Svet

Mediji: Ilon Mask upozorava da je "Tviter" pred bankrotom

Američki milijarder nije imao dobre vesti za zaposlene prilikom prvog obraćanja od otupštanja velikog broja radnika
Mediji: Ilon Mask upozorava da je "Tviter" pred bankrotomwww.globallookpress.com © Keystone Press AgencyMuhammad Ata

Kompanija "Tviter" gubi toliku količinu novca pa bankrot nije isključen, rekao je novi vlasnik i izvršni direktor kompanije Ilon Mask, prenose američki mediji.

On se prvi put obratio zaposlenima nakon što je otpustio polovinu radnika, napisavši mejl u kom je naveo da "Tviter" nije ostvario profit od 2019. godine jer su se mnogi oglašivači povukli sa platforme, kao i da bi kompanija mogla da izgubi nekoliko milijardi dolara u 2023. godini.

"Agresivno jurimo pretplatnike kako bismo 'Tviter' održali u životu", poručio je Mask i dodao da budućnost društvene mreže zavisi od uspeha "Tviter Blu" pretplate. Reč je o mesečnoj pretplati od osam dolara koja bi najangažovanijim korisnicima pružila pristup posebnim pogodnostima.

Američki milijarder je ponovio svoj, već poznati stav da očekuje da zapolseni rade u kancelarijama, čime je poništio prethodnu politiku kompanije o "radu sa bilo kog mesta".

"Ukolko ste fizički sposobni da dođete u kancelariju, a ne pojavite se - prihvatamo vašu ostakvu", poručio je novi vlasnik zaposlenima.

Mask je krajem oktobra kupio "Tviter" za 44 milijarde dolara i objavio tvit u kom je naveo: "Ptičica je oslobođena". Ubrzo je otpustio nekoliko rukovodećih ljudi u kompaniji i najavio dodatne otkaze.

Međutim, usled masovnih otkaza koje je podelio i drugačijih planova za Tviter, visoki službenici, uključujući šefove marketinga, napustili su kompaniju u samo nekoliko dana, objavili su ranije američki mediji.

Istovremeno, grupa evropskih birokrata, političara i predstavnika civilnog društva, koji se ne slažu sa Maskovim planovima za Tviter, pokušava da organizuje prelazak sa te društvene mreže na Mastodon.

U pitanju je platforma koja je pokrenuta 2016. godine i, tradicionalno, privlači levičarski orijentisane korisnike. Na dan kada je Mask objavio da preuzima "Tviter", Mastodon je dobio više od 70.000 novih korisnika.

image