Svet

"Evropa je uzdrmana": Pucnjava u Briselu, ima mrtvih, napadač član Islamske države? (VIDEO)

Istraga je u toku i niko nije uhapšen, saopšteno je iz Tužilaštva, dok se stanovnicima Brisela savetuje da ostanu kod kuće
"Evropa je uzdrmana": Pucnjava u Briselu, ima mrtvih, napadač član Islamske države?  (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Sylvain Plazy

Belgijsko federalno javno tužilaštvo saopštilo je večeras da su u pucnjavi u Briselu ubijene dve osobe, kao i da je još jedna osoba povređena, ali se nalazi van životne opasnosti.

"Istraga je u toku, još uvek niko nije uhapšen", rekao je portparol tužilaštva Erik van der Sipt i dodao da je osumnjičeni 45-godišnji Abdesalem L, prenosi belgijski list HLN.

Stanovnicima Brisela ja savetovano da ostanu kod kuće.

Dodao je da na prvi pogled ne postoji veza između napada u Briselu i situacije na Bliskom istoku gde je u toku rat Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

On je naveo da se preduzimaju sve mere kako bi navijači bezbedno napustili stadion Kralj Boduen, nakon što je prekinuda fudbalska utakmica belgijske i švedske reprezentacije u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Bezbednosne službe tvrde da poseduju video-snimak na kojem osumnjičeni tvrdi da je član Islamske države i da je ljude ubio kako bi se osvetio u ime muslimana.

Lokalne vlasti, međutim, dodaju da autentičnost snimka tek treba da se potvrdi, prenosi belgijski javni servis RTBF.

Navodno, čovek je uzviknuo i: "Alahu akber", a poručio je i da se ovim osvetio za ubistvo palestinskog dečaka u Americi.

U toku je sastanak Nacionalnog kriznog centra kojem, kako Tanjug javlja, prisustvuju premijer, ministar unutrašnjih poslova i ministar pravde.

Nivo upozorenje je povećan na četiri, što je maksimum i znači da je u pitanju ozbiljna i neposredna pretnja.

"Upravo sam izrazio svoje iskreno saučešće premijeru Švedske nakon večerašnjeg mučnog napada na švedske države u Briselu", naveo je De Kro na društvenoj mreži "Iks".

Dodao je da je za Švedsku i Belgiju borba protiv terorizma zajednička.

"Pomno pratim situaciju, zajedno sa ministarstvom pravde i ministarstvom unutrašnjih poslova iz Nacionalnog kriznog centra", napisao je premijer Belgije i pozvao građane Brisela da budu na oprezu.

Utakmica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koja je večeras trebalo da se odigra između Belgije i Švedske, zbog ubistva švedskih navijača prekinuta je na poluvremenu.

Na snimku za koji se navodi da prikazuje incident, vidi se naoružani muškarac u fluorescentnoj narandžastoj jakni i belom šlemu kako juri čoveka prema zgradi.

Napadač, koji je koristio automatsku pušku, pobegao je sa lica mesta.

Najnovija pucnjava desila se u vreme povećane zabrinutosti zbog tenzija koje su pojačane u nekoliko evropskih zemalja, zbog tekućeg rata između Izraela i Hamasa.

Pojačane kontrole na granicama

Nakon večerašnje pucnjave u Briselu u kojoj su ubijene dve osobe, francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen je naredio da se pooštre granične kontrole, javlja BFM TV.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je večeras da je Evropa uzdrmana, a povodom pucnjave u Briselu u kojoj su ubijena dva švedska državljana.

Makron je dodao da se radi o "islamističkom terorističkom napadu", prenosi Rojters.

image