Svet

Od januara sankcije i protiv ruskih dijamanata?

Evropska unija je, po svemu sudeći, našla način da blokira uvoz ruskih dragulja
Od januara sankcije i protiv ruskih dijamanata?www.globallookpress.com © Mark Newman/FLPA

Zapadne zemlje su "veoma blizu" uvođenja zabrane ruskih dijamanata na maloprodajnim tržištima zemalja, koje su uvele sankcije protiv Moskve, kaže belgijski premijer Aleksandar de Kru, prenosi "Gardijan".

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vladimirom Zelenskim, koji je u sredu posetio sedište NATO-a u Briselu, De Kru je poručio da je cilj da zabrana, kako ih oni nazivaju, "krvavih dijamanata" stupi na snagu 1. januara 2024.

Godinu dana Evropska unija i zemlje G7 pokušavale su da pouzdano uđu u trag dijamantima koji dolaze iz Rusije, a ta njihova misija, kako kaže de Kru, skoro je završena.

Belgijska podrška tom embargu je ključna jer se procenjuje da 90 odsto svetskih dijamanata prolazi kroz lučki grad Antverpen. Vlada je bila pod pritiskom industrije da ovu zabranu ne podrži, a proizvođači su upozoravali da bi uvođenje bilo kakvih sankcija trgovinu samo preusmerilo u Dubai.

"Kao što znate, Belgija igra važnu ulogu u trgovini dijamantima. A ono što želimo je da potpuno odsečemo rusku dominaciju na našim maloprodajnim tržištima. Najbolji način da se to uradi je potpuni sistem praćenja kretanja dijamanata, kako bi se osiguralo da se ruski dijamanti isključe sa svih tržišta. Radimo zajedno sa EU i G7 i veoma smo blizu finalizacije tako potpunog sistema praćenja", ukazao je belgijski premijer.

Pokušaji da se osujeti snabdevanje ruskim dijamantima bili su složeni zbog sposobnosti Moskve da zaobilazi sankcije, ukazuje "Gardijan", dodajući da su dragulji izmicali blokadama, dok se lista zabranjenih sirovina širila i obuhvatala i ruski ugalj, zlato i kavijar.

Eksperti iz G7 i Belgije nedavno su i na samitu G7 u Indiji razgovarali o potencijalnom embargu na uvoz ruskih dijamanata.

Otprilike trećina svetske ponude dijamanata, za koju se procenjuje da vredi oko četiri i po milijarde evra, dolazi iz sibirskih kamenoloma. Pre početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, 25 odsto neobrađenih dijamanata koji su prolazili kroz Antverpen dolazilo je iz Rusije.

image