U Beograd sleteo još jedan avion iz Tel Aviva; Palestina: Izrael sravnio sa zemljom Gazu

Potvrđena smrt Srpskog državljanina, unuka Dušana Mihaleka. Već četiri dana traje sukob izraelske vojske i Hamasa. Broj žrtava sada je dostigao više od 2.000, a povređenih je više od 10.000

Izraelska vojska saopštila je da je pogodila ciljeve u pojasu Gaze sa mora i vazduha, uključujući skladište oružja za koje je rekla da pripada Islamskom džihadu i ciljevima Hamasa duž obalne linije Gaze.

U saopštenju se dodaje da je izraelska vojska otvorila artiljerijsku i minobacačku vatru kao odgovor na granatiranja iz Sirije, saopštila je pres služba Izraelskih odbrambenih snaga.

Mor Koen, unuk Dušana Mihaleka, dugogodišnjeg urednika muzičkog programa Radija Novi Sad, pronađen je mrtav. 

"Nema više našeg Mora (1999). Došli su iz armije i socijalne službe da nam kažu da je pronađeno njegovo telo. Nema više nade", napisao je Mihalek na svom Fejsbuk nalogu. 

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu obećao je osvetu, optužujući Hamas za pogubljenje vezane dece i druge zločine. "Ovaj podli neprijatelj je želeo rat i rat će dobiti", rekao je on.

Izrael prelazi na "potpunu ofanzivu" na Pojas Gaze, pošto sporadični sukobi sa palestinskom militantnom grupom Hamas na jugu Izraela traju već četvrti dan, poručio je danas izraelski ministar odbrane Joav Galan.

Na beogradski aerodrom sleteo je još jedan let "Er Srbije", kojim je evakuisano još stotinak srpskih državljana iz Izraela.

Predsednik SAD Džozef Bajden nazvao je napade Hamasa na Izrael "terorističkim činom", te je u tom kontekstu istakao da izraelska strana ima "puno pravo" da na te napade i odgovori.

Bajden je takođe istakao da će se SAD pobrinuti da Izrael ima dovoljno sredstava za odbranu od napada Hamasa.

Izraelske odbrambene snage (IDF) otvorile su jaku vatru na Liban, koristeći fosfornu municiju, nakon što su pripadnici militantne palestinske grupe Hezbolah napali izraelske položaje u okupiranom okrugu Kfarčuba.

Portparol Hamasa Abu Ubaida zapretio je da će ubijati izraelske zarobljenike za svako izraelsko bombardovanje civilne kuće bez upozorenja i prenositi pogubljenje.

Izraelska vojska nije odmah odgovorila na tu pretnju. Izraelski ministar spoljnih poslova Eli Koen rekao je da je Hamas zarobio više od 100 ljudi.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da EU insistira na traženju mira i stabilnosti na Bliskom istoku po principu "dve države" i da će nastaviti da pruža finansijsku podršku Palestini.

10. okt 2023 • 21:42

Još jedan avion "Er Srbije" iz Izraela sleteo u Srbiju

Još jedan avion sa državljanima Srbije koji su boravili u Izraelu sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla" u Surčinu.

Avion na letu JU 813 krenuo je oko 19 časova iz Tel Aviva.

Ovo je četvrti avion koji je obavio let između Tel Aviva i Beograda otkako je palestinska militantna grupa Hamas započela napade na Izrael i nakon što je Hamas gađao međunarodni aerodrom "Ben Gurion" kod Tel Aviva.

IDF: Prioritet je eliminacija visokih zvaničnika Hamasa

Glavni prioritet Izraelskih odmbrambenih snaga (IDF) je ubijanje rukovodećih pripadnika palestinske militantne grupe Hamas, izjavio je portparol IDF Danijel Hagari.

"Nećemo se zaustaviti u nastojanju da se eliminišu visoki zvaničnici Hamasa, to nam je glavni prioritet", rekao je Hagari, nakon što su sinoć u izraelskim udarima ubijena dva visokorangirana pripadnika Hamasa, i dodao da izraelske trupe još traže teroriste u južnom Izraelu, prenosi "Tajms of Izrael".

Hagari je istakao da je danas u tim potragama ubijeno devet terorista u raznim izraelskim gradovima na jugu zemlje.

"Direktiva snagama je jasna - pronađite teroriste i uništite ih", rekao je on.

Istakao je da su pored toga pronađena tela 103 terorista samo u kibucu Beri, nakon što su ubili više od 100 Izraelaca u tom kibucu.

Lavrov razgovarao sa iranskim kolegom o palestinsko-izraelskom sukobu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je telefonom razgovarao sa ministrom inostranih poslova Irana Hoseinom Amirom Abdolahijanom o zaoštravanju palestinsko-izraelskog sukoba, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Ministri spoljnih poslova razmenili su mišljenja o aktuelnoj bliskoistočnoj agendi sa akcentom na sledećem zaoštravanju palestinsko-izraelskog sukoba. Oni su ukazali na važnost hitnog okončanja oružane konfrontacije i rešavanja situacije na osnovu međunarodnog prava", navodi se u saopštenju na sajtu ruskog Ministarstva, prenose "RIA Novosti".

Bajden: Napad Hamasa "teroristički čin", Izrael će imati dovoljno sredstava za odbranu

Predsednik SAD Džozef Bajden nazvao je napade Hamasa na Izrael "terorističkim činom", te je u tom kontekstu istakao da izraelska strana ima "puno pravo" da na te napade i odgovori.

Bajden je takođe istakao da će se SAD pobrinuti da Izrael ima dovoljno sredstava za odbranu od napada Hamasa. On je naglasio da namerava hitno da sarađuje sa Kongresom kako bi sredstva bila izdvojena za pomoć Izraelu.

Predsednik SAD je napomenuo i da su Sjedinjene Države spremne da na Bliski istok pošalju dodatne vojne snage, ako bude potrebe za tim.

Erdogan i Putin razgovarali o palestinsko-izraelskom sukobu

Predsednici Turske i Rusije Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin razgovarali su telefonom o palestinsko-izraelskom sukobu. 

Lideri dve zemlje su razgovarali o merama za sprečavanje porasta tenzija između Izraela i Palestine, saopšteno je iz kabineta turskog predsednika, prenosi Tass.

Pronađeno telo nestalog mladića iz Srbije u blizini Pojasa Gaze

Mor Koen, unuk Dušana Mihaleka, dugogodišnjeg urednika muzičkog programa Radija Novi Sad, pronađen je mrtav.

"Nema više našeg Mora (1999). Došli su iz armije i socijalne službe da nam kažu da je pronađeno njegovo telo. Nema više nade", napisao je Mihalek na svom Fejsbuk nalogu.

Unuk dugogodišnjeg urednika muzičkog programa Radija Novi Sad, a danas srpskog turističkog vodiča po Svetoj zemlji, nestao je na muzičkom festivalu u blizini Pojasa Gaze.

Le Pen: Mora se dozvoliti Izraelu da iskoreni Hamas

Šefica poslaničke grupe francuske desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen izjavila je  da se mora dozvoliti Izraelu da iskoreni Hamas i da se palestinskom stanovništvu dozvoli da se evakuiše iz Pojasa Gaze.

"Izraelu mora biti dozvoljeno da iskoreni Hamas. Mislim da za ovo, možda, treba da osiguramo da deo palestinskog stanovništva bude zaštićen", prenosi BFM TV.
Ona je navela da bi međunarodna zajednica trebalo da zatraži od Egipta da otvori azil, kako bi palestinsko stanovništvo bilo evakuisano iz Pojasa Gaze.

"Deo palestinskog stanovništva verovatno podržava Hamas. Ali drugi deo su za njih taoci", navela je francuska političarka.

Izraelska vojska ispalila fosfornu municiju na Liban

Izraelske odbrambene snage (IDF) otvorile su jaku vatru na Liban, koristeći fosfornu municiju, nakon što su pripadnici militantne palestinske grupe Hezbolah napali izraelske položaje u okupiranom okrugu Kfarčuba, javila je libanska televizija Al Džadid.

To granatiranje izazvalo je požare u dvorištima lokalnog stanovništva i u borovim šumarcima na tom području, prenela je televizija.

Borci Hezbolaha su ranije napali iz graničnog područja Libana i pogodili izraelski tenk Merkava protivtenkovskom vođenom raketom iz neposredne blizine.

