"Bela smrt" hara Gazom: Izrael koristi beli fosfor u obračunu sa Hamasom?

Međunarodna nevladina organizacija "Hjuman ratcs voč" optužila je Izrael da je koristio municiju sa belim fosforom tokom raketiranja Pojasa Gaze, koja je zabranjena Ženevskom konvencijom. Tel Aviv demantuje sve navode, dok Palestinci objavljuju snimke upotrebe zabranjene municije

Broj poginulih tokom izraelsko-palestinskog sukoba je za manje od nedelju dana premašio tri hiljade. Izrael, bez obzira na sve poteškoće, je odlučan u nameri da ide do kraja i sprema kopnenu operaciju u Gazi dok potpuno ne uništi Hamas. Međutim, Tel Aviv se našao u epicentru skandala, pošto bombarduje pojas Gaze municijom sa belim fosforom, tvrdi nevladina organizacija "Hjuman rajts voč". 

"Na osnovu proverenih video snimaka i iskaza očevidaca, HRV je utvrdio da su izraelske snage koristile beli fosfor tokom vojnih operacija u Libanu i Gazi 10. i 11. oktobra 2023. godine", navodi se u saopštenju organizacije. 

Prethodno je palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je izraelska vojska upotrebila beli fosfor.

"Izraelski okupacioni režim koristi međunarodno zabranjene bombe sa belim fosforom protiv Palestinaca u Al-Karami u severnom pojasu Gaze", navodi se u saopštenju.

Ambasador Izraela u Rusiji Aleksandar Ben Cvi negirao je upotrebu fosforne municije: "To nije tačno. Danas, znate, sve je na društvenim mrežama, svako ima mobilni telefon, ovo je glupos"“, rekao je diplomata za TASS. 

Bez obzira na izjave izraelskih zvaničnika, HRV ostaje dosledan i tvrdi da Tel Aviv ipak koristi zabranjenu municiju. To potvrđuje i zvanični predstavnik generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija Stefan Dižarik.

Vojni analitičar, general-pukovnik Leonid Ivašov tvrdi da se zabranjena municija, uključujući i beli fosfor, stalno koristi u sukobima, iako je izuzetno opasna po civile, prenose "Argumenti i Fakti".

"Municija sa belim fosforom je korišćena mnogo puta širom sveta. Ovo je oružje za uništavanje, koje nema nikakve posebne veze sa vojnim uspesima bilo koje vojske, ali predstavlja smrtnu opasnost u odnosu za civilno stanovništvo. U većini slučajeva, beli fosfor je korišćen kao čin zastrašivanja. Izrael je ranije koristio municiju punjenu belim fosforom tokom rata sa Libanom 1982. godine, kao i tokom Drugog libanskog rata 2006. godine. Pojas Gaze je više puta bio izložen artiljerijskim i raketnim napadima municijom sa belim fosforom od 2009. do 2012. godine. Dakle, ne može se isključiti da bi Izraelci to mogli da urade i sada", govori Levašov.

Kako ubija "bela smrt"?

Fosforna municija je zapaljiva municija i zabranjena je dodatnim protokolima Ženevske konvencije o zaštiti žrtava rata iz 1949. i Konvencije UN o određenim konvencionalnim oružjima iz 1980. godine.

Prema izveštaju HRV, beli fosfor se koristi kao dimna zavesa ili oružje. Takvi projektili mogu naneti štetu civilima zbog teških opekotina koje izaziva supstanca, kao i da izazovu "druge mnogobrojne trajne efekte".

Beli fosfor je dobio nadimak "bela smrt" zbog svojih  termičkih svojstava. Nakon ispaljivanja municija sa belim fosforom spaljuje sve živo na velikoj površini. Deo samozapaljivih materija koje sagorevaju kada reaguju sa kiseonikom dostižu temperaturu od 900 do 1200 stepeni.

Beli fosfor može da se doda u avionske rakete, artiljerijsku i minobacačku municiju, pa čak i u obične ručne granate. Tokom primene municija sa fosforom najčešće eksplodira na određenoj visini kako bi pokrila što veću površinu. Bojeve glave se takođe mogu dopuniti mešavinama raznih zapaljivih supstanci poput uglja, trotila ili smole zbog većeg zapaljivog efekta i veće štete.