Demokrate traže da Bajden ponovo zamrzne novac koji je odmrznuo Iranu

Pozivima republikanaca da se ponovo blokiraju iranska sredstva pridružile su se i stranačke kolege američkog predsednika

Američki predsednik Džozef Bajden pod pritiskom je stranačkih kolega da ponovo zamrzne šest milijardi iranskih dolara koji su prošlog meseca odmrznuti u okviru sporazuma o razmeni zatvorenika sa tom zemljom. Problem je u tome što sada čitava zemlja bruji, da je upravo Iran, i to baš tim novcem finansirao napad Hamasa na Izrael.

Pozivima republikanaca da Bajden odustane od sporazuma, na osnovu koga su iz iranskog zatočeništva oslobođena petorica Amerikanaca, priključilo se sada i pet demokratskih senatora. Uprkos tome što su američki obaveštajni izvori, prema pisanju "Gardijana", pokušali da "priguše spekulacije o umešanosti Irana", oni nisu baš uvereni da je to istina.

"Sve dok ne budem imala puno poverenje da Iran nije igrao ulogu u ovim varvarskim terorističkim napadima na izraelski narod, Sjedinjene Države bi trebalo da zamrznu šest milijardi dolara u iranskoj imovini", napisala je na Iksu senatorka iz Viskonsina Tami Boldvin.

To traže i Džo Mančin iz Zapadne Virdžinije, Džon Tester iz Montane, Džeki Rozen iz Nevade i Bob Kejsi, senator iz Pensilvanije.

"Nisam podržavao prvobitni transfer od šest milijardi dolara. Trebalo bi apsolutno da zamrznemo ovu iransku imovinu, a razmatramo i dodatne sankcije", rekao je novinarima Mančin.

Prošlomesečno odmrzavanje prihoda od nafte koju je Iran prodao Južnoj Koreji – a koje je prvobitno zamrznula Trampova administracija 2019. zbog sankcija uvedenih pod njenom politikom "maksimalnog pritiska" prema Teheranu – republikanci su već žestoko kritikovali, tvrdeći da bi se novac mogao preusmeriti na finansiranje terorizma.

Zvaničnici američke administracije, međutim, kažu da sredstva, koja su puštena na bankovni račun u Kataru, nisu dirana otkako su odmrznuta. Puštena su pod uslovom da se koriste samo u humanitarne svrhe, poput kupovine lekova i medicinske opreme, iako je Teheran već poručio da se niko neće mešati u način njihove potrošnje.

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen rekla je da bi administracija - ako se pojave dokazi o umešanosti Irana - ipak mogla da poništi odluku da se novac odmrzne.