"Forin polisi": Koliko dugo će Zapad podržavati Izrael?

Mogući rat na dva fronta na Bliskom istoku imaće negativne efekte za Evropu

Evropski zvaničnici i stručnjaci zabrinuti su da bi Rusija mogla da iskoristi haos na Bliskom istoku i još više se približi Iranu, koji je u savezu sa palestinskom militantnom grupom Hamas.

Nema znakova da je Rusija pružila materijalnu ili neku drugu podršku bilo kojoj strani u sukobu, uključujući Hamas, ali se zna da ova grupa dobija značajnu podršku od Irana, sve bližeg saveznika Kremlja koji je, navodno, obezbedio hiljade dronova za Moskvu.

Napad na Izrael, jednog od najbližih saveznika Amerike, ne samo da je stvorio mogućnost rata na dva fronta na Bliskom istoku, već je takođe rastegao do krajnjih granica američke i evropske oružarnice i političku volje. Kriza dolazi u trenutku kada je Zapad već imao problema da prikupi još municije i novca za podršku ukrajinskoj kontraofanzivi, navodi "Forin polisi".

"Rusi su zainteresovani za fragmentaciju Zapada i stvaranje dodatnih problema", kaže bivši letonski ministar odbrane Artis Pabriks. "Sve to mora da se radi istovremeno. (Rusi) se nadaju da će neko reći da je preteško", objasnio je.

Rusija će verovatno pažljivo pratiti situaciju s obzirom na dugogodišnje istorijske i diplomatske veze sa Izraelom. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu i ruski predsednik Vladimir Putin uspostavili su bliske veze tokom godina, pri čemu Kremlj podržava zabrinutost Izraela oko tunela Hezbolaha iskopanih iz Libana ispod izraelske granice, pa čak i formira zajedničku radnu grupu za razgovor o povlačenju svih stranih trupa iz Sirije, navodi "Forin afers".

Kremlj ipak nije osudio napad Hamasa, kao što ni Izrael nije u potpunosti osudio rusku operaciju u Ukrajini.

Stotine hiljada ruskih državljana živi u Izraelu, a oko 1,5 miliona Izraelaca govori ruski. Izrael je diplomatski podržao Ukrajinu, ali nije obezbedio oružje Kijevu uprkos svojoj industriji oružja vrednoj 12 milijardi dolara.

Rusija se nada da će Izrael i dalje ostati van sukoba, kaže Džonatan Lord, viši saradnik i direktor bezbednosnog programa za Bliski istok u Centru za novu američku bezbednost, istraživačkom centru sa sedištem u Vašingtonu.

"Međutim, ako Rusija bude sve više pritisnuta uza zid u Ukrajini, Iran će biti u poziciji da zahteva više", kao što su ruski sistemi protivvazdušne odbrane za sebe ili za svoje zastupnike; napredni borbeni avioni; ili čak pomoć u popunjavanju praznina u svom nuklearnom programu, smatra Lord.

"To će imati direktne reperkusije na izraelsku i bezbednost regiona", dodao je.

Iako su Sjedinjene Države već obećale veću podršku Izraelu, evropski odgovor nije odmah bio jasan. Očekuje se da će neki dogovor oko mogućnosti pružanja vojne pomoći Izraelu biti načelno postignut, ali mnogi zvaničnici strahuju da je Kijev iscrpio sve zalihe Evrope. "Suočavamo se sa ogromnom nestašicom municije zbog Ukrajine", rekao je jedan nemački zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

Evropski zvaničnici se nadaju da će izraelska objava rata biti poziv za buđenje za kontinent u vezi sa pretnjom terorizmom koja dolazi sa palestinskih teritorija, i koja je otišla u zadnji plan jer se Evropa fokusirala na Afriku. "Nadam se da će EU odbaciti bilo kakve iluzije o Palestini i tamošnjim vladajućim silama", rekao je neimenovani evropski diplomata.

Pabriks smatra da će evropske vlade verovatno pomoći Izraelu da proceni neuspeh sopstvenih obaveštajnih službi i utvrdi koje su zemlje pomogle Hamasu. List "Volstrit džornal" u nedelju je objavio da je Iran pomogao Hamasu da se pripremi za napad i dao zeleno svetlo za napad pre nedelju dana.

Majkl Doran, ekspert Instituta Hadson, rekao je za "Forin polisi" da su iranske snage Kuds, specijalna jedinica Korpusa islamske revolucionarne garde pomogla Hamasu u poboljšanju njegove taktičke spremnosti. Hamas je uspeo da probije ogradu Gaze i pregazi izraelska sela, koristeći paraglajdere i domaće rakete protiv jedne od tehnološki najnaprednijih vojski na svetu.

Austrija je u ponedeljak saopštila da će obustaviti svu pomoć Palestincima - skoro 20 miliona dolara - kao odgovor na napad Hamasa. Nemačka i Evropska unija su sledile njihov primer. Ali čak i nakon što je izraelska zastava zakačena na londonskoj Bakingemskoj palati i berlinskoj Brandenburškoj kapiji tokom vikenda, stručnjaci su zabrinuti da bi podrška Izraelu mogla da izbledi jer se suočava sa stalnim pitanjima o stanju ljudskih prava na palestinskim teritorijama.

"Oni moraju politički da podrže Izrael kada stvari postanu teške", rekao je Doran. "Ova operacija u Gazi će potrajati, a Hamas će pokušati da pojača pritisak. Očekujte propalestinske skupove u evropskim prestonicama i video snimke iz Gaze na kojima evropski taoci mole da se vrate kući i da Izrael zaustavi svoje vojne operacije".

"Evropa je solidarna sa Izraelom danas, ali gde će to biti za tri nedelje?", upitao je Doran.