"Njujork tajms": Kako je Ron Desantis postao miljenik konzervativaca?

Guverner Floride je na izborima pobedio sa razlikom od 19 odsto, a na njegovu političku karijeru značajno je uticala pandemija, piše američki list

Iako se još prebrojavaju glasovi nakon održanih međuizbora u Americi, ono što se zna jeste da je Ron Desantis ubedljivom pobedom nad Čarlijem Kristom, ponovo izabran za guvernera Floride.

Tokom predizborne kampanje, Desantis se više fokusirao na predsednika Džoa Bajdena, nego na protivkandidata iz redova Demokratske partije, piše "Njujork tajms". Međutim, iako su demokrate katastrofalno prošle na Floridi, pobeda guvernera više je ličila na pobedu nad drugim rivalom - bivšim predsednikom Donaldom Trampom, dodaje list.

"Za razliku od kandidata koje je podržao gospodin Tramp koji nisu ostvarili uspeh na nacionalnom nivou, gospodin Desantis je pobedio doskorašnjeg kongresmena Čarlija Krista uz razliku od 19 procentnih poena, što je zapanjujući rezultat", ističe američki list i ukazuje na izjavu senatora ove savezne države Džoa Grutersa koji je, nakon objavljivanja rezultata, poručio da su republikanci imali"najbolju moguću noć".

Sjajan uspeh Republikanske partije na Floridi, koji je ujedno i jedna od najsvetlijih tačaka za republikance, bio je rezultat neumorne kampanje da se što više glasača registruje kako bi se povećala izlaznost.

"To je dovelo do potpunog kolapsa demokrata u državi u kojoj nisu ni uspeli da se efikasno bore, ostavljajući je da postane u potpunosti crvena (boja Republikanske partije)", piše list.

U utorak su svi republikanci koji su učestvovali na izborima na Floridi pobedili uz razliku od 16 odsto i više, čime je ta savezna država nesumnjivo postala utvrđenje republikanaca, dok je politička karijera DeSantisa dobila veliki zamajac.

 "Još dve godine", skandirale su njegove pristalice tokom pobedničke žurke u Tampi, aludirajući na potencijalnu kandidaturu za predsedničke izbore 2024. godine, a "Njujork tajms" dodaje da Desantis nije učinio ništa kako bi ih razuverio, već je održao govor koji je više ličio na obraćanje naciji.

"Dok se naša zemlja muči zbog neuspešnog vođstva u Vašingtonu, Florida je na pravom putu", poručio je guverner okupljenima.

S obzirom na to da je pažnja čitave američke javnosti usmerena na njega, javiće se veliki politički pritisci na Desantisa zato što mnogi u njemu vide "heroja Republikanske partije", kaže Bret Doster, republikanski strateg.

Tokom pobedničkog govora, Desantis je obećao da će nastaviti sa ratom protiv liberalne agende, što se dopada republikancima, ali i određenom broju glasača koji se ne identifikuju ni sa jednom od dve velike partije.

Republikanci koji su pobedili na Floridi pokušaće da uklone većinu restrikcija koje se tiču nošenja oružja. Istovremeno, možda će uvesti nove zabrane kada je reč o abortusu, a moguće je i proširenje Zakona o roditeljskim pravima u obrazovanju kojim se zabranjuje podučavanje o rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji - od vrtića do trećeg razreda osnovne škole, piše list.

Pored toga, Desantis je najavio da će doneti zakon o kleveti, ali i da će nastaviti borbu protiv liberalne ideologije u školama i na univerzitetima.

"Guverner je pokazao da je vođenje kulturnog rata dobra politika", kaže konzervativni aktivista Kristofer Rufo i dodaje da je Ron Desantis jedan od najagresivnijih guvernera kada je reč suprotstavljanju kritičkoj rasnoj teoriji, radikalnoj rodnoj ideologiji i drugim aktuelnim pitanjima koja iniciraju progresivci.

Uticaj pandemije na politički uspon Desantisa

Nakon što je u tesnoj trci za guvernersko mesto 2018. godine pobedio bivšeg gradonačelnika Talahasija Endrjua Giluma, Desantis nije odmah postao miljenik konzervativaca na nacionalnom nivou. Taj status je dobio tek tokom pandemije kada nije uveo stroge antipandemijske mere, već je dovodio u pitanje savete zdravstvenih vlasti, podseća "Njujork tajms".

"Ron Desantis je postao politička figura kakva je danas upravo zbog korone", kaže Džared Moskovic koji je bio DeSantisov savetnik za vandredne situacije. "Demokrate guraju narativ o tome da je on bio užasan. Međutim, ne pobeđujete sa razlikom od 19 odsto ukoliko ste uradili užasan posao", dodaje Moskovic.

On navodi da ljudi "kupuju ono što Desantis prodaje" i da se to ne može promeniti i pored toga što je demokratama nezgodno da priznaju istinu.

Demokratama nije pomoglo ni to što su se republikanci u velikom broju registrovali za glasanje tokom prvog guvernerovog mandata, tako da ih je sada više za 300.000.

Nakon međuizbora, prvi put od 19. veka nijedan demokrata neće biti na državnoj funkciji na Floridi, zaključuje američki list.