Bajden ne planira sastanak sa Lavrovom na marginama Samita G20

Upitan da li bi samit G20 bio efikasniji ako bi prisustvovao predsednik Rusije Vladimir Putin, Salivan je istakao da Bajden ide u Indoneziju kako bi promovisao svoju agendu

Predsednik SAD Džozef Bajden ne planira da se sastaje sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom na marginama Samita Grupe 20 na Baliju, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

"Predsednik ne planira da se sastaje sa ruskim ministrom spoljnih poslova", rekao je Salivan, prenose RIA Novosti.

Upitan da li bi samit G20 bio efikasniji ako bi prisustvovao predsednik Rusije Vladimir Putin, Salivan je istakao da Bajden ide u Indoneziju kako bi promovisao svoju agendu.

"Trebalo bi da pitate predsednika Putina i Kremlj zašto je on doneo odluku da ne ide, a očigledno je da je on doneo takvu odluku."

"Amerika ne vrši pritisak na Ukrajinu"

Salivan tvrdi da SAD ne vrše pritisak na Ukrajinu po pitanju pregovora sa Rusijom.

"Mi ne insistiramo na bilo čemu, već ih savetujemo kao partneri i iskazujemo našu podršku", poručio je pomoćnik američkog predsednika.

Dodao je da trenutno nije spreman da proceni da li postoji verovatnoća za bilo kakve pregovore Moskve i Kijeva.

Prajs: Blinken ne planira da komunicira sa Lavrovim na Samitu G20

Da američki zvaničnici ne planiraju bilo kakav sastanak sa ruskom stranom pokazala je i izjava portparola Stejt departmenta Neda Prajsa, koji je saopštio da državni sekretar SAD Entoni Blinken "ne planira da razgovara" sa Lavrovom u Indoneziji.

"U ovoj fazi nemamo planove za bilo kakav formalni angažman", istakao je Prajs na brifingu za medije.