Svet

Sukob u MMF-u zbog Rusije: Kijev tražio oštriji rečnik, Španija odbila

Umesto zajedničke izjave, MMF je izdao saopštenje predsedavajućeg
Sukob u MMF-u zbog Rusije: Kijev tražio oštriji rečnik, Španija odbilawww.globallookpress.com © Felix Zahn

Godišnji sastanak Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) završen je bez zajedničkog saopštenja zbog neslaganja u vezi sa terminom kako je opisan trenutni sukob u Ukrajini, piše "Politiko".

Zvaničnici su se sastali u Maroku da raspravljaju o ekonomskoj i monetarnoj politici, ali nisu uspeli da postignu konsenzus jer su se Ukrajina, Holandija, Kanada i nordijske države usprotivile načinu na koji je sukob u Ukrajini opisan u tekstu.

"Rečnik je bio potpuno neprihvatljiv" rekao je zvaničnik Kijeva koji je želeo da ostane anoniman. "Jednostavno nije bio dovoljno snažan", kazao je zvaničnik iz druge države, prenosi "Politiko".

Španija, koja je predsedavala sastankom, predložila je da se ponovi rečnik koji s upotrebili lideri G20 u Delhiju prošlog meseca, a kojim se ne osuđuje Rusija, već se navodi da postoje "različiti pogledi i procene situacije".

"Dali smo sve od sebe da postignemo dogovor oko saopštenja", rekla je španska ministarka finansija Nadia Kalvinjo i dodala da to ipak nije bilo moguće.

Umesto zajedničke izjave, MMF je izdao saopštenje predsedavajućeg, a isto to se dogodilo i na sastanku MMF-a i Svetske banke u proleće ove godine.

Slično ovom saopštenju, ministri finansija G20 i centralni guverneri objavili su u petak nakon sastanka tekst u kojem ne spominju izraze poput "invazije" govoreći o dešavanjima u Ukrajini, a ne spominje se ni sukob na Bliskom istoku između Izraela i Hamasa.

image