Svet

Savetnik predsednika SAD: Jedan tenk čuvao Gazu, na osmatračnicama samo po jedna žena

Sve žene koje su stražarile u 23 visoko tehnološke osmatračnice ubili su prvi infiltratori Hamasa, piše bivši Reganov savetnik za bezbednost Edvard Lutvak
Savetnik predsednika SAD: Jedan tenk čuvao Gazu, na osmatračnicama samo po jedna žena© Tanjug/AP Photo/Hassan Eslaiah

Razlozi za neuspeh Izraela da suzbije prvobitni napad Hamasa su obaveštajni, ali i vojni propusti, podrazumevali su neadekvatno obezbeđenje granice sa Gazom, piše u autorskom tekstu koji je objavio "Anherd" bivši savetnik za bezbednost Ronalda Regana, Edvard Lutvak.

U trenutku napada, ključni segment granice, koji je prethodno držao vod od tri tenka, čuvao je svega jedan tenk sa četiri člana posade, dok je u 23 visoko tehnološke osmatračnice bio svega po jedan vojnik — I to sve žene odabrane za taj zadatak zbog "izrazite predusretljivosti", piše iskusni američki strateg.

Sve su ubili prvi infiltratori Hamasa, dodaje. 

Što se obaveštajnih propusta tiče, Lutvak navodi da pre napada Hamas već neko vreme nije ispaljivao rakete na Izrael i da je bio zauzet suzbijanjem druge militantne grupe, Palestinskog islamskog džihada. 

"Hamas je vešto iskoristio ovo rivalstvo kako bi obmanuo Izraelce da pomisle da više ne lansira rakete. Jer, kao izrazito sunitska organizacija, navodno želi da se pridruži mirenju sa Izraelom koje je već bilo svršen čin od Maroka do Bahreina", piše bivši Reganov bezbednosni savetnik.

Kako dodaje, Hamas je takođe "skoro sigurno" pružio Izraelu visoko precizne obaveštajne podatke koji su omogućili Izraelskim odbrambenim snagama da spreče svaki napad koji je pokrenuo Palestinski islamski džihad, što je dodatno obmanulo izraelske obaveštajce.

Pozivajući se na iskaze "veterana izraelskog aparata za nacionalnu bezbednost sa unutrašnjim saznanjima o nedavnim događajima", čuveni novinar Simor Herš prethodno je pisao da je razlog za neuspeh Izraela to što je premijer Izraela Benjamin "izabrao da podrži Hamas" kao alternativu palestinskim vlastima u Istočnoj Obali.

Povrh toga, tvrdi Herš, na dan napada je granicu obezbeđivalo svega 800 vojnika, pošto je izraelska vojska, uz odobrenje Netanijahua, otpremila dva od tri odreda čija je misija obezbeđivanje granice sa Gazom, da obezbeđuju proslavu festivala Sukot na Zapadnoj obali.

image