Ekskluzivno iz Gaze za RT Balkan: Čekamo da umremo

Sagovornica RT Balkan sa poprišta izraelsko-palestinskog sukoba kaže da trenutno imaju struju tri do četiri sata dnevno, ali da će uskoro najverovatnije potpuno nestati

Situacija jeste teška, međutim, prepustili smo se Božijoj volji, jer čija je vera jaka taj lakše izdrži. Ako nam je suđeno da umremo, pa šta mi tu možemo, kaže za RT Balkan Palestinka koja je još uvek u Gazi.

U subotu ujutro palestinska grupa Hamas započela je masovni napad na Izrael. Nakon što je Hamas lansirao 5.000 raketa, izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je da je Izrael u stanju rata.

"Bogu hvala, mi smo dobro. Još uvek smo živi. Struje ima tri do četiri sata dnevno, ali najverovatnije da će uskoro doći do potpunog nestanka", kaže naša sagovornica.

Kako dodaje, ima dosta poginulih, ali da oni tu zaista ništa ne mogu da urade.

"Zamislite, zbog nas šalju nove američke avione. Možete misliti, zbog nas i to nove? Ne plašimo se mi njih, pa i ako umremo Bogu se vraćamo. Niko ne može večno da živi", navodi naša sagovornica i dodaje da noćas po prvi put nisu spavali, zbog najmasovnijeg granatiranja do sada.

Broj Palestinaca poginulih u Gazi, od početka vazdušnih napada Izraela u znak odgovora na napade Hamasa, porastao je na 1055, a ranjeno je više od 5.000 ljudi, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja te enklave. Broj poginulih u Izraelu dostigao je 1.200, dok je 2.700 ranjeno.  

Prema njenim rečima, roditelji koji su udaljeni nekih 15 minuta od njih, takođe su noć proveli budni.

"Osećaj tokom vojnih akcija je kao da je tokom cele noći bio zemljotres. Strašno je, ali se ne plašimo. Pred nama je još jedna duga noć. Sada ćemo pokušati da malo odmorimo", zaključuje naša sagovornica, koja je želela da ostane anonimna.

Danas je peti dan sukoba Izraela i Hamasa u kojima je više od 2.000 ljudi izgubilo život. 

Protekle noći Izrael je pogodio više od 80 ciljeva, a kako je objavio portparol Hamasa, u izraelskim napadima je poginulo 30 ljudi.