Svet

Hag: Jermenija i Azerbejdžan pred Međunarodnim sudom pravde

Zemlje optužuju jedna drugu za kršenje sporazuma UN-a i Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije
Hag: Jermenija i Azerbejdžan pred Međunarodnim sudom pravdeGetty © Michel Porro

Predstavnici Jermenije i Azerbejdžana sukobili su se pred najvišim sudim UN-a, pri čemu je Jerevan tražio od sudija da primoraju Baku da povuče trupe iz Nagorno-Karabaha i dozvoli raseljenim Jermenima da se bezbedno vrate u otcepljeni region, navodi Frans 24. 

Saslušanja u Međunarodnom sudu pravde (ICJ) dolaze samo nekoliko nedelja nakon munjevite ofanzive Azerbejdžana sa ciljem preuzimanja kontrole nad spornim područjem Nagorno-Karabaha po prvi put u tri decenije.

Jednodnevna operacija izazvala je masovni egzodus Jermena, pri čemu je velika većina od oko 120.000 koji su živeli na toj teritoriji pobegla u Jermeniju. 

Secesionističke vlasti Karabaha saopštile su da će samoproglašena republika biti raspuštena 1. januara 2024. 

Jermenija je zatražila od Međunarodnog suda pravde da naredi Azerbejdžanu da "povuče svo vojno i civilno osoblje iz svih ustanova u Nagorno-Karabahu".

Takođe je pozvala sud da osigura da se Azerbejdžan "uzdrži od preduzimanja bilo kakvih radnji koje imaju za posledicu raseljavanje preostalih etničkih Jermena ili sprečavanje bezbednog i hitnog povratka" izbeglica.

ICJ odlučuje o sporovima između država, ali iako su njegove odluke pravno obavezujuće, on nema ovlašćenja da ih sprovodi.

Zemlje optužuju jedna drugu za kršenje sporazuma UN-a i Međunarodne konvencije o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije (ICERD).

Nakon septembarske vojne operacije, Jerevan je optužio Azerbejdžan da sprovodi kampanju "etničkog čišćenja" kako bi očistio Nagorno-Karabah od jermenskog stanovništva.

Ali Baku odlučno poriče tu tvrdnju i javno je pozvao jermenske stanovnike te teritorije da ostanu i "reintegrišu" se u Azerbejdžan.

image