Orban: Nećemo prihvatiti migrantske kvote; Mask: Pametno

Premijer Mađarske poručio je da je njegova zemlja spremna da se više angažuje u kriznim područjima, ali da neće uvoditi kvote za migrante, niti graditi geta

Vlasnik platforme Iks Ilon Mask ocenio je kao "pametnu" poruku mađarskog premijera Viktora Orbana da Mađarska neće prihvatiti migrantske kvote.

Orban je na Iksu napisao da opasnost od masovnih migracija postaje sve očiglednija i da Mađarska zbog toga ne može da prihvati briselski sistem migrantskih kvota, uz poruku da u Mađarskoj neće biti getoa za migrante. 

"Stav vlade je da nam ne trebaju migrantske kvote, nego ograde i čuvari na granici. Nije nam potrebno da donesemo problem ovde, nego da pomognemo tamo. Mađarska je spremna da igra veću ulogu u kriznim područjima, uključujući sve nestabilniji region Sahel. Ali u Mađarskoj neće biti migrantskih kvota i getoa. Postojaće evropsko rešenje samo onda kada Brisel shvati i prihvati da će ulazak na teritoriju EU biti dozvoljen samo onima čiji su zahtevi unapred procenjeni i kojima je odobren ulazak", navodi se u videu koji je podelio mađarski premijer.

Na Orbanovu objavu reagovao je čuveni biznismen.

"Pametno", prokomentarisao je Mask.

Evropska unija pokušava da dogovori novi migracioni sistem, sa ciljem da se teret migracija podeli na sve članice, čemu se Mađarska protivi.