"Blumberg": Turska se protivi odluci Amerike da rasporedi ratne brodove u blizini Gaze

Turski predsednik upozorava da bi potez SAD mogao da dovede do "masakra"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan kritikovao je SAD zbog odluke da pošalju grupu ratnih brodova u istočni Mediteran radi podrške Izraelu nakon napada palestinske grupe Hamas.

"Šta američki nosač aviona radi u Izraelu?", pitao je Erdogan na zajedničkoj konferenciji za novinare sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom u Ankari. Takođe, Erdogan je upozorio da bi američko uplitanje u sukob u Pojasu Gaze moglo da dovede do "masakra".

SAD su u nedelju saopštile da šalju udarnu grupu "USS Džerald Ford", koja uključuje nosač aviona, krstarice opremljene navođenim raketama i razarače raketa. SAD su ponudile Izraelu opremu i municiju, ali do sada nije bilo nagoveštaja da će američki ratni brodovi ući u borbu.

Erdoganove kritike dolaze u trenutku kada Turska, koja podržava palestinski zahtev za nezavisnom državom, radi na sprečavanju šire eskalacije. Turski lider je upozorio da bi sukob mogao da zahvati čitav Bliski istok i kritikovao odluku Izraela da isključi vodu i struju u enklavi.

Ukupan broj poginulih petog dana rata već je premašio 2.000.

Izrael je u prošlosti optuživao Tursku da podržava Hamas, koji vlada pojasom Gaze. Za razliku od Turske, SAD smatraju Hamas terorističkom organizacijom. Podsetimo, SAD i Turska su saveznici u NATO-u.

Erdogan je u telefonskom razgovoru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom razgovarao i o načinu da se spreči širenje sukoba, saopštilo je tursko predsedništvo.

Njegovi komentari dolaze nakon što su SAD tokom vazdušnih napada oborile naoružani turski dron koji je leteo u blizini američkih kopnenih snaga u Siriji.

Erdoganovi komentari prete daljim pogoršanjem odnosa Turske i Izraela. Odnosi dve zemlje su se naročito pogoršali 2010, zbog izraelskog napada na civilne turske brodove koji su prevozili palestinske aktiviste u Gazu.