Nema veze što ne rade, mi nastavljamo da ih pravimo: "Lokid" povećava proizvodnju faličnih F-35

"Lokid Martin" povećava proizvodnju aviona F-35. Jedan od njih prošlog meseca se srušio iz čista mira

Kompanija "Lokid Martin" nastavlja da proizvodi avione F-35 sa nedostacima otkrivenim nakon što su lovci isporučeni američkim vojnim jedinicama, navodi Pentagonova agencija za upravljanje ugovorima.

Četiri F-35B iz eskadrile marinaca u Čeri Pointu, u Severnoj Karolini, popravljali su tehničari kompanije "Lokid" na licu mesta kako bi ispravili nedostatke "kategorije 1", kažu izvori upoznati sa problemima, uključujući vojnog zvaničnika. Takvi "kategorija 1" nedostaci utiču na spremnost aviona za let, ali se ne vide kao ugrožavanje bezbednosti pilota, objašnjava "Blumberg".

Problemi u 542. eskadrili ukazuju na to da manjkavosti u kvalitetu i dalje postoje čak i kada se ubrzava proizvodnja u programu F-35 vrednog 438 milijardi dolara, sa više od 975 mlaznjaka isporučenih vojsci SAD i međunarodnim partnerima, uključujući Izrael, saopštila je Pentagonova Agencija za upravljanje odbrambenim ugovorima.

Korisnici ne prestaju da upozoravaju na nedostatke i navode da je to "problem" koji izaziva "veliku zabrinutost" jer negativno utiče na spremnost borbenih snaga, navodi agencija.

Iz Pentagona saopštavaju da sarađuju sa "Lokidom" na "stalnom praćenju obezbeđenja kvaliteta i aktivnom rešavanju svih problema koji su identifikovani".

Sva četiri aviona stigla su u jedinicu u Severnoj Karolini u besprekornom stanju i letela su 18 do 50 sati pre nego što su se pojavili problemi, rekao je jedan od ljudi koji su upoznati sa pitanjima kvaliteta.

Ne komentarišući direktno probleme u jedinici Čeri Point, "Lokid" je saopštio da je "posvećen isporuci kvalitetnih proizvoda, na vreme i koji poboljšavaju sposobnosti korisnika, omogućavajući im da izvrše svoju misiju i bezbedno se vrate kući".

"Naš kvalitet isporuke aviona nastavlja da se poboljšava iz godine u godinu. Kada se identifikuje kvar, primenjujemo naše robusne, standardizovane procese da bismo utvrdili i rešili osnovne uzroke kako bismo izbegli buduće probleme", dodali su.

Problemi u postrojenju

Agencija za upravljanje ugovorima saopštila je da je kompanija "pokazala snažne performanse", skrativši vreme potrebno za sklapanje aviona, ali se navodi da "nedostatak delova i dalje izaziva neefikasnost proizvodnje" što dovodi do "kašnjenja isporuke mnogih aviona".

Čak i kada se proizvodnja F-35 povećava, stope "otpadanja, prerade i kvarova" u fabrici "nastavljaju da ograničavaju efikasnost proizvodnje tokom sklapanja" zbog "fluktuacije radne snage i nekih dobavljača sa lošim učinkom", saopštila je agencija za upravljanje ugovorima.

Iz "Lokida" poručuju da su "fokusirani na postizanje kvaliteta" u svojim proizvodnim procesima "koji su se poboljšali na 95,7 odsto u prošloj godini".