Liban je lansirao 15 raketa na područje severnog Izraela, ali nije bila pričinjena nikakva materijalna šteta, niti je bilo povređenih.

IDF je saopštila da je četiri projektila presreo PVO sistem ''Gvozdena kupola'', dok su ostali pali na otvorenim površinama i nisu uzrokovali nikakvu štetu ili povredili bilo koga.

Hezbolah, grupa koju podržava Iran, ranije je tvrdila da je ispalila desetine raketa i granata na tri izraelska položaja u spornom regionu Brdo Dov, u znak solidarnosti sa Hamasom.

Libanska grupa je u saopštenju navela da je napad, uz upotrebu "velikog broja raketa i granata", bio izveden u znak solidarnosti sa "palestinskim otporom", i da su izraelski položaji direktno pogođeni.

Švedska i Danska privremeno zaustavile pomoć Palestini

Švedska je privremeno zaustavila razvojnu pomoć Palestini nakon iznenadnog napada militanata Hamasa na Izrael tokom vikenda, rekao je danas švedski ministar razvoja Johan Forsel.

Susedna Danska najavila je ranije danas da će napraviti pauzu kada je reč o slanju svoje pomoći Palestini, preneo je Rojters.

Austrija i Nemačka saopštile su u ponedeljak da obustavljaju razvojnu pomoć Palestincima.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije sastali su se danas kako bi razmotrili podele između njenih 27 članica oko toga da li da nastave sa isplatom pomoći Palestincima.

Ovaj skup održan je dan nakon što je Evropska komisija odustala od najave o obustavljanju takve pomoći, iako je u ponedeljak evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji izjavio da je suspendovana sva pomoć u ukupnoj vrednosti od 691 miliona evra koju je Evropska komisija izdvojila za palestinske teritorije.

Izraelski ministar na sastanku sa NATO kolegama u Briselu

Izraelski ministar odbrane Joav Galan trebalo bi da učestvuje na sastanku ministara odbrane NATO u četvrtak i to putem video-konferencijske veze, rekao je danas neimenovani zapadni zvaničnik.

Sastanak u Briselu je ranije bio zakazan zbog razmatranja aktuelnih pitanja, uključujući rat u Ukrajini i misiji NATO na KiM i u Iraku, preneo je Rojters.

Međutim, sednica sa Galanom dogovorena nakon velikog napada Hamasa na Izrael u subotu i eksalacije sukoba, naveo je zvaničnik.

Palestinci: Izrael sravnio sa zemljom kuće, škole i bolnice u Pojasu Gaze

Palestinske vlasti saopštile su da su u Pojasu Gaze sravnjene sa zemljom kuće, škole, zdravstvene ustanove i vladine zgrade u izraelskim vazdušnim napadima.

Prema njihovim informacijama, potpuno je uništeno 168 objekata, uključujući 1.009 stambenih jedinica, dok je delimično uništeno više od 12.600 stambenih jedinica, prenosi Si-En-En.

Bombardovano je 10 zdravstvenih ustanova, uključujući sedam bolnica.

Uništeno je 48 škola, 23 vladine zgrade, a bombardovano je i 12 ambulantnih vozila, navodi se u saopštenju palestinskih vlasti.

Iz palestinskog ministarstva informisanja navode da je ubijeno pet medicinskih radnika i sedam novinara.

Borelj: EU će nastaviti da pruža finansijsku podršku Palestini

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da EU insistira na traženju mira i stabilnosti na Bliskom istoku po principu "dve države" i da će nastaviti da pruža finansijsku podršku Palestini, uključujući pružanje humanitarne podrške i sprovođenje razvojnih programa.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova zemalja EU sa Savetom za saradnju zemalja Persijskog zaliva (GCC) u gradu Muskat u Omanu istakao da su događaji od prošle subote označili strašnu krizu za Bliski istok i Persijski zaliv.

u Omanu učesnici sastanka EU i Saveta za saradnju zemalja Persijskog zaliva usaglasili zajedničku deklaraciju, koja, posebno, sadrži osudu nasilja i poziv na zaštitu civilnog stanovništva i oslobađanje talaca.

U deklaraciji se podseća na obaveze strana da se pridržavaju univerzalnih principa međunarodnog humanitarnog prava, uključujući obezbeđivanje pristupa hrani, vodi i lekovima.

Opširnije pročitajte ovde.

Procena izraelske banke: Rat bi mogao da nas košta oko sedam milijardi dolara

Izrael bi rat protiv palestinske militantne grupe Hamas mogao bi da košta 6,8 milijardi dolara, prognoze su jedne od najvećih izraelskih banaka "Hapoalim".

Cena rata uključuje poziv za 300.000 rezervista koji su morali da napuste svoja radna mesta, što je najmasovnija mobilizacija od Jomkipurskog rata 1973. godine, obnovu infrastrukture, stambenih objekata i delova vojske, kao i vošegodišnje troškove rehabilitacije vojnih invalida i zbrinjavanje porodica ubijenih boraca, prenosi "Tajms of Izrael".

U ovom trenutku može da se pretpostavi da će troškovi rata iznositi najmanje 1,5 odsto izraelskog BDP-a, što znači povećanje budžetskog deficita od najmanje 1,5 odsto BDP-a u narednom periodu, naveli su iz Banke Hapoalim.

Erdogan: Šta američki nosač aviona radi u Izraelu? Napraviće masakr

Odluka SAD da pošalje nosač aviona bliže regionu Bliskog istoka može dovesti do masakra, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Šta američki nosač aviona radi u Izraelu? Šta će da uradi? Srušiće Gazu udarom na okolna područja i početi da pravi ozbiljne masakre", rekao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

On je ponovio da je Turska spremna da posreduje između Izraela i Hamasa, i dodao da će nastaviti sa svojim nastojanjima da se okonča rat, prenosi "Tajms of Izrael".

Erdogan je takođe istakao da će o tom pitanju razgovarati i sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom i generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

Ministri EU se sastaju zbog nesuglasica oko pomoći Palestincima

Ministri spoljnih poslova Evropske unije sastali su se kako bi pokušali da razreše podele oko toga da li da nastave sa isplatom pomoći Palestincima dan nakon što je Evropska komisija odustala od saopštenja o obustavljanju takve pomoći.

Preokret je usledio nakon što su zemlje članice, uključujući Španiju i Francusku, rekle da se protive suspenziji koju je u ponedeljak najavio komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael, preneo je Rojters.

Portparol Evropske komisije rekao je da Varhelji nije konsultovao svoje kolege komesare, uključujući predsednicu EK Ursulu fon der Lajen.

UN: Hitno osloboditi sve taoce izraelsko-palestinskog rata

Podsekretar Ujedinjenih nacija za humanitarna pitanja Martin Grifits pozvao je danas na hitno oslobađanje svih talaca u ratu između Izraela i Palestine.

"Moja poruka svim stranama je nedvosmislena: Zakoni rata se moraju poštovati", naveo je Grifits u saopštenju, prenosi Rojters.

Grifits je istakao da se prema zarobljenicima mora postupati humano.

"Taoci moraju biti oslobođeni bez odlaganja", poručio je on.

Naređena potpuna ofanziva na Pojas Gaze

Izrael prelazi na "potpunu ofanzivu" na Pojas Gaze, pošto sporadični sukobi sa palestinskom militantnom grupom Hamas na jugu Izraela traju već četvrti dan, poručio je danas izraelski ministar odbrane Joav Galan.

"Uklonio sam sva ograničenja, povratili smo kontrolu nad područjem, i sada prelazimo na potpuni napad'", rekao Galan u svom obraćanju izraelskim vojnicima na granici sa Pojasom Gaze, prenosi "Tajms of Izrael".

Galan je vojnicima rekao da će videti promenu.

"Imaćete mogućnost da promenite stvarnost ovde. Videli ste da se cene plaćaju i videćete promenu. Hamas je želeo promenu u Gazi, a promena će biti 180 stepeni drugačija od onoga što je zamislio", rekao je Galan.

On je istakao da se Gaza ''nikad neće vratiti na ono što je bila''.

"Ko god dođe da obezglavljuje, ubija žene, preživele Holokausta, eliminisaćemo ga svom snagom i bez kompromisa", rekao je Galan.

