Svet

"Vašington post": Poniženje za SAD u Saudijskoj Arabiji, Blinken čekao prestolonaslednika celu noć

Blinken je u Rijadu ostavljen da celu noć čeka na Muhameda bin Salmana, jer je sastanak trebalo da se održi uveče, ali se prestolonaslednik pojavio tek ujutro
"Vašington post": Poniženje za SAD u Saudijskoj Arabiji, Blinken čekao prestolonaslednika celu noćwww.globallookpress.com © Chris Kleponis - CNP

Američki državni sekretar Entoni Blinken suočio se u nedelju sa snažnim otporom arapskih lidera u pokušaju da ubedi predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija i prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana da prihvate stav Vašingtona o sukobu Izraela i Hamasa, prenosi "Vašington post".

U Rijadu je Blinken ostavljen da celu noć čeka na saudijskog vladara. Sastanak je trebalo da se održi uveče, ali se prestolonaslednik pojavio tek ujutro.

Na sastanku su se pojavile oštre razlike u stavovima o ofanzivi Izraela u Gazi, a Sisi i Muhamed su izrazili zabrinutost zbog ovakvog razvoja događaja.

Blinken pokušava da ubedi arapske vođe da osude napad Hamasa na Izrael i da se uzdrže od podsticanja nezadovoljstva u svojim zemljama. Nasilje je do sada rezultiralo smrću više od 1.300 Izraelaca i preko 2.600 Palestinaca.

Prestolonaslednik Muhamed je od Blinkena zatražio da se zaustave vojne operacije "koje su odnele živote nevinih ljudi", što se odnosi na ofanzivu Izraela, i da se ukine "opsada Gaze", koja je ostavila palestinsku teritoriju bez vode, struje i goriva.

Prestolonaslednik je pozvao na zaustavljanje "trenutne eskalacije", što je u direktnoj suprotnosti sa politikom SAD, koje su podržale Izrael u nastojanju da "iskoreni Hamas".

Saudijska Arabija, rodno mesto islama, u kojoj se nalaze dva muslimanska najsvetija mesta, predstavlja izuzetno uticajan glas u muslimanskom svetu.

Rijad insistira na svojoj ulozi branioca Palestinaca, ali Hamas osuđuje najavljenu normalizaciju odnosa Saudijske Arabije sa Izraelom.

Pokušaji SAD da ubede Rijad da osudi Hamas do sada su bili neuspešni, a saudijsko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je izraelsku kampanju bombardovanja u Gazi, nazivajući je "napadom na nenaoružane civile".

Egipat je ključni posrednik

U slučaju Egipta SAD su se suočile sa još snažnijim otporom. U subotu su američki zvaničnici saopštili da su postigli dogovor sa Kairom o privremenom otvaranju granice između Gaze i Egipta za američke građane koji žele da pobegnu od nasilja i izraelskog bombardovanja.

Međutim, granični prelaz Rafa ostao je zatvoren ne samo za one koje žele da pobegnu iz Gaze, već i za hranu, vodu, gorivo i lekove koje prijateljske države, uz koordinaciju Egipta, pokušavaju da pošalju u Gazu.

"Egipat je pružio veliku materijalnu podršku ljudima u Gazi, i Rafa će biti otvorena", rekao je Blinken posle razgovora sa Sisijem. "Mi radimo sa Ujedinjenim nacijama, Egiptom, Izraelom i drugima, uspostavljajući mehanizme za dostavu pomoći."

Tokom sastanka sa Blinkenom u nedelju, Sisi je rekao da su izraelski napadi prekoračili "pravo na samoodbranu" i da su se pretvorili u "kolektivno kažnjavanje".

Egipatski predsednik je prokomentarisao i nedavne Blinkenove izjave u kojima se američki diplomata pozvao na svoje jevrejsko poreklo:

"Rekli ste da ste Jevrejin, a ja sam Egipćanin koji je odrastao pored Jevreja u Egiptu", rekao je Sisi. "Nikada Jevreji nisu bili podvrgnuti nekom obliku ugnjetavanja i nikada se u našem regionu, u novijoj ili starijoj istoriji, nije dogodilo da su Jevreji postali meta nasilja."

Blinken je na to odgovorio Sisiju: "Dolazim kao ljudsko biće koje je zgroženo zločinima Hamasa."

Sisi je osudio Hamasov napad na Izraelce, ali je, takođe, optužio Izrael da je doveo Palestince do očaja svojim odbijanjem da prihvati postojanje dve države.

Nakon što se Sisi ranije u nedelju sastao sa egipatskim Savetom za nacionalnu bezbednost, njegova kancelarija je objavila saopštenje u kome predlaže međunarodni samit "kako bi se proučila budućnost palestinske stvari". Blinken je rekao novinarima da podržava tu ideju, ali da "prvo moramo proći kroz ovu krizu."

Kao jedina zemlja koja održava komunikaciju sa Izraelom, palestinskim vlastima na Zapadnoj obali i sa Hamasom, Egipat je bio ključni posrednik tokom ranijih kriza. Kairo je posredovao u prekidu vatre i u maju 2021, kojim je okončana 11-dnevno nasilje između Izraela i Hamasa.

Dok Izrael nastavlja sa bombardovanjem Gaze, a propalestinski protesti se šire, Egipat nastoji da bude glas smirenosti, pozivajući sve strane na deeskalaciju. "Egipat je spreman da iskoristi sve svoje sposobnosti kako bi posredovao u sukobu“", izjavio je Sisi u četvrtak. "Pozivam sve strane da budu glas razuma i mudrosti, i na povratak pregovorima", dodao je Sisi.

image