Svet

Severna Koreja preti SAD: Ušli ste u opasne vode

Kim Džong Ung je spreman da upotrebi nuklearno oružje
Severna Koreja preti SAD: Ušli ste u opasne vode© Tanjug/Kang Duck-chul/Yonhap via AP

Severna Koreja je upozorila SAD da je spremna da upotrebi svoje najmoćnije oružje nakon što je ta država u Južnoj Koreji rasporedila grupu nosača aviona na nuklearni pogon, prenosi "Blumberg".

"SAD bi trebalo da shvate da su njihova ogromna strateška sredstva ušla u izuzetno opasne vode", navela je zvanična državna korejska centralna novinska agencija, dodajući da je zemlja spremna da upotrebi nuklearno oružje ako bude smatrala da je napad neminovan.

Režim Kim Džong Una godinama se buni zbog raspoređivanja američkih nosača aviona u regionu, a njegovo poslednje upozorenje usledilo je nakon što je mornarička grupa aviona "Ronald Regan" ove nedelje započela petodnevni boravak u luci u Busanu. Poslednji put kada se to dogodilo Pjongjang je odgovorio probnim ispaljivanjem balističkih projektila.

U izveštaju američkog Kongresa objavljenom ove nedelje navodi se da Severna Koreja nastoji da diverzifikuje svoje nuklearne snage, povećavajući svoje šanse da na SAD isporuči atomsku bojevu glavu i udari na američke saveznike u Aziji.

Pjongjang je ove godine već ispalio 28 balističkih projektila i dve svemirske rakete, među kojima i četiri interkontinentalne balističke rakete koje bi mogle da pogode kopno SAD. Kimov režim je prošle godine lansirao više od 70 balističkih projektila, što je rekord za tu državu.

image