Tviteraši napravili haos posle uvođenja novog Maskovog pravila

Kupovina plavih kvačica stvorila armiju lažnih ali verifikovanih naloga javnih ličnosti i kompanija

Društvena mreža Tviter našla se na udaru internet trolova, koji su počeli da masovno zloupotrebljavaju nedavno uvedeno pravilo koje omogućava korisnicima da kupe plavu verifikacionu kvačicu.

Do sada, kvačicu su imali samo nalozi javnih ličnosti, političara, novinara i kompanija, kako bi se zaštitili od lažnih profila koji su tvitovali u njihovo ime. "Tviter" je ranije sam određivao ko je "dostojan" plave kvačice, ali je Mask nakon kupovine ove društvene mreže najavio promenu politike i omogućio svim korisnicima da kupe tu privilegiju za samo osam dolara mesečno.

Donekle očekivano, Tviter je poslednjih dana preplavljen lažnim nalozima poznatih ličnosti i kompanija, a koji sada mogu da kupe legitimitet plave kvačice i tako naprave haos na ovoj društvenoj mreži.

Na primer, na platformi se pojavio lažni ali verifikovani nalog bivšeg američkog predsednika Džordža Buša mlađeg, koji je tvitovao uvredljive poruke, a koje je nakon toga podelio lažni profil bivšeg britanskog premijera Tonija Blera. Ove poruke naknadno su uklonjene, ali ne pre nego što su izazvale opštu konfuziju, prenosi "Blumberg".

Još je ozbiljniji primer lažnog naloga bivšeg igrača američkog fudbala Ou Džej Simpsona, koji je "priznao" da je ubio svoju ženu Nikol Braun Simpson i njenog prijatelja Rona Goldmana. Simpson je sredinom devedesetih bio u centru pažnje skandala u vezi sa ubistvom svoje supruge, ali nikada nije pravosnažno osuđen za to.

Probleme izazvane promenom politike Tvitera imale su i druge javne ličnosti koje koriste ovu mrežu, poput pevačice Dože Ket i biznismena Marka Kjubana.

Ni velike korporacije nisu bile izuzete napada trolova, pa je tako lažni nalog "Nintenda" tvitovao sliku Super Marija koji pokazuje srednji prst, dok je farmaceutska kompanija "Eli Lili and Kompani" tvitovala da je insulin sada besplatan – nakon čega je pravi nalog morao da objavi zvanično izvinjenje.

I sam Mask našao se na udaru trolova kada je lažni nalog nazvan "Tesla" prikupio više desetina hiljada lajkova, deleći kompromitujući objave o kompaniji novog vlasnika "Tvitera".

U jednoj objavi piše: "Mi ćemo ponuditi 10.000 vozila kako bismo pomogli ukrajinsku vojsku. Naši automobili su najnapredniji i najeksplozivniji na tržištu," dok je u drugoj pisalo da "svi pričaju o tome kako će Tviter završiti u plamenu, ali naši automobili su to radili pre nego što je bilo kul", prenosi "Blumberg".

Iako je bilo očigledno da je reč o lažnom nalogu, Masku se ovo očigledno nije dopalo, pošto je ubrzo nakon ovih objava na Tviteru napisao da "ubuduće, nalozi-parodije moraće da imaju reč 'parodija' u svom imenu, a ne samo u opisu."

Južnoafrički milijarder ipak ne odustaje. Nasleđe plavih kvačica biće uklonjeno "u narednim mesecima", napisao je Mask na Tviteru. On je izjavio da postoji previše "korumpiranih" plavih kvačica , kao i da nije bilo drugog izbora osim da se one uklone.