Ruska vojska granatira ukrajinske snage kod Dnjepra, Ukrajinci ispalili sedam granata na Donjeck

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je na levu obalu prebačeno više od 30.000 ruskih vojnika, oko 5.000 komada naoružanja i vojne tehnike

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da ruska vojska granatira ukrajinske snage na desnoj obali Dnjepra. U saopštenju se navodi da je napredovanje ukrajinske vojske za dva dana, u nekim pravcima, iznosilo ne više od deset kilometara.

Dodaje se da su artiljerijom, vazdušnim udarima i upotrebom mina i eksplozivnih prepreka jedinice Oružanih snaga Ukrajine zaustavljene na udaljenosti od 30-40 kilometara od područja prelaza preko reke Dnjepar. 

"Nisu dozvoljeni gubici ljudstva, naoružanja i vojne opreme i svi pokušaji nanošenja raketnih udara odbijeni su protivvazdušnom odbranom i elektronskim ratovanjem, uključujući 33 granate američkog višecevnog raketnog sistema HIMARS", navodi se u saopštenju.

Na levu obalu Dnjepra prebačeno je više od 30.000 ruskih vojnika, oko 5.000 komada naoružanja i vojne tehnike. Iz Ministarstva odbrane napominju da "ruska vojska nije ostavila nijedan deo vojne tehnike i naoružanja na desnoj obali Dnjepra.

Ukrajinske trupe ispalile su sedam granata kalibra 155 milimetara na Donjeck, saopštilo je predstavništvo Donjecke narodne republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.

"Zabeležena je vatra u pravcu naselje Netajlovo – grad Donjeck (Kujbiševski okrug). Ispaljene su četiri granate kalibra 155 milimetara, a sat vremena kasnije ispaljene su još tri granate istog kalibra", navodi se na Telegram kanalu odeljenja.

Artiljeriju kalibra 155 milimetara koriste zemlje NATO. SAD su Kijevu isporučile dalekometne haubice M777 kalibra 155 milimetara koje ukrajinske trupe aktivno koriste za granatiranje gradova Donjecke i Luganske Narodne Republike. Takođe, kijevske trupe su snabdevene nemačkim samohodnim topovima PzH 2000, poljskim topovima "Krab" i francuskim samohodnim topovima "CEZAR" koji koriste granate ovog kalibra.