Napad u školi na severu Francuske: Ubijen nastavnik uz povik "Alahu Akbar", ima povređenih (VIDEO)

Osumnjičeni i njegov brat su uhapšeni, javlja BFM i dodaje da napadač ima oko 20 godina

Jedna osoba je ubijena, a dve su teško povređene u napadu nožem u školi na severu Francuske u gradu Aras, prenose francuski mediji.

Francuska televizija BFM objavila je da je u napadu ubijen nastavnik, kao i da je napadač uzvikivao "Alahu Akbar", što policija nije potvrdila.

Osumnjičeni i njegov brat su uhapšeni, javlja BFM i dodaje da napadač ima oko 20 godina i da je u pitanju bivši učenik srednje škole.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen saopštio je da je u toku policijska akcija u školi.

Francuski Figaro prenosi da su uhapšeni čečenskog porekla.

Sve škole u gradu su zatvorene.

Francusko tužilaštvo za borbu protiv terorizma otvoriće istragu povodom ovog napada, a francuski predsednik Emanuel Makron i ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, kao i ministar prosvete Gabrijel Atal uputili su se na mesto napada, javlja televizijska stanica BFM.

Napad na školu u Arasu dogodio se skoro tačno tri godine nakon ubistva učitelja Semjuela Petija 16. oktobra 2020. Tada mu je zločinac prerezao vrat, nakon čega je pokušao da zapreti policiji koja je stigla na lice mesta i ubila ga iz vatrenog oružja.

Šef državnog antiterorističkog tužilaštva Žan Fransoa Rikar rekao je tada da je ubistvu prethodila kampanja na društvenim mrežama, za koju se veruje da je pokrenuo otac jednog od učenika nakon što je Peti pričao deci o karikaturama proroka Muhameda tokom lekcije o slobodi govora.