Izraelski ministar odbrane je ranije naredio "potpunu opsadu" Pojasa Gaze, i naveo da se Izrael bori protiv, kako je naveo, ''životinja u ljudskom obliku''.

IDF: Iz Libana doletelo 15 raketa, nema meterijalne štete

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je iz pravca Libana lansirano 15 raketa na severni Izrael, ali da nije pričinjena materijalna šteta.

IDF je naveo da je četiri projektila presreo PVO sistem "Gvozdena kupola", dok su ostali pali na otvorenim površinama i nisu uzrokovali nikakvu štetu ili povredili bilo koga, prenosi "Tajms of Izrael".

Ranije je šef libanske diplomatije Abdalah Buhabib izjavio da je njegova vlada dobila uveravanja od militantne organizacije Hezbolah da se ona neće pridružiti borbama između Izraela i palestinskog Hamasa, osim ako Izrael ne bude "maltretirao" Liban.

Hezbolah, grupa koju podržava Iran, ranije je tvrdila da je ispalila desetine raketa i granata na tri izraelska položaja u spornom regionu Brdo Dov, u znak solidarnosti sa Hamasom.

Libanska grupa je u saopštenju navela da je napad, uz upotrebu "velikog broja raketa i granata", bio izveden u znak solidarnosti sa "palestinskim otporom", i da su izraelski položaji direktno pogođeni.

Palestina optužuje Izrael da koristi miniciju od belog fosfora

Ministarstvo spoljnih poslova Palestine optužilo je Izraelsku vojsku da koristi municiju od belog fosfora koja je zabranjena mađunarodnim konvencijama.

Erdogan objavio koliki su gubici Hamasa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da je, prema podacima koje je dobio, tokom palestinsko-izraelskog sukoba poginulo oko 750 pripadnika Hamasa a da je oko 2.000 ranjeno, prenosi "RIA Novosti"

Spasioci u Gazi izvlače preživele i tela poginulih iz ruševina

Spasioci u Pojasu Gaze izvukli su danas tela poginulih Palestinaca, uključujući i telo četvorogodišnje devojčice, iz ruševina opštinske zgrade u koju su se bili sklonili od izraelskog vazdušnog napada.

Srušene su i okolne stambene zgrade, a spasioci su koristili ručni alat u kopanju, kako ne bi povredili eventualne preživele.

Spasilac Al Nadžar rekao je da je izvučeno puno delova ljudskih tela, ali da i dalje postoji nada da pronađu preživele.

Jedan od onih koji su preživeli poslednje granatiranje, Ala Abu Tair, rekao je da nijedno mesto u Gazi nije bezbedno.

Blinken razgovarao sa šefom izraelske diplomatije

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Elijem Koenom o podršci SAD Izraelu u odbrani od terorističkih napada Hamasa, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Blinken je tokom razgovora ponovio američko saučešće narodu Izraela i svima koji su pogođeni Hamasovim nasiljem.

U saopštenju se navodi je državni sekretar SAD potvrdio da će Vašington učiniti sve da obezbedi momentalno oslobađanje svih talaca.

OHCHR: U izraelskim vazdušnim udarima na Hamas pogođeni stambeni objekti i škole

U Izraelskm vazdušnim udarima protiv palestinske militantne grupe Hamas pogođeni su stambeni objekti i škole širom pojasa Gaze, izjavio je danas načelnik Kancelarije za ljudska prava (OHCHR) Voker Turk, koji je takođe osudio izraelsku "opsadu" koja ugrožava živote civila uskraćujući im hranu i vodu.

Izraelska opsada pojasa Gaze koja ugrožava živote civila uskraćujući im osnovna dobra za opstanak, zabranjena je međunarodnim humanitarnim pravom", saopštio je Turk

Izraelska diplomatska misija u Ženevi kritikovala je Turkovu izjavu optužujući ga da "ne može da natera sebe da osudi one koji su odgovorni za terorističke napade (Hamas)".

Turk je, međutim, takođe osudio "užasavajuća masovna ubistva koja su izvršili pripadnici palestinske oružane grupe" i istakao da su otmice takođe zabranjene po međunarodnom pravu, prenosi Rojters.

"U izraelskim vazdušnim napadima, najrazornijim u poslednjih 75 godina sukoba sa Palestincima, pogođene su i prostorije Agencije UN za pomoć i rad, UNRVA (Agencije UN za palestinske izbeglice)", navodi se u saopštenju OHCHR i dodaje da među poginulima i povređenima ima i civila.

Četiri ruska državljanina poginula tokom sukobu u Izraelu

Četiri državljanina Rusije poginula su tokom eskalacije sukoba u a još šest Rusa se smatra nestalim, saopšteno je iz ruske ambasade u Tel Avivu za "RIA Novosti".

"Sa žaljenjem vas obaveštavamo da se, prema ažuriranim podacima sa izraelske strane, od 17.00 časova 10. oktobra četiri državljana Ruske Federacije, koji su imali i izraelsko državljanstvo, vode kao mrtvi. Trenutno smo angažovani na rasvetljavanju svih okolnosti", navodi se u saopštenju.

Iz ruske ambasade su naveli da se na izraelskoj listi nestalih nalazi šest ruskih državljana.

Francuska i EU proglasile Hamas terorističkom organizacijom

️Francuska i Evropska unija proglasile su palestinski Hamas terorističkom organizacijom, saopštila je premijerka Francuske Elizabet Born.

Rakete letele iz Libana, Izrael odgovorio

Izraelska vojska objavila je na svom Telegram kanalu da odgovara artiljerijskom vatrom na lansiranje raketa sa libanske teritorije.

"Kao odgovor na lansiranja sa libanske teritorije prema izraelskoj teritoriji, naši vojnici sada odgovaraju artiljerijskom vatrom", navodi se u saopštenju vojske.

Iz pravca Libana ispaljeno je nekoliko raketa ka Zapadnoj Galileji, na granici s Izraelom.

Broj stradalih Palestinaca porastao na 839, ranjeno 4.250

Palestinsko ministarstvo zdravlja je saopštilo se broj stradalih u napadima na Pojas Gaze i na Zapadnoj obali dostigao 830, prenosi TASS.

U saopštenju se navodi 4.250 osoba povređeno, prenosi palestinska TV Al Aksa. Većina su, kako navode, deca i žene, a očekuje se da će broj poginulih i ranjenih rasti.

Raketa pogodila hotel u Aškelonu

Raketa koja je ispaljena iz Pojasa Gaze pala je na hotel u Aškelonu, javljaju tamošnji mediji.

Vatrogasci pokušavaju da obuzdaju požar koji je izazvan raketiranjem u južnom Izraelu, prenosi "RIA Novosti"

Sisi: Eskalacija sukoba između Izraela i Palestinaca veoma opasna

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi izjavio je danas da je eskalacija situacije između Izraela i Palestinaca veoma opasna i da bi mogla da utiče na bezbednost i stabilnost čitavog regiona Bliskog istoka.

"Egipat se nada rešenju koje će dovesti do mira i stvaranja palestinske države", rekao je Sisi, prenosi Rojters.

On je dodao da čini sve kako bi se što pre uspostavilo primirje koje će poštedeti civile na obe strane.

Sisi je istakao da mu je nacionalna bezbednost Egipta glavni prioritet i da to pitanje neće zanemariti ni pod kakvim okolnostima

Stotine raketa ispaljeno ka izraelskom gradu Aškelonu

Stotine raketa ispaljeno je iz pojasa Gaze ka izraelskom gradu Aškelonu, javljaju lokalni mediji.

Portparol Hamasa Abu Ubaida rekao je danas stanovnicima izraelske luke Aškelon da napuste tu oblast do 17 časova po lokalnom vremenu, ne iznoseći nikakve dalje detalje.

Komisija UN: Postoje dokazi o ratnim zločinima na obe sukobljene strane

Komisija Ujedinjenih nacija, koja prati sukob Izraela i palestinskog Hamasa, saopštila je da već postoje "jasni dokazi" o ratnim zločinima koje su tokom okršaja u Pojasu Gaze i u Izraelu počinile obe sukobljene strane, uključujući ubijanje civila.

"Svi koji su prekršili međunarodno humanitarno pravo ili gađali civile moraju da odgovaraju", navodi se u saopštenju istražne komisije koju je 2021. godine osnovao Savet UN za ljudska prava, prenosi portal "Al Džazira".

