Svet

Život u Gazi nakon početka sukoba Izraela i Hamasa: Ovde nema bezbednog mesta

Rediteljka Bisan Ovda, koja kači na Instagram video-snimke života u Gazi od početka sukoba Izraela i Hamasa, kaže da ne želi da se evakuiše na jug, što je naredba izraelske vojske, jer se plaši da se nikada neće vratiti
Život u Gazi nakon početka sukoba Izraela i Hamasa: Ovde nema bezbednog mesta© Tanjug/AP Photo/Hatem Ali

Dvadesetpetogodišnja Bisan Ovda, filmska rediteljka iz Gaze, dobila je, poput hiljada drugih, prošlog ponedeljka SMS poruku od izraelske vojske u kojoj se građani centralne oblasti Gaze Rimal pozivaju da napuste svoje domove.

Ovda cele prošle nedelje snima i kači postove na Instagram o njenom životu tokom sukoba. Snimila je i kako, nakon što je dobila poruku od izraelske vojske, izlazi iz svog stana i ulazi u taksi.

"Rečeno nam je da se sklonimo na bezbednije mesto, ali ovde nema bezbednog mesta", rekla je Ovda u videu, a prenosi Bi-Bi-Si.

Ona se s porodicom sklonila u bolnicu Šifa u Gazi koja je već prepuna ranjenih, ali i hiljada stanovnika Gaze koji su tu našli zaklon. Kasnije iste večeri, Izrael je bombardovao Rimal, navodeći da su pogodili 200 ciljeva Hamasa, ostavivši celu oblast u ruševinama, navodi se u tekstu. 

Dan nakon što je izraelski ministar odbrane Joav Galant naredio kompletnu blokadu Gaze zaustavivši dotok struje, vode i goriva u oblast, Bisan je okačila video u kojem otvara bočicu vode i kaže: "Ovo je prva čista voda koju sam popila u poslednja tri dana".

U jednom videu pokazala je svoju rutinu pred spavanje, iako, kao i ostali stanovnici Gaze, provodi mnoge noći bez sna. Cipele ostavlja pored vrata, spremna za beg u slučaju potrebe, dok u malom rancu ima nekoliko najneophodnijih stvari: odeću, četkicu za zube i pastu, laptop i mobilni telefon.

Problem je i struja. Porodica ove rediteljke je među srećnicima koji imaju generator i, kako je ispričala, uključuju ga dva sata dnevno. Ali, poput drugih u Gazi, nestaje im goriva za njega.

Prošlog petka, objavila je video u kojem je ispričala da je izraelska vojska naredila da se više od milion Palestinaca koji žive na severu Gaze evakuišu na jug. Snimila je i stotine belih pamfleta iz Izraela koji pozivaju na evakuaciju kako padaju iz aviona. 

Stotine hiljada stanovnika Gaze krenulo je ka jugu, saopštile su UN, ali Bisan kaže da ostaje u bolnici Šifa sa deset članova porodice.

"Ako krenemo na jug, nikada nećemo moći da se vratimo", kaže ona. 

Od prošlog vikenda, kada su počeli sukobi, novinarima nije dozvoljeno da uđu u Gazu. Komunikacija sa ljudima koji tamo žive je vrlo otežana, navodi Bi-Bi-Si, dodajući da su Bisan Ovdu uspeli da kontaktiraju samo na kratko nekoliko puta, ali se jasnija slika o njenom životu može steći iz snimaka koje kači.

Na Instagramu ona ima 180.000 pratilaca, a objave završava pitanjem: "Ovo je moja dnevna rutina, koja je vaša?" i rečenicom: "Molite se za nas".

image