Svet

Nova briga EU: Nemačka hitno da raskine sa kineskim "Huaveijem"

Međunarodna zajednica nervozna zbog bliskih poslovnih veza Berlina i Pekinga
Nova briga EU: Nemačka hitno da raskine sa kineskim "Huaveijem"www.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Evropska komisija je u četvrtak pozvala zemlje članice EU da smanje rizike povezane sa kineskom telekomunikacijskom opremom u 5G mrežama, navodeći Nemačku posebno kao zemlju koja treba da primeni zajedničke bezbednosne smernice bloka za 5G.

"Pozivamo države članice koje još uvek nisu uvele ograničenja za dobavljače visokog rizika da to učine bez odlaganja", rekla je Margret Vestager, izvršna potpredsednica Komisije zadužena za digitalna pitanja.

"Nekoliko zemalja je usvojilo zakon, ali ga nisu sprovele. Bilo bi još bolje da se on primenjuje", rekla je ona.

Na pitanje da li Nemačka — gde su se operateri poput "Dojče Telekoma" i "Vodafona" u poslednjoj deceniji u velikoj meri oslanjali na opremu kineskog giganta "Huavei" — posebno zabrinjava, Vestager je rekao: "To nije samo Nemačka, ali jeste i Nemačka".

Evropske zemlje su se 2020. složile da donesu niz mera koja bi smanjile zavisnost od "prodavaca visokog rizika" buduće telekomunikacione mreže, kao što su "Huavej" i "ZTE".

Berlin je prošle godine usvojio zakon kojim se ministarstvima dozvoljava da utiču na ugovore o telekomunikacionoj opremi sa "Huavejem", ali zakon ostavlja mnogo diskrecionog prava vladi u tome kako nameće ograničenja. Očekivalo se da će nova vlada kancelara Olafa Šolca zauzeti oštriji stav prema Kini, ali do sada nije mnogo intervenisala u oslanjanju telekomunikacija na "Huavej".

Nemački kancelar nedavno je posetio Kinu što je izazvalo kritike jednog dela međunarodne zajednice zbog bliskih poslovnih veza Berlina i Pekinga.

image