"Izveštaji da su naoružane grupe iz Gaze ubile stotine nenaoružanih civila su neprihvatljivi i ne mogu se tolerisati. Uzimanje civilnih talaca i korišćenje civila kao živog štita su ratni zločini", navodi se u saopštenju te međunarodne istražne komisije UN.

Komisija je, takođe, izrazila ozbiljnu zabrinutost "zbog najnovijeg izraelskog napada na Gazu i izraelske najave potpune opsade Gaze" koja uključuje uskraćivanje vode, hrane, struje i goriva, što će nesumnjivo koštati života brojne civila i predstavlja kolektivno kažnjavanje (odmazdu).

Ubijen visoki član politboroa Hamasa

Izraelske odbrambene snage su objavile da je jedan od dvojice ubijenih članova politbiroa Hamasa Abu Maamar, koji je, kako se  navodi, bio odgovoran za unutrašnje odnose organizacije i koordinaciju terorističke aktivnosti.

Abu Maamar je bio član Vrhovnog saveta Hamasa i učestvovao je u donošenje odluka organizacije i planiranje brojnih terorističkih akcija protiv Države Izrael navode izraelske odbrambene snage, prenosi "RIA Novosti".

U izveštaju se navodi da je poznato da je Abu Maamar bio blizak saradnik aktuelnog lidera Hamasa u pojasu Gaze Jahje Sinvara.

Hamas je potvrdio smrt dvojice članova politbiroa.

Bela kuća: Bajden planira vojnu pomoć za Izrael, nova tranša pomoći već na putu

Predsednik SAD Džozef Bajden danas će saopštiti američkom narodu da Vašington namerava da vojno podrži Izrael, rekao je koordinator Bele kuće za strateška pitanja Džon Kirbi za televiziju MSNBC.

Prema njegovim rečima, "nova tranša bezbednosne pomoći je upravo na putu za Izrael".

Izlaganje Bajdena planirano je za 19 časova po srednjoevropskom vremenu.

Portparol aerodroma: "Ben Gurion" nije pogođen, radi normalno

Portparol aerodroma "Ben Gurion" u Tel Avivu saopštio je danas da taj aerodrom nije pogođen u napadu palestinske militantne grupe Hamas.

On je dodao da aerodrom radi normalno, prenosi Rojters.

Prethodno je Hamas saopštio da je ponovo gađao Tel Aviv i aerodrom "Ben Gurion".

Kina poziva Izrael i Hamas na hitan prekid vatre

Kina osuđuje akte koji škode civilima u sukobu između palestinske militantne grupe Hamas i Izraela i poziva na hitan prekid vatre, rekao ja danas specijalni kineski izaslanik za Bliski istok Džaj Džun.

"Kina je duboko zabrinuta zbog trenutne eskalacije situacije između palestinske i izraelske strane i tužna je zbog velikog broja civilnih žrtava izazvanih sukobom", rekao je Džaj, prenosi Rojters.

U sukobu koji je u subotu počeo napadom Hamasa na Izrael, stradalo je više od 1.000 osoba, a povređeno je više hiljada njih.

Borelj: Izrael da poštuje međunarodno pravo

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj pozvao je danas Izrael da poštuje međunarodno pravo. 

"Izrael ima pravo na samoodbranu, naravno, ali to mora biti urađeno u skladu sa principima međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Borelj. 

Kako je dodao, potrebno je što pre zaustaviti sukob i naći političko rešenje. 

Prethodno, on je, podsetimo, izjavio da će EU nastaviti da isplaćuje Palestincima novac koji je isplaćivan i ranije.

Takođe, kako prenose "RIA Novosti", pozvao je ministra spoljnih poslova Izraela i Palestine da se danas priključe sastanku šefova diplomatije evropskih zemalja na temu situacije na Bliskom istoku. 

Ubijen ministar ekonomije i članovi političkog biroa Hamasa

Izraelske odbrambene snage javljaju da je ministar ekonomije Hamasa tokom noći likvidiran u Pojasu Gaza.

Televizija "Arabija" javlja i da su prilikom napada na Gazu poginula i dva člana političkog biroa Hamasa. 

Izrael: U napadu Hamasa ubijeno više od 1.000 ljudi

Ambasada Izraela u SAD saopštila je danas da je u napadu palestinske militantne grupe Hamas na Izrael, koji je počeo u subotu, ubijeno više od 1.000 ljudi.
Pored toga, povređeno je više od 3.400 osoba, navodi se o objavi ambasade na društvenoj mreži Iks.

Dodaje se da je Hamas do sada ispalio skoro 5.000 raketa na Izrael.

Hamas upozorio izraelske civile da napuste Aškelon do 17 časova

Portparol Hamasa Abu Ubaida rekao je stanovnicima izraelske luke Aškelon da napuste tu oblast do 17 časova po lokalnom vremenu (oko 90 minuta od sada), ne iznoseći nikakve dalje detalje, preneo je "Gardijan".

Aškelon je 14 kilometara severno od Gaze.

Putin o eskalaciji na Bliskom istoku: Jasan primer neuspeha američke politike

Izuzetno žalimo zbog zaoštravanja u Izraelu, ali to je jasan primer neuspeha američke politike na Bliskom istoku, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa iračkim premijerom Mohamedom al Sudanijem.

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Zaharova: Sukob Izraela i Palestine vodi u humanitarnu katastrofu

Pred nama je prava humanitarna katastrofa, u najvećoj meri pate civili, dok u isto vreme broj žrtava nastavlja da se povećava, istakla je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući poslednju eskalaciju izraelsko-palestinskog konflikta.

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Makron: Nemam dokaz da je Iran podržao Hamas

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da nema dokaz da je Iran podržao napad Hamasa na Izrael, dodavši da je verovatno da je palestinskoj militantnoj grupi ponuđena pomoć za izvođenje napada.

Govoreći na konferenciji za medije u Hamburgu, Makron je rekao da je Francuska protiv suspenzije slanja pomoći palestinskom narodu, prenosi Si-En-En.

On je naglasio da je Francuska već uvela mere kako bi osigurala da pomoć palestinskom stanovništvu ne završi u rukama terorističkih grupa.

"Ne smemo brkati borbu protiv terorizma sa najosnovnijim ljudskim pravima", naveo je Makron i dodao da bi to moglo da dovede do povećanja podrške terorističkim aktima u regionu.

Izrael: Pronađeno 30 nestalih Izraelaca i Tajlanđana, svi su živi i zdravi

Izraelske snage su pronašle 30 osoba koje su se vodile kao nestale u kibucu na jugu zemlje, tri dana nakon napada palestinske militantne grupe Hamas.

Lokalne vlasti su dojavu dobile juče oko 21 čas, nakon čega su spasilački timovi poslati na teren, prenosi "Tajms of Izrael".

U blizini kibuca Ajn Hašlos pronađeno je 16 Izraelaca i 14 Tajlanđana.
Oni su živi i zdravi, navodi se u zajedničkom saopštenju vojske i policije.

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost najavio naoružavanje civila

Ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben Gvir objavio je da njegovo ministarstvo kupuje 10.000 pušaka za naoružavanje "civilnih bezbednosnih timova" širom Izraela i okupirane Zapadne obale, piše "Tajms of Izrael".

U izveštaju se navodi da će puške, od kojih je 4.000 već kupljeno, biti poslate u izraelske gradove blizu granica, ali i mešovite jevrejsko-arapske gradove unutar Izraela i naselja na Zapadnoj obali.

Izraelska vladajuća koalicija podržala formiranje vlade nacionalnog jedinstva

Lideri stranaka vladajuće koalicije u Izraelu ovlastili su na današnjem sastanku premijera Benjamina Netanijahua da formira vladu nacionalnog jedinstva zbog situacije u zemlji.

Kako navodi "Tajms of Izrael", očekuje se da će dogovor o ulasku opozicione Stranke nacionalnog jedinstva Benija Ganca u tu vladu uskoro biti postignut.

"Svi šefovi stranaka vladajuće koalicije, bez izuzetka, podržali su uspostavljanje vlade nacionalnog jedinstva i ovlastili premijera Benjamina Netanijahua da radi na njenom formiranju", rekao je portparol stranke Likud izraelskog premijera.

