Tunis odbio dil s EU: Vratili im 60 miliona evra

Uprkos ozbiljnoj ekonomskoj krizi, ova zemlja je odbila sredstva koja je uplatila EU kao deo sporazuma o migraciji

Nakon tenzija oko kontroverznog sporazuma o migraciji, Tunis je vratio 60 miliona evra budžetske pomoći EU, saopštila je portparolka Komisije EU u Briselu, izveštava nemački "Špigl".

Ova severnoafrička zemlja je ranije objavila da će odbiti sredstva EU. "Tunis ne prihvata ništa što liči na milostinju", izjavio je prošle nedelje predsednik Kajs Sajed.

Najave iz EU su bile u suprotnosti sa ranije potpisanim sporazumom. Šta tačno Tunis vidi kao kontradiktornost, nije odmah saopšteno. Portparolka Komisije EU rekla je da će obe strane nastavljaju da rade na sporazumu.

Prema deklaraciji o namerama iz jula, Tunis je trebalo da dobije finansijsku pomoć od 900 miliona evra kako bi uveo mere protiv šverca i ilegalnih prelazaka granice. EU želi da smanji broj krijumčarskih brodova koji dolaze u Italiju. Tunis je jedna od glavnih tranzitnih zemalja za izbeglice iz Afrike koje dolaze u Evropu.

Komisija EU je kritikovana zbog sporazuma, zato što je tuniska vlada optužena za kršenje ljudskih prava. Čak su i Ujedinjene nacije objavile saopštenje u kome se ukazuje da EU propušta važne i detaljne garancije za ljudska prava."

Briselske vlasti su u septembru objavile da će Tunisu uplatiti oko 127 miliona evra za smanjenje migracija i za stimulisanje posustale privrede zemlje. Od toga, 67 miliona evra trebalo je da bude iskorišćeno za nove brodove i termo-kamere, za operacije potrage i spasavanja, mere protiv krijumčara i repatrijaciju izbeglica.

Pored toga, 60 miliona evra bilo je namenjeno budžetu Tunisa kako bi se zemlja brže oporavila od korona krize.