Svet

Evropska demokratija i vrednosti: Socijalisti suspendovali članstvo Roberta Fica

Ovaj korak je preduzet nakon jasnog odstupanja od vrednosti PES-a koje je pokazao lider Smera Robert Fico, kao i zbog zabrinutosti izazvane najavom vladine koalicije između Smera i Hlasa, radikalno desne stranke, navodi se u saopštenju Partije evropskih socijalista
Evropska demokratija i vrednosti: Socijalisti suspendovali članstvo Roberta Ficawww.globallookpress.com © © Carsten Koall

Partija evropskih socijalista suspendovala je stranku Smer Roberta Fica koja je pobedila na izborima i stranku Hlas (Glas) Petera Pelegrinija, koje su u sredu objavile da su formirale vladu u Slovačkoj.

"Ovaj korak je preduzet nakon jasnog odstupanja od vrednosti PES-a koje je pokazao lider Smera Robert Fico. Takođe, i kao rezultat zabrinutosti izazvane najavom vladine koalicije između Smera i Hlasa, radikalno desne stranke", navodi se obrazloženje u saopštenju PES-a.

Njihova odluka doneta je dan nakon što su dve slovačke stranke objavile sporazum o formiranju vladajuće koalicije u Slovačkoj, zajedno sa desničarskom Slovačkom nacionalnom partijom, piše "Politiko".

Suspenzija Hlasa, koji ima pridruženo, a ne punopravno članstvo u PES-u, nije bila predviđena.

Stefan Leven, predsednik PES-a i bivši premijer Švedske, u ranijem intervjuu švedskim medijima zapretio je da će Fico biti izbačen zbog njegovih populističkih stavova.

Smer je već bio privremeno suspendovan 2006. nakon formiranja vlade sa krajnjom desnicom.

Socijalistički poslanik u Evropskom parlamentu, Pedro Markes, ranije je rekao da će njegova grupa u Evropskom parlamentu, Socijalisti i demokrate, delovati u skladu sa PES-om.

Ova grupa će se sastati u utorak u Strazburu da razgovara o suspendovanju tri slovačka člana iz njihove grupe.

"Nedavni javni komentari i stavovi lidera partija Smer i Hlas u vezi sa ruskim ratom protiv Ukrajine, migracijama, vladavinom prava i LGTB+ zajednicom izazvali su ozbiljnu zabrinutost i za njih nema mesta u naprednjačkoj porodici", navodi se u saopštenju grupe.

Katarina Rot Nevejalova, članica Evropskog parlamenta iz Smera koja je učestvovala u razgovorima u četvrtak, rekla je da je odluka PES-a očekivana. Ona je tvrdila da Slovačka nacionalna partija, koja treba da vlada sa Smerom i Hlasom, nije stranka radikalne desnice, kako je rekao PES.

"Nadamo se da ćemo dokazati da je to bilo netačno", rekla je ona i dodala da suspenzija podrazumeva da će Smer i PES nastaviti dijalog i razgovarati o međusobnim razlikama.

Smer je na izborima 30. septembra dobio 23 odsto glasova, dok je Hlas završio na trećem mestu sa 14,7 odsto.

Izbor bivšeg premijera Fica izazvao je uzbunu u Briselu nakon što je on izjavio da će Slovačka prekinuti vojnu podršku Ukrajini, kritikovao sankcije EU protiv Rusije i davao, kako se navodi, homofobične izjave.

Smer, sa svoje strane, kaže da će nastaviti da pomaže Ukrajinu finansijski i humanitarno i da stranka ostaje posvećena članstvu u EU i NATO-u.

image