Izvori RT: Granični prelaz Rafa na kratko otvoren, pa zatvoren

Izrael ne želi da razgovara o razmeni mrtvih ili kidnapovanima, niti da vodi pregovore dok se ne obustave raketni napadi, rekao je za RT izvor u Egiptu

Granični prelaz Rafa koji spaja teritoriju Gaze sa Egiptom u ovom trenutku nije otvoren, kaže izvor iz Egipta za RT.

Dodaje se da je pokušano sa otvaranjem graničnog prelaza samo za strane državljane kako bi napustili Gazu, ali je masa stanovnika Gaze počela da trči ka prelazu u pokušaju da ga pređe zbog čega je on odmah zatvoren. 

Kako se navodi, Izrael ne dozvoljava da bilo kakva humanitarna pomoć uđe u Pojas Gaze gde peti dan zaredom nema struje, a vrlo je teška situacija i sa gorivom, pijaćom vodom i hranom.

Izrael ne želi da razgovara o razmeni mrtvih ili kidnapovanima niti da vodi pregovore dok se ne obustave raketni napadi, rečeno je za RT.  

Svetski mediji izvestili su jutros da bi granični prelaz Rafa mogao biti privremeno otvoren danas i to na jedan dan kako bi humanitarna pomoć bila dostavljena u Gazu, a strani državljani mogli da izađu iz nje. Agencija Rojters objavila je u jednom trenutku da su Sjedinjene Američke Države, Izrael i Egipat dogovorili privremeni prekid vatre koji bi trajao nekoliko sati paralelno sa otvaranjem graničnog prelaza.

Informaciju je ubrzo demantovao kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, a portal "Tajms of Izrael" objavio je izjave dvojice izraelskih ministara koji se oštro protive dostavljanju pomoći uz opasku da za "ubice i njihove pomagače" ne sme da bude milosti. 

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRO) saopštila je danas da postoji "hitna potreba" za prekidom vatre između Izraela i Hamasa, da bi se omogućilo da se humanitarna pomoć isporuči u Pojas Gaze. Oni su upozorili da se Palestinci u Pojasu Gaze suočavaju sa humanitarnom krizom, nedostatkom vode, struje, hrane, goriva i lekova.