Svet

Francuska: Zbog dojave o bombi, evakuisana škola u kojoj je ubijen nastavnik

Ubistvo nastavnika dodatno je povećalo nervozu u Francuskoj, koja ima veliku muslimansku i jevrejsku populaciju i koja je na oprezu nakon rasplamsavanja sukoba u Pojasu Gaze
Francuska: Zbog dojave o bombi, evakuisana škola u kojoj je ubijen nastavnik© TANJUG/AP Photo/Michel Spingler

Srednja škola Gambeta-Karno u Arasu u Francuskoj, u kojoj je pre tri dana ubijen nastavnik Dominik Bernar, evakuisana je u ponedeljak ujutru zbog pretnje bombom. 

Prema rečima reportera "Monda", koji se nalazi na licu mesta, vlasti kažu da su "provere u toku". AFP prenosi, pozivajući se svoje izvore, da je eksplozivna naprava prijavljena telefonskim putem, dok televizija BFM navodi da je upozorenje upućeno sajtu francuske policije. 

Nekoliko desetina učenika i nastavnika napustilo je školu oko 10.30 časova, a u toku su pretresi. Mnogi učenici, neki u pratnji roditelja, okupili su se u ponedeljak ujutru ispred školskog kampusa, gde se ne održava nastava, da odaju počast stradalom nastavniku.

U školama širom Francuske nastavnici su se sastali u 8 ujutro da razgovaraju sa učenicima, a nastava je počela tek u 10 časova. U svim školama će u 14 časova biti održan minut ćutanja "u znak sećanja na žrtve napada": nastavnika koji je izboden nožem na smrt i još troje ranjenih. 

Policija je imenovala osumnjičenog počinioca kao dvadesetogodišnjeg Muhameda Mogučkova. On je rođen u ruskoj, pretežno muslimanskoj republici Ingušetiji, a navodno je stigao u Francusku sa pet godina.

Policija navodi da je Mogučkov priveden, ali da još nije progovorio o napadu. 

Osumnjičeni je, inače, već bio evidentiran u francuskom nacionalnom registru kao potencijalna bezbednosna pretnja i pod nadzorom francuske obaveštajne agencije. Njegov otac, koji je takođe bio na spisku, deportovan je 2018. godine.

Napad nožem u petak u gradu Arasu na severu Francuske, šokirao je nastavnike i širu javnost, izazvao opsežan bezbednosni odgovor i podstakao Francusku da poveća nivo uzbune od napada, navodi "Frans 24".

Predsednik Emanuel Makron je "poručio ministrima da predstavljaju državu koja je nemilosrdna prema svima koji gaje mržnju i terorističke ideologije".

On je u objavi na Iksu istakao da će škole ostati "bedem protiv ekstremizma i utočište za učenike i sve zaposlene".

Ubistvo nastavnika dodatno je povećalo nervozu u Francuskoj, koja ima veliku muslimansku i jevrejsku populaciju i koja je na oprezu nakon rasplamsavanja sukoba u Pojasu Gaze.

Ipak, "nećemo dozvoliti da terorizam parališe našu zemlju", poručila je premijerka Elizabet Born. Makron će popodne predsedavati sastankom o nacionalnoj bezbednosti, saopštila je Jelisejska palata.

Bernar je ubijen skoro tri godine nakon što je učitelju Semjuelu Petiju odsečena glava ispred škole u ​​predgrađu Pariza, 16. oktobra 2020.

image