Nastavljaju se razgovori SAD i Rusije o nuklearnom naoružanju

SAD i Rusija su obustavile međusobne terenske inspekcije još sa početkom pandemije

Rusija je saopštila da će od kraja novembra do početka decembra razgovarati sa SAD o inspekcijama lokacija za nuklearno naoružanje u okviru sporazuma "Novi start", što je prvi korak ka obnavljanju razgovora o kontroli naoružanja koji su obustavljeni od početka specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini, piše "Blumberg".

Konsultacije će biti održane u Kairu i trajaće oko nedelju dana, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, prenose "RIA Novosti". 

Rusija je u avgustu zabranila američkim inspektorima da pristupe ruskim lokacijama za nuklearno oružje, navodeći da zbog viza i drugih ograničenja, Rusi ne mogu da stignu u SAD. Dve zemlje su obustavile inspekcije u martu 2020. godine, zbog pandemije kovida-19 i razgovarale su o tome kako da ih ponovo pokrenu. Bilateralna konsultativna komisija, koja se bavi time kako se u praksi sprovodi sporazum "Novi start", poslednji put se sastala u Ženevi 2021. godine.

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da će se komisija sastati u "skoroj budućnosti", ali nije dao druge detalje. On je dodao da su SAD realistične kada su u pitanju očekivanja od pregovora sa Rusijom, ali da je važno da se zadrži mogućnost razgovora ove dve zemlje.

Rjabkov je ocenio da je malo verovatno da će dogovor o ponovnom pokretanju inspekcija biti postignut za nekoliko dana u Kairu, preneo je TASS.

Razgovori sa Rusijom u interesu SAD

Dok su SAD prekinule većinu kontakata sa Rusijom zbog Ukrajine, neki kanali komunikacije su opstali. Zvaničnici u Moskvi pozvali su na nastavak strateškog dijaloga, uključujući i razgovore o novom sporazumu koji bi zamenio "Novi start", ali su SAD poručile da to nije moguće dok se ne nastave inspekcije.

Sekretarka za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer potvrdila je da su SAD imale kontakte sa Rusijom na visokom nivou, ali je odbila da komentariše izveštaje da je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan tajno razgovarao sa pomoćnicima predsednika Rusije Vladimira Putina u pokušaju da spreči nuklearnu eskalaciju.

Bi-Bi-Si je preneo Salivanovu izjavu da su komunikacioni kanali između Moskve i Vašingtona i dalje otvoreni, istakavši da je u interesu SAD da održe kontakt sa Kremljom.

Putinova i Bajdenova administracija produžile su 2021. važenje sporazuma "Novi start" na još pet godina, što je nekadašnjim rivalima iz Hladnog rata dalo vremena za nove razgovore o strateškoj bezbednosti.

Ipak, specijalna vojna operacija u Ukrajini prelila se na odnos SAD i Rusije, navodi "Blumberg", dodajući da je Amerika potrošila milijarde dolara na vojnu i finansijsku podršku Kijevu, paralelno optužujući Rusiju za "zveckanje nuklearnim oružjem".