Svet

Bivši zvaničnik Pentagona za RT: Netanijahu bi hteo da se SAD umešaju u rat

Krajnji Netanijahuov cilj bio bi "bombardovanje iranskih nuklearnih objekata", ali za to je potreban scenario poput onog u Tonkinškom zalivu, kaže Majkl Maluf
Bivši zvaničnik Pentagona za RT: Netanijahu bi hteo da se SAD umešaju u rat© Tanjug/AP Photo/Hassan Eslaiah

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu bi želeo da se Vašington direktno uključi u sukob sa Hamasom jer se nada da će proširiti rat na Liban i Iran, rekao je u intervjuu za RT bivši viši analitičar bezbednosne politike u američkom Ministarstvu odbrane Majkl Maluf.

Sjedinjene Američke Države su u sredu naredile razmeštanje nosača aviona "Džerald R. Ford" i pet razarača sa navođenim raketama u istočnom Mediteranu.

Prema Malufu, ovime se "ispunjavaju Netanijahuovi najluđi snovi."

"Hteo je da se SAD umešaju u ovaj sukob", rekao je bivši zvaničnik Pentagona za RT.

Kako navodi, Netanijahu "želi da otvori rat sa Libanom, napadom na Hezbolah" na putu ka svom krajnjem cilju, a što je "bombardovanje iranskih nuklearnih objekata."

Da bi se to dogodilo, "on mora da ima momenat poput Tonkinškog zaliva."

Maluf je podsetio kako je američki predsednik Lindon Džonson u suštini započeo Vijetnamski rat slanjem brodova u Tonkinški zaliv 1964. Navodni napad Severnog Vijetnama na dva američka razarača je tada iskorišćen kao izgovor za direktnu umešanost.

SAD su se takođe obavezale da će pomoći Izraelu isporukama oružja i municije, pri čemu Pentagon insistira da ima dovoljno i za Izrael i za Ukrajinu. Maluf je, međutim, skeptičan prema toj tvrdnji.

On je takođe za RT rekao da "nije iznenađujuće" da je neko od oružja koje je Vašington poslao Kijevu završilo u rukama Hamasa.

Tu optužbu je prvi izneo bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev. Ukrajinska vojna obaveštajna služba, GUR, odgovorila je u ponedeljak optužujući Rusiju da šalje zaplenjeno zapadno oružje militantima Hamasa u operaciji "lažne zastave" koja je osmišljena da ukalja izgled Kijeva pred pristalicama.

Izrael nije ni potvrdio ni demantovao tvrdnju o oružju, ali je odbacio ukrajinske insinuacije o umešanosti Rusije u napad na Hamas kao "potpunu besmislicu."

image