Netanijahu je sinoć, pozivajući opozicione stranke da se priključe vladi nacionalnog jedinstva, naveo njenih pet glavnih ciljeva - poraziti teroriste koji su još u Izraelu, pripremiti masovnu ofanzivu na Gazu, smiriti ostale frontove, nastaviti traženje međunarodne podrške za operaciju i ujediniti zemlju.

Predstavnici Likuda i lideri izraelske opozicije sastali su se u ponedeljak da razmotre mogućnosti za formiranje ratne vlade, zbog eskalacije sukoba sa palestinskim Hamasom.

Beni Ganc, opozicioni političar i bivši načelnik generalštaba izraelskih oružanih snaga, želi da uđe u ratni kabinet, ali ne želi da krajnja desnica bude uključena.

Stranci Nacionalno jedinstvo Benija Ganca predlaže se ulazak u vladu nacionalnog jedinstva, koja bi formirala "mali ratni kabinet", radi vođenja rata protiv Hamasa, a u čijem radu bi, uz relevantne ministre iz vlade premijera Netanijahua, učestvovali i predstavnici te stranke.

Ganc je predložio da se većina ovlašćenja za vođenje rata delegira ovom ratnom kabinetu.

Netanijahu je u subotu uveče saopštio da je ponudio Gancu i stranci Ješ Atid, opozicionog lidera Jaira Lapida.

Ta stranka je, međutim, saopštila da se neće pridružiti vladi u kojoj su pripadnici krajnje desnice iz stranaka Verski cionizam i Otzma Jehudit, pozivajući zapravo Netanijahua da ih izbaci iz svog kabineta da bi se oni pridružili.

Hamas: Izrael neće uskoro započeti kopnenu operaciju u Gazi, pamte 2014.

Zamenik šefa političkog biroa pokreta Hamas Musa Abu Marzuk otkrio je danas za RT da smatra da Izrael u skorije vreme neće pokrenuti kopnenu operaciju u Pojasu Gaza.

Kako kaže, razgovori na tu temu su za sada samo pokušaj zastrašivanja od strane Tel Aviva. 

"Izraelci su iz kopnene operacije iz 2014. naučili lekcije koje nikada neće zaboraviti. Zalažemo se za poštenu borbu licem u lice sa neprijateljem i otvoreni sukob za vreme kopnene operacije", poručuju iz Hamasa. 

Marzuk, takođe, dodaje da je Hamas jednom već srušio mit o efikasnosti Izraelskih odbrambenih snaga, njihovim bezbednosnim službama i oružju, koje se reklamira po celom svetu. 

Roditeljima u Izraelu savetovano da izbrišu društvene mreže deci zbog brutalnih snimaka talaca

Pojedinim izraelskim roditeljima je rečeno da uklone društvene mreže sa telefona svoje dece pre nego što militanti Hamasa počnu sa očekivanim emitovanjem videa talaca.

U poruci roditeljima u jednoj telavivskoj školi, od njih se tražilo da uklone aplikaciju TikTok sa telefona dece, prenosi Si-En-En. 

"Ne možemo dozvoliti našoj deci da gledaju ove stvari. Takođe je teško, štaviše nemoguće kontrolisati sav ovaj sadržaj na društvenim mrežama. Hvala vam na razumevanju i saradnji".

Broj poginulih u Gazi dostigao je 765, povređenih 4.000

Broj mrtvih u Gazi porastao je na 765, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja u Gazi, dodajući da je još 4.000 ljudi povređeno.

Izraelski vojnici u kibicu Kfar Aza

Dačić: Na nama da ne podržavamo nasilje i gubljenje ljudskih života

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ponovio je da nema naznaka da je neko od državljana Srbije otet ili ranjen u Izraelu, osim jednog lakše ranjenog čoveka, i da je većina naših turista napustila Izrael.

Dačić je gostujući na "TV Prva" rekao da će Srbija učiniti sve što je u njenoj moći za naše ljude koji su tamo i naveo da je počela da funkcioniše solidarnost između država kada je reč o pomoći u evakuaciji ljudi iz Izraela, pa je Er Srbija pre pre dva dana prevezla pojedine crnogorske državljane a Crnogorci su sinoć prevezli 11 naših ljudi.

Na pitanje kako će se dalje odvijati situacija u Izraelu i Palestini, kazao je da uvek dođe do nekog političkog rešenja i da se uvek tako sve završava.

"Ovde je problem što se ne nazire mogućnost nekog političkog rešenja koje bi bilo prihvatljivo za sve. Videćemo ko će uopšte imati neku mirovnu inicijativu i kako će se uopšte odvijati mirovni razgovori. Treba znati i da u okviru palestinske organizacije i naroda postoji više frakcija", kazao je Dačić.
On je dodao i da sve zavisi kako će se ostale arapske zemlje opredeljivati prema ovom problemu.

"Pitanje je kako će se dalje odvijati politički proces i da li će uopšte doći do njega ili će se on odvijati na ratištu i da će biti ono - ko pobedi na ratištu taj će uzeti sve", kazao je Dačić.

Naglasio je da je na nama da ne podržavamo nasilje i gubljenje ljudskih života.

Netanijahu: Nastavite punom snagom

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu pozvao je izraelske snage da "nastave punom snagom" na Iksu.

Izrael negira da je stanovnicima Gaze poručio da prebegnu u Egipat

Odbrambene snage Izraela su saopštile da nema zvaničnog naloga Izraela stanovnicima pojasa Gaze da odu u Egipat.

"IDF je poslednjih dana davao instrukcije stanovništvu unutar pojasa Gaze da se distancira od određenih područja", navodi se.

Na udaru granata oblast kod graničnog prelaza Rafa između Gaze i Egipta

Izraelska vojska danas je granatirala oblast nedaleko od graničnog prelaza Rafa, između Egipta i Pojasa Gaze, saopštili su Rojtersu egipatski bezbednosni izvori i jedan svedok.

Udar na ovu oblast dolazi u trenutku kada izraelska vojska bombarduje Gazu i nakon sličnog incidenta u ponedeljak, koji je delimično poremetio situaciju na granici, iako je prelaz rano jutros radio normalno, saopštili su egipatski bezbednosni izvori.

Izraelska vojska izmenila je tokom dana prethodnu preporuku da Palestinci, koji beže od vazdušnih udara u pojasu Gaze, krenu ka Egiptu, i saopštila da je glavni granični prelaz sa tom zemljom zatvoren.

Broj poginulih novinara u Gazi porastao na 7

Kako prenose mediji, u Gazi je do sada poginulo 7 novinara, a nekolicina se vode kao nestali.

UNICEF: Stradale stotine iraelske i palestinske dece

Međunarodni Dečiji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF) upozorio je danas da je u poslednja 72 sata stotine izraelske i palestinske dece smrtno stradalo, a da ih još više ranjeno ili povređeno zbog ratnog sukoba u Pojasu Gaze i Izraelu.

UNICEF je upozorio da će najava uvođenja alarmatnih mera kao što su obustava snabdevanja vodom i gorivom dodatno povećati patnje dece u zonama ratnih dejstava, prenosi Rojters.

Izraelski ministar infrastrukture Izrael Kac naredio je u utorak da se odmah obustavi dotok vode u Pojas Gaze i potvrdio da su obustavljene isporuke struje i goriva.

Najveći izraelski lanac supermarketa Šufersal, saopštio je danas da uvodi ograničenje na kupovinu osnovnih dobara, kao što su voda, mleko, jaja, hleb.

Al Namur: Mir kad se Izrael povuče sa okupiranih palestinskih teritorija

Ambasador Palestine u Srbiji Muhamed Al Namur izjavio je danas za Tanjug da Palestinci neće odustati od prava na suverenitet i da je jedino rešenje za mir povlačenje izraelske vojske sa okupiranih palestinskih teritorija.

On je rekao da postoji mogućnost da sukob započet u subotu, kada je palestinska militantna grupacija Hamas pokrenula napad na Izrael iz Pojasa Gaze, zapali ceo Bliski istok, ali da se nada do toga neće doći jer, ocenio je, to zavisi od izraelskih akcija.

Al Namur smatra da sila ne može da bude rešenje i dodaje da, ako Izrael želi da rat prestane, neophodno je da se izraelska vojska povuče sa teritorije Palestine, kao i svi doseljenici koji su nelegitimno došli u Palestinu.

