Svet

Mask: EU nema dokaza o širenju dezinformacija na društvenoj mreži Iks

U odgovoru na pismo evropskog komesara, Mask je zatražio da Breton navede konkretne prekršaje kako bi javnost mogla da ih vidi
Mask: EU nema dokaza o širenju dezinformacija na društvenoj mreži Ikswww.globallookpress.com © Ron Sachs

Evropska unija još nije pružila nijedan dokaz o tome da društvena mreža Iks širi dezinformacije o palestinsko-izraelskom sukobu, naveo je vlasnik te društvene mreže Ilon Mask.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton u utorak je upozorio američkog preduzetnika Ilona Maska da društvena mreža Iks navodno širi "ilegalne sadržaje i dezinformacije" o izraelsko-palestinskom sukobu. U pismu Breton zahteva da Mask u roku od 24 sata odgovori i kontaktira "odgovarajuće organe za sprovođenje zakona".

U odgovoru Mask je zatražio da Breton navede prekršaje koje je "nagovestio" kako bi "javnost mogla da ih vidi", prenose "RIA Novosti". "EU još uvek nije pružila nijedan primer dezinformacija", napisao je preduzetnik na svom Iks nalogu.

Sedmog oktobra Izrael je bio izložen raketnom napadu bez presedana iz Pojasa Gaze u okviru operacije "Potop Al-Aksa", koju je izvelo vojno krilo palestinskog pokreta Hamas. Nakon masivnih raketnih napada, borci organizacije prodrli su u granične oblasti u južnom Izraelu. Izraelske odbrambene snage potom su pokrenule operaciju "Gvozdeni mačevi" protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

Nekoliko dana nakon napada, izraelska vojska je preuzela kontrolu nad svim naseljima u blizini granice sa Gazom i počela da izvodi vazdušne napade na ciljeve, uključujući civilne. Izrael je najavio potpunu blokadu Pojasa Gaze, u kojoj je obustavljeno snabdevanje vodom, hranom, strujom, lekovima i gorivom.

Broj civilnih žrtava na sukobljenim stranama skoro je 2.000, a nekoliko hiljada Izraelaca i Palestinaca ranjeno je u sukobu. Prijavljeno je i da je poginulo ili nestalo nekoliko državljana drugih zemalja.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je obe strane da obustave neprijateljstva. Prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, rešenje bliskoistočne krize moguće je samo na osnovu formule "dve države", koju je odobrio Savet bezbednosti UN, a koja predviđa stvaranje nezavisne palestinske države.

Palestinsko-izraelski sukob već decenijama predstavlja izvor napetosti i sukoba u tom regionu. Odluka UN iz 1947. godine, u kojoj je SSSR imao aktivnu ulogu, naložila je stvaranje dve države – Izraela i Palestine, ali je stvorena samo jedna, izraelska.

Izrael, iako je prihvatio sporazum o dve države, nije oslobodio palestinske teritorije.

image