Svet

Orban: Mađarska će zabraniti skupove podrške terorističkim organizacijama

Hamas su za terorističku organizaciju već proglasili Izrael, Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Kanada, Egipat i Japan
Orban: Mađarska će zabraniti skupove podrške terorističkim organizacijamawww.globallookpress.com © Lev Radin

Mađarska neće dozvoliti bilo kakve skupove koji podržavaju terorističke organizacije, izjavio je u petak premijer Viktor Orban, dodajući da bi svi građani Mađarske trebalo da se osećaju bezbedno, bez obzira na njihovu veru ili poreklo, izveštava Rojters.

Izrael je obećao da će uništiti pokret Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, u znak odmazde za najsmrtonosniji napad na jevrejske civile od Holokausta, kada je na stotine Hamasovih boraca prešlo preko ograde kojom je ovo područje ograđeno. Hamas je u subotu ispalio na stotine raketa na izraelske gradove.

Hamas su za terorističku organizaciju već proglasili Izrael, Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, Kanada, Egipat i Japan.

"Šokantno je da širom Evrope postoje skupovi koji podržavaju teroriste", dodao je Orban.

Mađarski premijer, saveznik izraelskog lidera Benjamina Netanijahua, kazao je da Izrael ima pravo da se brani, ali je dodao da je važno da se sukob ne proširi na druge zemlje i da ne destabilizuje ceo region.

Bivši šef Hamasa Kaled Mešal pozvao je u petak na proteste širom muslimanskog sveta u znak podrške Palestincima i narodima susednih zemalja, kako bi se pridružili borbi protiv Izraela. Skup podrške Palestini ispred mađarskog Ministarstva spoljnih poslova u Budimpešti sazvan je putem Fejsbuka.

"Bilo je pokušaja čak i u Mađarskoj", rekao je Orban, ne osvrćući se direktno na navedeni događaj, i dodao:"Ali nećemo dozvoliti skupove koji podržavaju terorističke organizacije, jer bi to predstavljalo pretnju za mađarske građane".

"Ne možemo dozvoliti da se bilo koji Mađar, bez obzira na veru ili poreklo, oseća nesigurno", dodao je Orban.

image