"U Gazi je teško. Izraelci rade ono što dobre rade, a to je rušenje kuća, bombardovanje. Imamo mnogo poginulih, među njima su i deca i žene. Oni faktički sada vrše teror nas palestinskim narodom u Gazi i u celoj Palestini", rekao je ambasador.

Odgovarajući na pitanje da li dve strane mogu da sednu za pregovarački sto ili je ovo rat do istrebljenja, Al Namur je rekao da je Palestina uvek bila za dijalog, "za razliku od Izraela".

Nastavljaju se izraelski udari na objekte Hamasa

Izraelske odbrambene snage trenutno sprovode veliki napad na terorističke mete koje pripadaju terorističkoj organizaciji Hamas u Pojasu Gaze, saopštile su izraelske snage.

Ajatolah negira umešanost Irana u napad Hamasa na Izrael

Ajatolah odbacio tvrdnje o umešanosti Irana u napad Hamasa na Izrael
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei odbacio je tvrdnje o umešanosti Irana u napad Hamasa na Izrael i istovremeno ponovio iransku podršku Palestincima.

U govoru na vojnoj akademiji, ajatolah je ocenio da je Izrael "pretrpeo nepopravljiv neuspeh na vojnom i obaveštajnom polju" nakon ofanzive palestinskog pokreta.

"Ljubimo ruke onima koji su planirali napad na cionistički režim", rekao je Hamnei u svom prvom televizijskom govoru od napada, preneo je Rojters.

On je odbacio optužbe o iranskoj umešanosti u pripremu napada Hamasa.

"Od pristalica cionističkog režima i drugih kruže glasine u poslednja dva, tri dana, između ostalog da iza ove akcije stoji islamski Iran. One su netačne", rekao je iranski vrhovni vođa.

Kako je dodao, ceo muslimanski svet je "dužan da podrži Palestince".

Peskov: Rusija nije zainteresovana za razbuktavanje situacije na Bliskom istoku

Tačan datum posete palestinskog lidera Mahmuda Abasa Moskvi još nije poznat, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući poslednju izjavu ambasadora Palestine u Rusiji, koji je poručio da su toku pripreme za tu posetu. 

Ipak, Peskov je ukazao da je ova poseta planirana još pre i tako indirektno potvrdio da se razgovori na ovu temu nisu pojavili zbog poslednjih dešavanja između Palestinaca i Izraelaca. 

Takođe, portparol dodaje da je Rusija u kontaktu sa palestinskom stranom, kako bi se ustanovilo da li se među zarobljenicima zaista nalaze i državljani Rusije i kako bi se saznalo više o njihovoj sudbini. 

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Više od 187.000 ljudi raseljeno u Pojasu Gaze

Dok se kao odgovor na napad Hamasa na Izrael nastavljaju izraelski udari iz vazduha, više od 187.500 ljudi je raseljeno u Pojasu Gaze od početka sukoba, saopštila je Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA).

UNRVA, Agencija UN za palestinske izbeglice, je navela da se više 137.000 ljudi sklonilo u škole širom te palestinske teritorije.

UN: Potpuna opsada Pojasa Gaze je zabranjena međunarodnim pravom

Potpuna opsada pojasa Gaze, koju je u ponedeljak najavio ministar odbrane Izraela Joav Galant, zabranjena je međunarodnim humanitarnim pravom, upozorile su UN.

"Uvođenje opsada koje dovode u opasnost živote civila lišavajući ih dobara neophodnih za njihovo preživljavanje je zabranjeno međunarodnim humanitarnim pravom", naveo je visoki komesar za ljudska prava Folker Tirk u saopštenju.

Ubijena dva novinara

Izraelski ratni avioni bombardovali su stambenu zgradu u blizini kule Al-Gafri, i tom prilikom ubijena su dva novinara.

Izraelski ratni avioni pogađaju stambene zgrade, ostavljajući pustoš u Gazi.

UN: Odluka Izraela da isključi vodu u Gazi pogađa 610.000 ljudi

Odluka Izraela da isključi vodu u Gazi pogađa 610.000 ljudi i dovešće do ozbiljne nestašice vode za piće, saopštili su predstavnici Ujedinjenih nacija.

Hamas poziva na opštu mobilizaciju u petak

Hamas je najavio opštu mobilizaciju u petak "oluje Aksa".

U saopštenju se pozivaju mladi ljude na okupiranim teritorijama da ustanu, udruže se u velike grupe i bore se protiv izraelskih okupacionih snaga "gde god da su", prenosi iranska agencija Tasnim.

"Za naše ljude koji žive u okupacionim zonama iz 1948. godine, danas je vaš dan da se mobilišete, okupite i pokažete solidarnost u svetoj džamiji Aksa. Udružite snage sa svojim komšijom na Zapadnoj obali i Gazi", dodaje se.

Stotine Rusa zatražilo evakuaciju iz Izraela

Stotine ruskih državljana podnelo je molbe ruskoj ambasadi u Izraelu sa zahtevom za evakuaciju, saopštio je ruski ambasador u Izraelu Anatolij Viktorov.

"Ima mnogo zahteva, nekoliko stotina naših građana se javilo tražeći da se omogući mogućnost njihove evakuacije", kazao je Viktorov za "RIA Novosti".

Viktorov je podsetio da dve ruske avio-kompanije obavljaju redovne letove iz Tel Aviva.

Izrael poziva lekare da pomognu oko potvrda za sahrane

Ministarstvo zdravlja Izraela pozvalo je danas lekare svih specijalnosti da se dobrovoljno prijave za izdavanje potvrda o sahranama na terenu.

Kada osoba umre van zdravstvene ustanove, njena porodica mora da dobije potvrdu o sahrani od regionalne zdravstvene službe, navodi Tajms of Izrael.

Ministarstvo ističe da zbog "strašnih i ekstremnih okolnosti" traži lekare koji će se dobrovoljno prijaviti za izdavanje tih potvrda.

U sukobima Izraela i militantne palestinske grupe Hamas, koji su izbili nakon što je Hamas u subotu ujutru napao Izrael, prema najnovijim podacima poginulo je oko 900 Izraelaca.

Hamas: Izraelci pripremaju genocid u Gazi

Poziv Izraela da Palestinci napuste Pojas Gaza je priprema za genocid, kaže za "RIA Novosti" portparol Hamasa Husam Badran, dodajući da bi zbog toga svet "na toj osnovi" trebalo da se bori protiv izraelskih snaga. 

Hamas poručio: Nećemo napustiti Pojas Gaze i nastavićemo da se borimo

Palestinski pokret Hamas neće napustiti Pojas Gaze i veruje da će lokalni stanovnici učiniti isto, rekao je portparol pokreta Husam Badran.

"To je jasan stav svih naših ljudi. To je naša zemlja i mi ćemo je se držati i nećemo otići", poručio je Badran.

Izraelski ministar za regionalni razvoj pobegao od napada

Izraelski ministar za regionalni razvoj Icak Vaserlauf primećen je kako beži od raketnog napada, prenela je iranska agencija Tasmin.

"Mediji na hebrejskom jeziku objavili su snimke trenutka u kome je Icak Vaserlauf, član kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua dramatično pobegao od projektila otpora u okupiranom palestinskom gradu Berševa u južnom regionu", prenose.

Dva državljana Rusije poginula u Izraelu, četvoro nestalo

Ambasador Rusije u Izraelu Anatolij Viktorov potvrdio je danas da su dva državljana Rusije poginula u Izraelu, prenose "RIA Novosti". 

Kako je dalje rekao, četiri osobe su nestale i za sada o njihovoj sudbini nema nikakvih informacija. 

Ambasador Izraela u Srbiji: Jedino rešenje za mir je eliminacija Hamasa

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je danas da je napad Hamasa na Izrael u subotu promenio pravila igre, i da jedino rešenje za mir i prekid rata na Bliskom istoku jeste potpuna eliminacija Hamasove infrastrukture, i njihovih liderskih i političkih sposobnosti.

"Ovi ljudi više ne mogu da upravljaju Gazom, a da mi mislimo 'U redu, odložićemo to za još jedan krug nasilja'. Ova jednačina mora biti prekinuta. Događaji u subotu su promenili pravila igre i zato verujem da je to ono što će moja vlada narediti vojsci da uradi. Biće potrebno vremena, ali sam siguran da smo u stanju da to uradimo", rekao je ambasador Izraela za Tanjug.

