Amerikanci pokazuju mišiće: Nosač aviona na nuklearni pogon stiže u Južnu Koreju

SAD su, reagujući na upozorenje saveznika Seula da Severna Koreja "provocira", poslale nosač aviona "Ronald Regan" u Južnu Koreju

Američki nosač aviona na nuklearni pogon "Ronald Regan" trebalo bi u četvrtak da pristane u južnokorejsku luku Busan, pošto je Seul upozorio na veću pretnju od Severne Koreje i održao zajedničke pomorske vežbe sa Sjedinjenim Državama i Japanom.

Nosač, za koji se očekuje da će ostati u Busanu do 16. oktobra, ojačaće odbrambeni stav Južne Koreje i Sjedinjenih Država u slučaju bilo kakvih severnokorejskih provokacija, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane.

"Ronald Regan" je poslednji put posetio Južnu Koreju 2022. godine, pridruživši se drugim vojnim brodovima u demonstraciji moći čiji je cilj bio da pošalje poruku Severnoj Koreji, prenosi Rojters.

Severnokorejska agencija KCNA kritikovala je raspoređivanje američkih strateških sredstava, uključujući podmornice i bombardere, u azijsko-pacifičkom regionu, istovremeno nazvavši satelitski program Pjonganga "neophodnim".

Prva dva pokušaja postavljanja satelita u orbitu u maju i avgustu su propala, a Pjongjang je obećao da će pokušati ponovo tokom oktobra.

Ministar odbrane Južne Koreje Šin Von-sik rekao je novinarima da se Južna Koreja suočava sa ozbiljnijom pretnjom od Severne Koreje, prenosi novinska agencija Jonhap.

Poseta nosača usledila je nakon što su se Sjedinjene Države obavezale da će poboljšati "redovnu vidljivost" svojih strateških vojnih sredstava posle samita predsednika SAD i Južne Koreje Džozefa Bajdena i Jun Sukjula u aprilu.

Južnokorejska i američka mornarica održale su u ponedeljak i utorak zajedničke pomorske vežbe sa odbrambenim snagama Japana u vodama u blizini južnokorejskog ostrva Džedžu, saopštila je južnokorejska mornarica.

Vežbe, koje su prve takve vrste od 2016. godine, imaju za cilj odvraćanje i odgovor na "napredne nuklearne i raketne pretnje Severne Koreje", navodi se u saopštenju mornarice.