AfD: Stigli smo!

Alternativa za Nemačku (AfD) ostvarila je najbolji izborni rezultat na zapadu Nemačke u desetogodišnjoj istoriji stranke

Alis Vajdel, jedna od lidera nemačke krajnje desničarske Alternative za Nemačku (AfD), poručila je da rezultati nedavnih lokalnih izbora pokazuju da je ta stranka postala glavna politička snaga u zemlji nakon što je osvojila najveći udeo glasova ikada u zapadnonemačkoj državi.

"AfD više nije istočnjački fenomen, već je postao glavna svenemačka partija", rekla je Vajdel. "Dakle, stigli smo." Ona je poručila da "prezir" političkog establišmenta u Nemačkoj prema AfD "neće biti održiv na duge staze".

AfD, koja je sa svojom antiimigracionom politikom imala jako uporište među biračima na postkomunističkom istoku, osvojila je na izborima u nedelju 18,4 odsto glasova u pokrajini Hesen u zapadnoj Nemačkoj – oblasti koja uključuje finansijsku prestonicu Frankfurt. Stranka je završila druga, iza Hrišćansko-demokratske unije (CDU), i na trećem mestu u Bavarskoj. Otprilike jedna četvrtina svih nemačkih birača sa pravom glasa živi u Hesenu.

Bio je to najbolji rezultat za AfD na izborima u zapadnoj državi u desetogodišnjoj istoriji stranke.

"Ogromno otuđenje između vladajućih partija u Berlinu i mnogih normalnih radnih ljudi" je primarni faktor koji stoji iza uspona nemačke krajnje desnice, rekao je "Gardijanu" Manfred Gulner iz Instituta za ispitivanje javnog mnjenja "Forsa".

Markus Zeder, lider CDU - dominantne političke snage u Bavarskoj decenijama - kazao je da bi rezultati glasanja trebalo da pošalju "signal za uzbunu" kroz berlinske koridore moći.

"Tema migracija je čisto federalno pitanje, a ne pitanje regionalne politike", rekao je Zeder i dodao da Berlin mora da "promeni nemačku migracionu politiku", kako bi odgovorio na uspon AfD-a.

Broj migranata u Nemačku bio je veći 2022. nego ikada ranije, saopštila je nemačka savezna statistička agencija Destatis u junu. Oko 2,67 miliona ljudi stiglo je u zemlju te godine, dok je 1,2 miliona otišlo.

Primarni uzrok porasta migracije bio je sukob u Ukrajini, koji je doveo do toga da je oko 1,1 milion ukrajinskih izbeglica potražilo sigurnost u EU članici.