Svet

Mađari ne popuštaju: Nema ulaska Ukrajine u EU dok se ne reši položaj Mađara u zemlji

To što je Mađarska protiv ulaska Ukrajine u EU nema nikakve veze sa sukobom, već s tim što se od 2015. godine položaj Mađara u Ukrajini samo pogoršava putem oduzimanja prava, kaže ministar Peter Sijarto
Mađari ne popuštaju: Nema ulaska Ukrajine u EU dok se ne reši položaj Mađara u zemljiwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto ponovio je da će Mađarska blokirati razgovore na temu ulaska Ukrajine u Evropsku uniju sve dok ta zemlja ne popravi položaj Mađara, koji žive u Zakarpatju.

Diplomata je istakao da je usvajanje novog zakona o obrazovanju u Ukrajini dovelo do toga da se u školama, u kojima postoji opcija da se časovi održavaju na mađarskom jeziku, nastava na tom jeziku odvija samo delimično.

"Ovo je neprihvatljivo, suprotno svim međunarodnim normama. To je suprotno i evropskim normama. Stoga, kada se bude donosila odluka o početku pregovora o pristupanju Ukrajine, Mađarska neće moći da da saglasnost dok Mađarima ne budu vraćena njihova prava", pojasnio je Sijarto.

Prema njegovim rečima, broj časova na mađarskom opada, tako da on danas iznosi "između 20 i 40 odsto".

"Nažalost, ova situacija je veoma tužna. Sve se samo pogoršava od 2015. godine, tako da, ponavljam, ovo nema veze sa ratom. Od 2015. godine stalno se sukobljavamo sa Ukrajincima oko ovoga. Poslednjih osam godina mi se stalno raspravljamo, moleći ih da Mađarima vrate prava koja su ranije imali. Ne tražimo ništa više. Tražimo samo da se Mađarima vrate prava koja su već imali pre osam godina", naglasio je ministar.

image