Sijarto: Mađarska ne namerava da smanji isporuke gasa iz Rusije

Veoma smo zadovoljni saradnjom sa "Rosatomom" i sa kompanijom "TVEL", ništa mi tu ne bismo menjali, kaže šef mađarske diplomatije

Diversifikacija mađarskih snabdevača gasom ne znači da Budimpešta namerava da smanji ruske isporuke, izjavio je za ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

"Diversifikacija za nas ne znači da menjamo jednog snabdevača drugim. Pre svega, za nas je to prisustvo mnogo različitih izvora. Kada pregovaramo sa Azerbejdžanom ili Turskom, ne govorimo o smanjenju isporuka gasa iz Rusije", kazao je Sijarto u intervjuu za "RIA Novosti".

Šef mađarske diplomatije je napomenuo da ugovor sa "Gaspromom" podrazumeva snabdevanje od 4,5 milijardi kubnih metara godišnje, dok su potrebe Mađarske za gasom do 10 milijardi. 

"Očigledno je da, pored sporazuma između 'Gasproma' i Mađarske, postoji potražnja koju treba zadovoljiti kupovinom sa tržišta ili drugim ugovorom. Značajan deo potreba zemlje za gasom pokriva se ruskim snabdevanjem", ocenio je Sijarto.

Ministarstvo spoljnih poslova Mađarske je više puta saopštilo da ta zemlja radi na diversifikaciji isporuke gasa, ali da kratkoročno neće biti moguće zameniti ruske energente.

Osim povećanja uvoza azerbejdžanskog gasa, Mađarska je zainteresovana za povećanje isporuke LNG-a u zemlju preko terminala u hrvatskom Krku i razvoj gasnog polja u Rumuniji. 

Kako je ranije Sijarto rekao, Budimpešta, u okviru diversifikacije snabdevanja, razmatra mogućnost uvoza nafte iz Ekvadora u slučaju da kopneni tranzit ruske nafte preko Ukrajine postane nemoguć.

Mađarska zadovoljna saradnjom sa "Rosatomom"

Sijarto je dodao da Budimpešta ne namerava da traži novog dobavljača goriva za nuklearnu elektranu "Paks" i da je zadovoljna saradnjom sa ruskim kompanijama "Rosatom" i "TVEL".

"Veoma smo zadovoljni saradnjom sa Rosatomom i sa kompanijom TVEL. Što se tiče nuklearne industrije, ni tu ništa ne treba menjati", kazao je Sijarto i dodao da ih često kontaktiraju i zapadne kompanije sa kojima pregovaraju, ali da one ne utiču na donošenje mađarskih odluka.

"Mi donosimo odluke samostalno, na osnovu naših interesa", naglasio je ministar.

Sijarto je ranije izjavio da izgradnju nuklearne elektrane "Paks 2" u Mađarskoj koče nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok i nemački ministar privrede Robert Habek iz stranke Zelenih, koji ne izdaju dozvole kompaniji "Simens" uključenoj u izgradnju nove jedinice za snabdevanje sistema kontrole procesa, dok je francuska vlada izdala takvu dozvolu "Framatomu".

Prema njegovim rečima, Budimpešta smatra da je ponašanje Nemačke neprihvatljivo i nezakonito i smatra ga kršenjem mađarskog suvereniteta. 

On je napomenuo da mađarska strana pregovara sa francuskom da se udeo "Framatomea" u projektu proširi na račun nemačke kompanije.