Svet

Dok general podržava diplomatiju, Bajdenovi savetnici su za rat

Generl Majk Majli, načelnik američkog Generalštaba, ocenio je da bi Ukrajinci svoje navodne vojne uspehe trebalo da potvrde za pregovaračkim stolom
Dok general podržava diplomatiju, Bajdenovi savetnici su za ratwww.globallookpress.com © Lisa Ferdinando/Dod

Na najvišim nivoima vlade Sjedinjenih Američkih Država pojavilo se neslaganje oko toga da li pritisnuti Ukrajinu da traži diplomatski prekid sukoba sa Rusijom. Dok najviši američki general poziva na pregovore, pojedini savetnici predsednika smatraju da je prerano za to.

General Mark Majli, načelnik Generalštaba američke vojske, izneo je na internim sastancima dokaze da su Ukrajinci postigli otprilike onoliko koliko su razumno mogli da očekuju na bojnom polju pre nego što nastupi zima zbog čega bi, smatra on, trebalo da pokušaju da "zacementiraju" svoje dobitke za pregovaračkim stolom, prenosi "Njujork tajms" pozivajući se na obaveštene izvore.

Drugi visoki zvaničnici, međutim protive se toj ideji, tvrdeći da nijedna strana nije spremna da pregovara i da bi bilo kakva pauza u borbama samo dala šansu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da se pregrupiše. Iako savetnici američkog predsednika Džozefa Bajdena veruju da će sukob na kraju verovatno biti rešen pregovorima, smatraju da još nije trenutak za razgovore i da SAD ne treba da pritiskaju Ukrajince da se suzdrže dok su u zamahu.

Debata, koju su zvaničnici opisali tražeći da ostanu anonimni, procurila je u javnost proteklih dana nakon što je Majli javno komentarisao situaciju u Ukrajinu.

"Ne zna se sa sigurnošću šta budućnost nosi, ali mislimo da ovde postoje neke mogućnosti za neka diplomatska rešenja", rekao je Majli u intervjuu Si-En-Bi-Siju.

Bela kuća se, međutim, distancirala od svake percepcije da tera ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da ustupi teritoriju Rusima.

"Sjedinjene Države ne vrše pritisak na Ukrajinu“, rekao je predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan. "Ne insistiramo na stvarima sa Ukrajinom. Ono što mi radimo je da se konsultujemo kao partneri i pokazujemo našu podršku ne samo kroz javne izjave ili moralnu podršku, već kroz opipljivu, fizičku podršku u vidu vojne pomoći."

Pentagon je saopštio u četvrtak da šalje još vojne pomoći Kijevu vredne 400 miliona dolara. Među oružjem koje se isporučuje biće prvi mobilni sistemi protivvazdušne odbrane "avendžer" kao i "hok" rakete za sisteme PVO, minobacači, artiljerijski projektili, oklopna vozila, bacači granata, oprema za hladno vreme i municija za artiljerijski raketni sistem HIMARS.

Međutim, Ministarstvo odbrane odbilo je ukrajinske zahteve za bespilotnim letelicama za koje se američki zvaničnici plaše da bi mogli da budu iskorišćeni za gađanje ciljeva na ruskoj teritoriji, rizikujući opasnu eskalaciju rata, piše "Volstrit džornal".

Debata u Vašingtonu usledila je u trenutku kada se postavljaju pitanja o dugoročnoj američkoj podršci Ukrajini posle međuizbora. Republikanci, koji su osvojili većinu u Predstavničkom domu i mogu da utiču na odluke predsednika, poručuju da SAD više neće ispisivati "blanko čekove" Kijevu dok se kod kuće bore sa inflacijom, recesijom i rastućim troškovima života.

Grupa progresivnih demokrata u Predstavničkom domu nedavno je objavila pismo u kojem preporučuje pregovore, a zatim ga je povukla pod kritikom. Ali neki levičari nastavljaju da se zalažu za razgovore.

U internim diskusijama u Beloj kući, general Majli je bio isključivo za diplomatiju, ali ne želi da ostavi utisak da potkopava Ukrajince, rekli su neimenovani zvaničnici. On je ukazao na satelitske snimke koji pokazuju da Rusi kopaju rovove i uspostavljaju čvrste linije kroz veći deo okupirane teritorije u pripremama za zimu, kada će se frontovi verovatno stabilizovati.

S obzirom na to, rekli su zvaničnici, general je tvrdio da bi se borbe mogle ublažiti tokom hladnih meseci sa manjim šansama za dalje fundamentalne promene na terenu, što bi otvorilo priliku za razgovore. Ni Bajden ni Salivan ne dele njegov stav budući da, kako tvrde, Putin nije pokazao spremnost za pregovore (iako je zapravo ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao da neće da pregovara), a Ukrajinci su ohrabreni navodnim uspesima na bojnom polju, zbog čega nisu spremni da sednu za pregovarački sto.

Ako bi Sjedinjene Države insistirale na razgovorima u ovom trenutku, rekli su zvaničnici, to bi poslalo poruku Putinu da samo treba da odugovlači sa sukobom još malo i da će na kraju Amerikanci uraditi njegov posao.

"Samo Zelenski i njegova vlada mogu da donose te odluke“, rekao je bivši američki ambasador u Ukrajini Stiven Pajfer. "Vašington ne bi trebalo da ih pritiska da to učine, a čini se da Vašington to barem razume."

image