Kazao je da još nisu objavljeni tačni strateški i taktički ciljevi operacije.

Napominje da Izrael nema nameru da zapali ceo Bliski istok, ali da nije sve u njihovim rukama, i dodaje da Izrael vodi rat koji im je u subotu bio nametnut. blizini Pojasa Gaze.

Odgovarajući na pitanje da li dve strane mogu da sednu za pregovarački sto ili je ovo rat do istrebljenja, ambasador je rekao da ljudi ne mogu ozbiljno da razmišljaju o pregovorima kada je za manje od tri dana 1.000 nevinih Izraelaca brutalno masakrirano.

Izrael povratio kontrolu nad svim mestima na granici sa Pojasom Gaza

Izraelske odbrambene snage saopštile su danas da su preuzele kontrolu nad svim izraelskim naseljima na granici sa Pojasom Gaza, javljaju mediji. 

Podele u EU zbog Izraela i Hamasa

Podele među državama članicama EU i razjedinjenost evropskih institucija izbile su na površinu zbog planova da se, kao odgovor na napad Hamasa na Izrael, zaustavi pomoć Palestini.

Kako ocenjuje "Euraktiv", raskol u EU u skladu je sa dugogodišnjim razdorom unutar bloka povodom izraelsko-palestinskog sukoba, iako su članice bile ujedinjene u osudi subotnjeg napada.

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Izrael zamrzao Hamasove račune u kripto valutama

Sajber odeljenje jedinice Lahav 433 izraelske policije, zamrzlo je račune u kripto valutama koji pripadaju palestinskim militantima iz pokreta Hamas, navodi se u današnjem saopštenju izraelske policije.

Hamas je od subote koristio ove račune za prikupljanje novca na društvenim mrežama, kaže se u saopštenju policije.

Kako prenosi "Tajms of Izrael", berza kriptovaluta Bajnens je sarađivala sa Izraelom u lociranju i zatvaranju pomenutih naloga.

Lahav 433 je sarađivao sa policijom Velike Britanije na zamrzavanju računa u londonskoj banci Barkliz.

Ministarstvo odbrane Izraela, Lahav 433, obaveštajna služba Šin Bet i druge obaveštajne službe, zajednički nastoje da zatvore kanale za protok kripto valuta koje, prema njihovim rečima, koriste terorističke grupe.

Bin Salman razgovarao sa Abasom

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud razgovarao je danas sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Razgovarali su o vojnoj eskalaciji u Gazi i okolnim područjima, kao i pogoršanju situacije koja ugrožava živote civila i bezbednost i stabilnost regiona, saopštila je Saudijska novinska agencija.

Prestolonaslednik je istakao da Kraljevina čini sve da se angažuje sa svim međunarodnim i regionalnim stranama kako bi se zaustavila tekuća eskalacija i sprečilo njeno dalje širenje u regionu.

Takođe je istakao važnost poštovanja međunarodnog humanitarnog prava i izbegavanja napada na civile.

Izrael mobiliše 360.000 rezervista

Izraelska vlada je odobrila mobilizaciju do 360.000 rezervista Izraelskih odbrambenih snaga, saopštio je "Jeruzalem post" na Iksu.

Rjabkov: Rusija i SAD nisu u kontaktu zbog situacije na Bliskom istoku

Moskva i Vašington nisu u kontaktu zbog pogoršanja situacije na Bliskom istoku, izjavio je danas zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

"Ne, nismo u kontaktu", kazao je Rjabkov za Interfaks.

Francuska i Španija protiv obustave pomoći EU Palestini

Vršilac dužnosti španskog ministra inostranih poslova Hose Manuel Albares izjavio je u utorak da se njegova vlada protivi predloženoj obustavi pomoći EU Palestini.

"Ova saradnja se mora nastaviti, ne možemo brkati Hamas, koji je na listi terorističkih grupa EU, sa palestinskim stanovništvom, ili Palestinskim vlastima ili organizacijama UN na terenu", rekao je Albares u intervjuu za španski radio, prenosi SI-En-En.

On je dodao da će Palestini verovatno biti potrebno više pomoći u bliskoj budućnosti.

Njegove stavove je ponovilo i Ministarstvo spoljnih poslova Francuske, koje je jutros u Parizu izdalo saopštenje u kojem se navodi:

"Mi nismo za obustavljanje pomoći koja direktno koristi palestinskom narodu, i to smo juče jasno stavili do znanja Evropskoj komisiji", poručili su.

Ministri inostranih poslova EU sastaće se danas kako bi razmotrili to pitanje.

Izraelska vojska: Parlament Gaze je legitimna meta

Izraelska vojska smatra Parlament Gaze i njihova ministarstva legitimnom metom, prenose RIA Novosti pozivajući se na lokalne medije. 

Stotine izraelskih rezervista iz inostranstva pomaže u operaciji

Izraelsko vazduhoplovstvo je potvrdilo da je u zemlju doletelo više stotina vojnika Izraelskih odbrambenih snaga kako bi očestvvovali u operaciji "Gvozdeni mač".

Ministarstvo zdravlja Gaze: Najmanje 687 poginulih i 3.726 ranjenih u izraelskim vazdušnim napadima

Ministarstvo zdravlja Gaze objavilo je podatke o palestinskim žrtvama navodeći da je najmanje 687 poginulih i 3.726 ranjenih u izraelskim vazdušnim napadima od subote, prenosi "Gardijan".

Mediji prenose da su uništeni državni stambeni blokovi, džamija i bolnice, kao i pojedini putevi i kuće.

Rojters je preneo da je Izrael bombardovao i sedište privatne palestinske telekomunikacione kompanije, što bi moglo da utiče na fiksne telefone, internet i usluge mobilne telefonije.

Izraelska vojska tvrdi da je pogodila ciljeve u pojasu Gaze sa mora i iz vazduha, uključujući skladište oružja za koje se navodi da pripada Islamskom džihadu, i mete Hamasa duž obale Gaze.

IDF upozorava Hamas: Ubijanje baka, beba i dece neće poboljšati stvari

Ubijanje talaca "neće poboljšati stvari", rekao je portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u utorak, dan nakon što su militanti Hamasa zapretili da će pogubiti civilne zarobljenike ako Izrael gađa Gazu bez upozorenja.

Izraelske vlasti veruju da su žene i deca među do 150 talaca koje drže islamistički militanti u Gazi. Hamas tvrdi da drži više od 100 zarobljenih, uključujući visoke oficire izraelske vojske i osobe sa dvojnim državljanstvom.

"Ako naude nekoj od ovih baka ili jednoj od ovih beba ili nekom od ove dece, to neće poboljšati stvari i oni to znaju", rekao je portparol potpukovnik Ričard Heht.

Hamas: Iran i Hezbolah nisu imali nikakvu ulogu u napadu, ali da će pomoći ako zatreba

Visoki zvaničnik palestinskog Hamasa Ali Barakeh izjavio je za AP da je samo mali broj najviših komandira unutar Pojasa Gaze znao da se priprema veliki napad na Izrael, ali i da će se saveznici, poput Irana i libanskog Hezbolaha, pridružiti ako bitke prerastu u "rat uništenja".

"Samo šačica komandira Hamasa je znala za trenutak u kom će operacija početi", rekao je Barakeh i dodao da niko iz centralne komande ili političkog biroa nije bio u glavnom gradu Libana prošle nedelje.

IDF: Oko 1.500 tela vojnika Hamasa pronađena u Izraelu nakon obezbeđivanja granice

Izraelska vojska (IDF) je saopštila da je oko 1.500 tela vojnika Hamasa pronađeno na teritoriji Izraela, pošto je, kako je saopšteno, u velikoj meri povratila kontrolu na jugu zemlje i "obnovila punu kontrolu" nad granicom.

Portparol Ričard Heht rekao je da nijedan borac Hamasa nije prešao u Izrael od sinoć, iako bi infiltracije i dalje mogle biti moguće, prenosi AP.

Severna Koreja optužuje Izrael za krvoproliće u Gazi

Severnokorejski državni mediji okrivili su Izrael za izazivanje krvoprolića u Gazi, prenosi Rojters.

