"Rojters": Švedska neće nuklearno oružje na svojoj teritoriji

Švedska ne želi da se na njenoj teritoriji stacionira nuklearno oružje kada se bude pridružila NATO-u

Ministar spoljnih poslova Švedske Tobias Bilstrom izjavio je da Švedska ne želi da se na njenoj teritoriji stacionira nuklearno oružje kada se bude pridružila NATO-u, prenosi Rojters.

Bilstrom je u izjavi lokalnoj novinskoj agenciji TT napomenuo da Švedska, kao i Danska i Norveška, ne želi razmeštanje nuklearnog oružja.

"To je i dalje dugoročna pozicija Stranke umerenih. Nikada nismo nameravali da menjamo uslove koje je podnela prethodna vlada", rekao je Bilstrom.

Na izborima u septembru je pobedio desničarski blok, koji čine četiri partije - Stranka umerenih, Švedske demokrate, demohrišćani i liberali, čime je okončana vlast socijaldemokrata. Prethodna švedska vlada je podnela zahtev za članstvo u NATO.

Turska se protivi kandidaturi Švedske za članstvo u NATO dok se ne ispune njeni zahtevi za oštrijim stavom Švedske protiv članova Radničke partije Kurdistana (PKK) i drugih grupa koje Ankara smatra za terorističke.

Novi premijer Ulf Kristerson je spreman da izađe u susret zahtevima Turske.

"Neće biti gluposti od strane švedske vlade kada je u pitanju PKK. U potpunosti stojimo iza politike koja znači da terorističke organizacije nemaju pravo da d‌eluju na švedskoj teritoriji", potvrdio je Bilstrom krajem oktobra. 

Švedski parlament će 16. novembra glasati o izmenama ustava kako bi udovoljilo zahtevima koje je Turska postavila kako bi dozvolila Švedskoj učlanjenje u NATO.

Tako se planira pooštravanje zakona o borbi protiv terorizma, uključujući i ograničavanje "slobode okupljanja za grupe umešane u terorizam".