Svet

Direktor FBI-a upozorava: Hamas bi mogao da posluži kao inspiracija za domaće teroriste

Kristofer Rej nije spomenuo nikakve konkretne zavere usmerene na Amerikance, samo je pozvao lokalnu policiju da ostane na oprezu
Direktor FBI-a upozorava: Hamas bi mogao da posluži kao inspiracija za domaće teroristeGetty © Drew Angerer / Staff

Amerikanci se suočavaju sa povećanom pretnjom usamljenih terorista koji žele da na američkom tlu ponove Hamasov napad na Izrael, rekao je direktor FBI Kristofer Rej na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja šefova policija u San Dijegu.

Tvrdeći da "nema sumnje da vidimo porast prijavljenih pretnji", Rej je upozorio svoje kolege iz policije: "Moramo biti na oprezu, naročito moramo da vodimo računa o usamljenicima koji bi mogli da crpe inspiraciju iz nedavnih događaja da počine nasilje", rekao je aludirajući na Hamasov napad na Izrael.

"Istorija je predugo bila svedok antisemitskog i drugih oblika nasilnog ekstremizma", nastavio je direktor FBI.

Šef FBI nije naveo nikakve konkretne primere domaćih pretnji, koje su se pojavile od iznenadnog napada Hamasa na Izrael. Umesto toga, on je uopšteno pomenuo "strane terorističke organizacije, ili one koje su njima inspirisane, ili domaće nasilne ekstremiste motivisane sopstvenim rasnim animozitetom" kao nejasnu pretnju pojedincima zbog njihove (verovatno jevrejske) vere.

Inače, Rejov FBI uhvaćen je ranije ove godine kako cilja hrišćanske grupe u opsežnoj istrazi koja je tradicionaliste katolike predstavljala kao potencijalne domaće teroriste sa "antisemitskom, antiimigrantskom, anti-LGBT i ideologijom bele rase".

image