Rodong Sinmun, glasnogovornik Radničke partije, objavio je članak o sukobu, pozivajući se na strane medije:

"Ovaj sukob je posledica stalnih zločina Izraela protiv palestinskog naroda, a izlaz iz ove situacije je stvaranje nezavisne palestinske države", navodi se u članku.

Državni mediji u Severnoj Koreji osudili su "neprijateljske snage unutar i izvan Sirije" za nedavni napad dronom, nazivajući ga terorističkim pokušajem da se zbaci režim predsednika Bašara el Asada.

Izraelska vojska savetuje Palestincima iz Pojasa Gaze da idu u Egipat

Izraelska vojska savetovala je danas Palestincima u Pojasu Gaze, koji beže od njenih vazdušnih udara, da idu ka Egiptu.

"Svako ko može da izađe, savetovao bih mu da izađe", naglasio je Heht.

Njegova kancelarija je kasnije izdala novo saopštenje.

"Pojašnjenje: Prelaz Rafah je bio otvoren juče, ali je sada zatvoren", navodi se.

SAD ne mogu lako da ispune potrebe Izraela za municijom

Amerika očekuje da Izrael zatraži još municije od Vašingtona odmah, ali SAD ne mogu lako da odgovore na ove zahteve, kaže zvaničnik Kongresa, a prenosi "Volstrit džornal".

Izrael je lansirao napredne bombe GBU-39 tokom vikenda i očekuje da će dobiti još od Amerike.

Amerikanci takođe očekuju da Izrael zatraži malokalibarsko oružje, municiju, naoružanje od 122 milimetara i minobacače.

Ipak, slanje dovoljnog broja presretača Tamir za izraelski odbrambeni sistem "gvozdena kupola" najviše zabrinjava, kaže zvaničnik.

Ubijeno najmanje 11 Amerikanaca

Predsednik SAD Džozef Bajden saopštio je da je u napadu palestinske militantne grupe Hamas na Izrael ubijeno najmanje 11 Amerikanaca.

"Nažalost, sada znamo da je među ubijenima najmanje 11 američkih državljana, od kojih su mnogi napravili drugi dom u Izraelu. Ove porodice su razdvojene neoprostivom mržnjom i nasiljem", naveo je Bajden u saopštenju objavljenom u ponedeljak na sajtu Bele kuće.

Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Snimci granatiranja Pojasa Gaze

Objavljeni su snimci granatiranja koje je izraelska vojska noćas izvela na Pojas Gaze. Navodno su gađali samo vojne ciljeve, odnosno uporišta Hamasa.

Izraelci su juče najavili da će brutalno odgovoriti na napad Hamasa.

Gaza traži da se otvori bezbedni koridor za transport medicinske pomoći

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze poziva na otvaranje bezbednog koridora za transport hitne medicinske pomoći do bolnica usred velike nestašice lekova u enklavi.

"Pozivamo nadležne vlasti da otvore bezbedan koridor za isporuku hitne medicinske pomoći bolnicama u Pojasu Gaze", navodi se u saopštenju.

Koordinator za odnose sa medijima za Lekare bez granica u Pojasu Gaze Ajman al-Džaruša rekao je ranije za RIA Novosti da su hiljade ranjenih u posledicama izraelskog bombardovanja palestinskog pojasa Gaze primljene u bolnice u uslovima velike nestašice lekova.

Hamas zbog zarobljenika u kontaktu sa Rusijom

Hamas održava kontakte sa Rusijom po pitanju izraelskih zatvorenika čije je drugo državljanstvo rusko, rekao je član službe z aodnose sa javnošću Hamasa Musa Abu Marzuk u intervjuu za "Al Džaziru".

"Postoji među zatvorenicima u Pojasu Gaze desetine ljudi sa dvojnim državljanstvom... U kontaktu smo sa Rusijom zbog onih koji imaju rusko državljanstvo", rekao je Abu Marzuk.

IDF: Vojska povratila kontrolu nad granicom Izraela i Pojasa Gaze

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga, kontraadmiral Danijel Hagari kaže da je vojska povratila kontrolu nad granicom Izraela i Pojasa Gaze, pošto je Hamas digao u vazduh delove granične ograde tokom napada u subotu.

"U poslednjem danu nijedan terorista nije ušao preko ograde", rekao je Hagari novinarima.

Inženjerijske jedinice rade na miniranju područja u blizini rupa u ogradi, kaže Hagari.

Izrael šalje snage na granicu sa Libanom

U strahu od uključivanja Hezbolaha u sukob, Izrael je poslao svoje snage na granicu sa Libanom.

Za to vreme izraelska vojska je granatirala Gazu.

Izraelska vojska: Pogodili smo više od 200 ciljeva u Pojasu gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su tokom noći pogodile više od 200 ciljeva u Pojasu Gaze.

IDF navodi da su među pogođenim ciljevima skladište oružja u džamiji, stan koji su koristile Hamasove snage i visoka kula koju je koristila teroristička grupa, prenosi "Tajms of Izrael".

Crna Gora uspela da evakuiše svoje državljane

Posle tri dana čekanja na aerodromu, Crna Gora je uspela da evakuiše svoje državljane iz Izraela.

Kako se navodi u saopštenju, Vlada Crne Gore je poslala avion po više od 100 državljana koji su jutros bezbedno sleteli u Podgoricu.

Borelj: EU će nastaviti da isplaćuje pomoć Palestincima

Revizija pomoći EU Palestincima ne uključuje obustavu tekućih plaćanja, jer bi to štetilo interesima EU na Bliskom istoku, izjavio je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

"Revizija pomoći EU Palestini koju je objavila Evropska komisija neće obustaviti dospele isplate...Obustava plaćanja kažnjavanjem celog palestinskog naroda naštetila bi interesima EU u regionu, i samo bi dodatno ohrabrila teroriste", napisao je Borelj sinoć na platformi Iks.

Ranije je komesar za proširenje EU i susedstvo Oliver Varhelji najavio da će Evropska unija obustaviti sve isplate Palestincima i preispitati svu pomoć zbog eskalacije sukoba sa Izraelom.

Prizor u Pojasu Gaze nakon teške noći

Palestinci jutros u ruševinama pokušavaju da nađu svoje najmilije.

Palestinski zdravstveni zvaničnici kažu da je najmanje 15 ljudi ubijeno u izraelskom napadu u gusto naseljenom izbegličkom kampu Džabalija na severu Pojasa Gaze.

Izrael je granatirao cele noći Pojas Gaze, navodeći da je 300.000 rezervista mobilisano u poslednjih 48 sati, te da je to najveća mobilizacija u istoriji.

Zapad izdao saopštenje podrške Izraelu

Sjedinjene Američke Države, Francuska, Nemačka, Italija i Velika Britanija, izrazile su čvrstu podršku Izraelu i nedvosmisleno osudile palestinsku militantnu grupu Hamas zbog njenih "užasnih terorističkih akata".

"Jasno stavljamo do znanja da terorističke akcije Hamasa nemaju opravdanje, legitimitet i da se moraju osuditi. Nikada nema opravdanja za terorizam", navodi se u zajedničkom saopštenju ovih zemalja objavljenom sinoć na sajtu Bele kuće.

"Naše zemlje će podržati Izrael u njegovim naporima da odbrani sebe i svoj narod od takvih zločina. Naglašavamo da ovo nije trenutak za bilo koju stranu neprijateljsku Izraelu da iskoristi ove napade za traženje prednosti", poručuju saveznice Izraela.

Hamas traži razmenu Izraelaca za svoje zatočenike u SAD

Hamas planira da iskoristi zarobljene Izraelce u pregovorima za oslobađanje Palestinaca zatočenih u Sjedinjenim Državama i Arapa koji se drže u izraelskim zatvorima.

"Postoje Palestinci pritvoreni u Americi optuženi za finansiranje Hamasa. Tražićemo njihovo oslobađanje", kazao je portparol Hamasa Ali Barake u intervjuu za Asošiejted pres.

On je dodao da će Hamas tražiti oslobađanje svih Arapa koji su zatvoreni u Izraelu.

Kako je naveo, militanti su spremni na "sve scenarije" za razvoj sukoba, uključujući i "dugi rat". Prema njegovim rečima, posle eskalacije u Gazi 2014. godine, Hamas sam obučava svoje borce i proizvodi sopstvene rakete.