Austrija i Nemačka saopštile su u ponedeljak da obustavljaju razvojnu pomoć Palestincima.

    Ministri spoljnih poslova Evropske unije sastali su se danas kako bi razmotrili podele između njenih 27 članica oko toga da li da nastave sa isplatom pomoći Palestincima.

    Ovaj skup održan je dan nakon što je Evropska komisija odustala od najave o obustavljanju takve pomoći, iako je u ponedeljak evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji izjavio da je suspendovana sva pomoć u ukupnoj vrednosti od 691 miliona evra koju je Evropska komisija izdvojila za palestinske teritorije.

  • 19:43

    Izraelski ministar na sastanku sa NATO kolegama u Briselu

    Izraelski ministar odbrane Joav Galan trebalo bi da učestvuje na sastanku ministara odbrane NATO u četvrtak i to putem video-konferencijske veze, rekao je danas neimenovani zapadni zvaničnik.

    Sastanak u Briselu je ranije bio zakazan zbog razmatranja aktuelnih pitanja, uključujući rat u Ukrajini i misiji NATO na KiM i u Iraku, preneo je Rojters.

    Međutim, sednica sa Galanom dogovorena nakon velikog napada Hamasa na Izrael u subotu i eksalacije sukoba, naveo je zvaničnik.

image