Svet

Ilon Mask i Hamas: Digitalni neprijatelji broj 1 Evropske unije

Američki milijarder suočava se sa mogućim sankcijama, uključujući potencijalno velike novčane kazne, pošto zvaničnici u Briselu počinju da prikupljaju dokaze pripremajući se za zvaničnu istragu o tome da li je Iks prekršio pravila Evropske unije objavljujući nasilni sadržaj iz sukoba Izraela i Hamasa
Ilon Mask i Hamas: Digitalni neprijatelji broj 1 Evropske unije© Tanjug/AP Photo/Noah Berger

Otkako je Hamas napao Izrael u subotu, društvena mreža Iks milijardera Ilona Maska bila je preplavljena jezivim slikama, politički motivisanim lažima i terorističkom propagandom za koje vlasti kažu da krše i politiku kompanije i novi zakon Evropske unije o društvenim medijima.

Sada se Mask suočava sa mogućim sankcijama, uključujući potencijalno velike novčane kazne, pošto zvaničnici u Briselu počinju da prikupljaju dokaze pripremajući se za zvaničnu istragu o tome da li je Iks prekršio pravila Evropske unije. Vlasti u Velikoj Britaniji i Nemačkoj pridružile su se kritikama.

Biće to test za obe strane, piše "Politiko".

Mask će se truditi da se odbrani od svake kritike da nije odgovoran vlasnik društvene mreže, ne odustajući istovremeno od svoje podrške slobodi govora. EU će želeti da pokaže da nova regulativa, Zakon o digitalnim uslugama, može i da "pokaže zube". 

Evropski komesar Tijeri Breton, zadužen za regulaciju rada društvenih mreža, zahtevao je da Mask objasni zašto su slike i dezinformacije o Bliskom istoku preplavile Iks. On ga je upozorio na mogućnost otvaranja istrage, koja bi mogla da pokaže da Iks nije radio u skladu sa evropskim zakonom u ovom slučaju, nakon čega bi usledile moguće kazne. 

"Politiko" navodi i da je Mask, otkako je kupio Tviter koji je u međuvremenu preimenovan u Iks, pod stalnim kritikama da ne uspeva da suzbije govor mržnje na mreži. On je, kako se navodi, smanjio timove za uređivanje sadržaja u duhu promovisanja slobodnog govora, povukao se iz obećanja koje podržava Brisel da će se uhvatiti u koštac sa digitalnim stranim smetnjama i prilagodio algoritme da promovišu često sumnjiv sadržaj u odnosu na provereni materijal novinskih organizacija i političara, ocenjuje se u tekstu.

Odgovarajući Bretonu, Mask ga je upitao da pojasni kako je Iks narušio regulativu EU koja se odnosi sadržaje na društvenim medijima. "Naša politika je da je sve otvoreni izvor i transparentno", dodao je Mask. 

Istraga o usklađenosti Iksa sa novim evropskim pravilnikom bila je u planu već mesecima. Tokom leta, Breton i visoki zvaničnici EU posetili su sedište kompanije u San Francisku radi takozvanog "stres testa" da vide kako se pridržavaju pravila.

Prema zakonodavstvu EU, tehnološki giganti kao što su "Iks", "TikTok" i "Fejsbuk" moraju da izvrše duge procene rizika kako bi otkrili kako se govor mržnje i drugi nezakoniti sadržaji mogu širiti na njihovim platformama. Oni, takođe, moraju da omoguće veći pristup spoljnim revizorima, regulatorima i grupama civilnog društva koje će pratiti kako se kompanije pridržavaju novog nadzora.

Istrage o potencijalnim prekršajima u skladu sa evropskim pravilima o sadržaju verovatno će uključivati višemesečne istrage o ponašanju kompanije, donošenje pravne odluke Komisije o tome da li će izreći novčane ili druge sankcije, i verovatnu žalbu firme kao odgovor.

Očekuje se da će za okončanje takvih slučajeva biti potrebne godine.

U Briselu, Komisija je prikupljala dokaze o potencijalnim prekršajima u više kompanija društvenih medija, čak i pre nego što je novi zakon EU o sadržaju stupio na snagu u avgustu, reklo je pet zvaničnika i drugih pojedinaca sa direktnim saznanjima o ovom pitanju.

Cilj je da se počnu najmanje tri istrage povezane sa Zakonom o digitalnim uslugama do početka sledeće godine, kažu neimenovani izvori "Politika".

Poslednjih dana, zvaničnici Komisije su prikupljali dokaze povezane sa Hamasovim napadima na Izrael od kojih je većina podeljena na Iksu.

Taj sadržaj je uključivao verifikovane Iks naloge sa vezama sa Rusijom i Iranom koji su ponovo postavljali snimke navodnih zločina protiv izraelskih vojnika. Neki od ovih postova su pregledani stotinama hiljada puta. Drugi nalozi povezani sa Hezbolahom i ISIS-om su na sličan način objavljivali sadržaj vezan sa sukob.

Nejasno je da li će takvi snimci dovesti do konkretne istrage o Iksovom postupanju sa najnovijim nasilnim sadržajem.

image